Država neustavno uzela 11,5 miliona eura! - Volim Podgoricu

Država neustavno uzela 11,5 miliona eura!

Od neustavne takse  na gorivo država je naplatila ukupno  11,5 miliona eura, od čega je  8,68 miliona opredijeljeno za izgradnju autoputa, a  2,8 miliona za  potrebe vrhunskog sporta. Ove podatke Ministarstvo finansija je dostavilo nezavisnom poslaniku Velizaru Kaluđeroviću na njegov zahtjev.

Kaluđerović je „Vijestima“ rekao da je  resor kojim rukovodi ministar Radoje Žugić  izbjegao  da mu odgovori na pitanje  za koju je konkretno namjenu, kojim subjektima i u kojem iznosu isplaćeno 8,68 miliona namijenjenih autoputu.

Kaluđerović je kazao da ga raduje što je za potrebe vrhunskog sporta opredijeljeno 2,8 miliona i vjerujem da će ukupna, a posebno sportska javnost s posebnom pažnjom analizirati da li je taj novac  potrošen realno i pravedno raspodijeljena po sportskim savezima. Prema podacima  dostavljenim Kaluđeroviću, Košarkaški savez  Crne Gore je dobio 750 hiljada,  Odbojkaški savez 250 hiljada, Fudbalski  savez i Crnogorski olimpijski komitet po  200 hiljada, Džudo i Atletski po 100 hiljada i Paraolimpijski komitet 78,76 hiljada eura.

„Vjerujem da će informacije o dodijeljenom novcu predstavljati dragocjene podatke i sportistima i sportskim radnicima  u svakom od sportskih saveza, posebno onim koji do sada nijesu imali ove informacije. Nadam se da će se sportisti  i sportski radnici pobrinuti da od odgovornih dobiju detaljne informacije o tome za koje namjene je potrošen novac“, kazao je Kaluđerović.

Taksu od sedam centi po litru goriva je Vlada uvela  u aprilu 2015. kroz  dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. Dopunjenu uredbu Ustavni sud je proglasio neustavnom  sredinom oktobra prošle godine. Vlada je potom pokušala da taj prihod nadomjesti kroz izmjene i dopune Zakona o akcizama, što  Skupština nije podržala.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com