Znate li koja je ŽENA osvojila NJEGOŠEVO srce? - Volim Podgoricu

Znate li koja je ŽENA osvojila NJEGOŠEVO srce?

Petar II Petrović bio je zaljubljen u Milicu Stojadinović Srpkinju, ali mu ona nije uzvratila, već je patila za njegovim prijateljem Ljubomirom Nenadovićem.

Milica Stojadinović Srpkinja, koju su savremenici nazivali „vrdničkom vilom“,rođena je u porodici seoskog popa u Bukovcu na Fruškoj gori, najvjerovatnije 1830.

U vrijeme turskog bombardovanja 1862. dolazila je u Beograd i odatle slala izvještaje Peštanskom dnevniku kao prva žena ratni dopisnik među Srbima. Objavila je tri zbirke rodoljubivih pjesama, a njen rad nailazio je na lijep odziv u javnosti. Prilikom posjeta Beogradu knez Mihailo i kneginja Julija pozivali su je u dvor. Ivan Mažuranić, proslavljeni autor „Smrti Smail-age Čengića“, dolazio je da je vidi. Milica Stojadinović u dva navrata boravila je u Beču kod Vuka Karadžića. Četrdeset godina stariji Vuk brinuo se za nju: da joj nađe posao, obezbijedi bratu stipendiju, provodadžisao joj, putovao s njom, a ona mu je bila saradnik, brinula se o njegovoj biblioteci, ali i o njegovoj zimnici. Ima naznaka da je otac srpske pismenosti čak bio zaljubljen u nju.

Vladika Njegoš je, inače – uprkos monaškom zavjetu – bio zaljubljive prirode. O tome postoje i pisani tragovi… U Perastu je, recimo, u susjedstvu, gdje se već rukopoloženi vladika odmarao, živjela jedna „žena mlada, ali soko sivi“. Njegoš je pričao da ga je privuklo to što nije bila „plašljiva jarebica“ kao tadašnje crnogorske djevojke, i da su neka „strecanja rajska“ ovladala Njegoševom dušom i tijelom kad ju je vidio. Njoj je zaljubljeni vladika napisao „Noć skuplja vijeka“, svoju jedinu ljubavnu, gotovo erotsku pjesmu. Po povratku iz Perasta na Cetinje, Njegoš je ove svoje stihove čitao prijateljima, ali je odbio njihov oduševljeni predlog da je štampa: „Kako bi izgledalo: vladika, pa da piše pjesmu o ljubavi? Ne dam!“

Crnogorski vladika visoko je cijenio pjesme i rodoljublje trinaest godina mlađe Milice Stojadinović Srpkinje, a bila mu je draga i kao žena. Ali tron crkvenog i državnog poglavara Crne Gore bio je njegov usud. Ako je ljubavne stihove i mogao sebi da dozvoli, suprugu nije. Zato mu se jednom, kad je u razgovoru pomenuta Milica Stojadinović Srpkinja, otelo: „Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!“

Najbolji opis Njegoša kao čovjeka, njegove boli i nedoumice, dao je u svojim „Pismima iz Italije“ Ljubomir Nenadović, kojeg je za vladiku vezivalo i lično prijateljstvo. A slučaj je udesio da se Milica Stojadinović zaljubi baš u njega!

Ljubomir Nenadović, rođen 1926. godine, sin je čuvenog ustaničkog vojvode i prvog diplomate Karađorđevog, prote Mateje Nenadovića. Zahvaljujući bogatstvu porodice, bio je među prvim Srbima koji su se školovali u inostranstvu. U vrijeme školskih raspusta putovao je po evropskim zemljama i o tome ostavio putopise. U Italiji je sreo Njegoša i cijelu svoju knjigu, umjesto Italiji, posvetio njemu…

U svom dnevniku Milica je ostavila niz zapisa o ludoj ljubavi prema Nenadoviću. Svoja osjećanja čak je povjerila jednoj ženi iz visokog beogradskog društva, koja je na sebe preuzela obavezu da to prenese putopiscu. Ali Nenadović, koji je visoko cijenio njene pjesme, odbio je da joj uzvrati osjećanja. Nikada se nije oženio, niti se Milica udavala. Potpuno zaboravljena i u krajnjoj bijedi umrla je u Beogradu 1878. Petar Petrović Njegoš živio je do 1851, a Ljubomir Nenadović do 1895.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com