Hirurg Aleksandar Mugoša premijeru Đukanoviću: Vaša čistačica ZARAĐUJE VIŠE OD SUBSPECIJALISTE - Volim Podgoricu

Hirurg Aleksandar Mugoša premijeru Đukanoviću: Vaša čistačica ZARAĐUJE VIŠE OD SUBSPECIJALISTE

Hirurg Aleksandar Saša Mugoša, objavio je otvoreno pismo premijeru Milu Đukanoviću, povodom dešavanja u crnogroskom zdravstvu. Pismo je objavljeno na FB stranici Sindikat doktora medicine Crne Gore. 

Stav dr Mugoše prenosimo u cjelosti:

“Radije bih se osvrnuo na govor mržnje premijera upućen ljekarskoj profesiji. Dugo sam se pitao šta je to što nekoga može da motiviše da izgovori to što je premijer izgovorio za skupštinskom govornicom, tim prije što je premijerova majka provela radni vijek radeći kao medicinska sestra, a njegov ujak je bio jedan od najuglednijih crnogorskih ljekara. Da li se te riječi odnose i na njih i da li je svjestan da su ga vjerovatno čuli i mladi ljekari i studenti medicine i kako to može uticati na njhovu motivaciju i buduće odluke?

Jasno je svim građanima Crne Gore da živimo u drustvu selektivne pravde, koja je gora od bilo koje nepravde. Jasno je naravno i ljekarima da među nama postoje kolege koje žive mnogo bolje od ostalih, čiji su prihodi i stil života na nivou evropskih, ali su nam nažalost i kriterijumi i način na koji se do toga dolazi još jasniji. Svi su oni redom, gospodine premijeru, posredno ili neposredno Vaš izbor! Birajući ministre i direktore crnogorskih bolnica, posredno ste birali i načelnike odjeljenja, članove upravnih odbora, članove raznih komisija i konzilijuma, honorarne radnike u domovima zdravlja, radnike u privatnim ambulantama i ljude na ko zna kojim još pozicijama koje donose novac. To se zove sistemska korupcija i iz razloga što su svi oni aktivisti ili aktivni članovi (kako god hoćete, svejedno) partije koju predvodite.

Ako to može da bude opravdanje za Vas, vjerovatno su Vas oni lagali, prevarili, porasli su im apetiti, bilo šta i sada ste Vi ljuti. E pa ljutite se onda na sebe, ostavite nas, koji nismo ništa od toga i ne ponižavajte nas! Dovoljno smo već poniženi uslovima u kojima radimo (nedostatak kadra, prostora, ljekova, savremenih tehnologija, nemogućnost kontinuirane edukacije), pacijentima koji (ponekad sa punim pravom) mrze ljekare, ljekarima koji mrze pacijente. Naš zdravstveni sistem je pao na lavaboima, gospodine premijeru, jer koliko sam čuo u porodilištu u Bijelom Polju su falili lavaboi!

Što se tiče plata ljekara, pokušali ste da nas ubijedite da je 8 veće od 23. Pokušao sam i uspio sam naći opravdanje i za tu Vašu izjavu – dugo ste premijer i dugo se izražavate u milionima i milijardama i vrlo je moguće da ste zaboravili da 8 ni u jednom slučaju ne može biti veće od 23. A tih 8, gospodine premijeru, podrazumijeva u mom slučaju 14 (četrnaest) godina aktivnog akademskog školovanja nakon završene srednje škole, podrazumijeva operacije na otvorenom srcu, između ostalih i pacijenata koji mogu imati u krvi hepatitis B, hepatitis C ili HIV virus (u slučaju da vas u tim situacijama ubode igla, makaze ili nož možete da se razbolite i istog časa završite karijeru i vjerovatno i život).

Nedavno sam spasavajući jedan mladi život nakon pokušaja samoubistva i uboda nožem u srce, imao to “zadovoljstvo“ da dođem u kontakt sa virusom hepatitisa C, ali se samo pukim slučajem nisam zarazio. Tih 8 podrazumijeva i toliku dozu odgovornosti da često nečiji život zavisi isključivo od vaših odluka i radnji koje preduzimate.
A sad još malo matematike – specijalisti i subspecijalisti u zdravstvenom sistemu Crne Gore (što podrazumijeva najveći stepen odgovornosti) rade za 3,5 € na satu toku redovnog radnog vremena i za 5,5 € na sat van radnog vremena.

Čistačica koja dođe da vam čisti kuću zarađuje mnogo više nego subspecijalista u toku radnog vremena. Zamjenik savjetnika sekretara u sekretarijatu zarađuje gotovo tri puta više nego subspecijalista u toku radnog vremena. Gospodine premijeru, ko god Vam drugačije kaže, slobodno mu recite da laže.

Na kraju gospodine premijeru razmislite još jednom, jer ukoliko se jednog dana Vi ili neko Vaš razboli, a vremenske prilike budu takve da avion ne može da poleti, šta ćete onda da radite? Neće biti nikog drugog osim nas da Vam pomogne.”

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com