CG LJEKARSKA KOMORA: Alternativna medicina je nezaobilazna - Volim Podgoricu

CG LJEKARSKA KOMORA: Alternativna medicina je nezaobilazna

Naučna, oficijelna medicina ima poziciju koju joj niko ne može ugroziti, ali bi uporedo sa njom alternativna i tradicionalna medicina trebalo i kod nas da zauzmu adekvatno mjesto i da budu komplementarne grane u liječenju.

To je ocjena stručnjaka koji se slažu u jednom – regulacija na svim poljima jedino može eliminisati nadriljekarstvo koje jednako nanosi štetu pacijentima, ali i pravim i posvećenim zastupnicima alternativnih metoda liječenja.

“Alternativna medicina nije u koliziji sa naučnom medicinom, naprotiv ove djelatnosti mogu biti samo komplementarne, obavljajući djelatnost iz domena svoje nadležnosti, mogu samo da pomognu bolesnim. Iz navedenih razloga, registrovanu, stručno i naučno utemeljenu i zakonom definisanu alternativnu medicinu mogu preporučiti doktori u okviru kompletnog tretmana svojih bolesnika, a protiv nadriljekarstva se svi moramo boriti i zakonom ovu nelegalnu i neutemeljenu metodu strogo sankcionisati”, istakao je za Pobjedu predsjednik Ljekarske komore, Đoko Jočić.

Prema njegovim riječima, alternativna medicina treba konačno da zauzme svoje mjesto i kod nas, da se zakonom utemelji i definiše, s obzirom na to da ova djelatnost ima stručno i naučno utemeljenje.

Homepata – praktičar, Snežana Tomić, navodi da je budućnost medicine u prožimanju različitih metoda pri čemu svaka ima svoj domen, efekat i opravdanje.

“Ono što je sada trend u svijetu je integrativna medicina, kojom se obuhvataju različite metode alternativne i tradicionalne medicine u okviru alopatskog (konvencionalnog) sistema liječenja, gdje se na klinikama i u bolnicama pacijentu pruža širi dijapazon metoda tretiranja zdravstvenih problema i gdje se pristupa traženju najbolje kombinacije različitih terapija iz obje oblasti. Mislim da je to put medicine u budućnosti, integrisanje tradicionalne i zapadne medicine, gdje se tradicionalna medicina ne tretira više kao alternativna već kao komplementarna medicina”, smatra Tomić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com