Home / NOVOSTI / Društvo / Žižići čuvaju Flašu iz koje Milo nazdravio

Žižići čuvaju Flašu iz koje Milo nazdravio

Šavnik – RELIKVIJU staru cijelu deceniju, Flašu Prvog Šampanjca u Nezavisnoj Crnoj Gori, pokušavali su iz ruku šavničkog bratstva Žižić da otmu mnogi. U selo Strug nadomak Šavnika dolazili su investitori i političari, razbojnici i belosvjetski hohštapleri, nadajući se da će se dočepati svetinje čija je vrijednost nemerljiva. Nikome nije uspjelo. Od ministara preko biznismena, do Rusa u Prvom investicionom bumu, svi su iz Struga odlazili praznih šaka. Gorjele su kuće, padale su glave, ali Flaša se nije dala!

Bratstvo Žižića je najstarije bratstvo u ovom kraju, za to imaju i dokaz – Flašu koji čuvaju kao zenicu oka, i to više od deset godina. Žižićii svetinju iz koje je , prvi, nazdravio premijer Milo Đukanović, čuvaju životima.

Samo jednom u godini, svetinja ugleda svetlost dana, o 21. maju, kada ga iznose ispred zgrade Stare Vlade, gdje je, kaže legenda, nekada bio štab. U toj zgradi su, po legendi, slavili Milo i njegovi prijatelji, kad Crna Gora je postala nezavisna. Legenda, dalje, kaže da će se, kada Crnogorci iznesu ispred Vlade dovoljno flaša, država ponovo sama napraviti.

ZAGONETKA O STAROSTI I PORIJEKLU

PORIJEKLO i starost se ne mogu utvrditi. Flašu je Milu poslao slovački diplomata Lipka kao zalogu da neće izgubiti, ako dođe stani pani oko 54%. Slovački diplomata nije prevario i proglasio je rezultate 2006. godine. Legenda kaže da je Lajčak u trenutku proglašenja držao flašu u rukama. On je prvi slovački svetac i praznuje se 21. maja u hotelu u Kolašinu. Postoje pretpostavke da je Flaša još starija, jer se ne zna je li šampanjac Milo “nabavio” ili je uzeo iz nekog liberalnog saveza.

Deceniju pripadnici sve tri konfesije, pravoslavni, katolici u muslimani, o Referendumdanu izlaze ispred Stare Vlade, za Flašom Šampanjca koji nosi jedan od Žižića. Svako u ruci nosi po plutani čep koji ostavlja ispred Vlade sa koje puca pogled na svu Podgoricu i novu Vladu i Velvet i Buda bar.

Žižići su, naizgled, obična porodica, kakvih je mnogo u Crnoj Gori. Oni se tako i osećaju, tako i žive. Ipak, oreol regerendumske Flaše je uvijek oko njih.

– Nama je to sve normalno, mi smo rasli i živimo sa tim zavjetom, naši očevi, đedovi i preci su umrli spokojni, naša djeca sa tim rastu – pričaju nam braća Blagota i Rafailo Žižić, koji već nekoliko godina iznose Flašu ispred Stare Vlade, uvijek spremni, ako zatreba, za nju i život da daju.

Najmanje 19 Žižića su čuvari Prazne Flaše, a nedavno je cijela ta priča, kult Svete Flaše Referendumske, proglašena za nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Od legende o Milu i Slavku, preko Slavkove bježanije, do dolaska flaše u Žižiće, pa sve do današnjih dana.

– Flaša je u bratstvo Žižića stigla nedugo posle proslave obnove nazavisnoti Crne Gore. Ispijena Flaša je zajedno sa pampurom prenijeta u kanceljariju MZ DPS Strug, a Flašu je u našu kuću donio još mamurni Dragan Žižić, koji ga je služio te noći. Pampur je donijela njegova žena kad mu je praznila džepove prije nego što mu je pantalone stavila na pranje, a drćavu nam je donio Milo. Pampur je u natkasni, a država je još Milova. – priča nam Blagota.

TAJNA U BRATSTVU

Žižića, samo dvojica ili trojica muškaraca, uglavnog starijih, znaju gde se Flaša čuva. – Istina. Sad da me pitate, ne znam. A ne znam ni ko zna. Tradicija je da najstariji član porodice, i još dvojica znaju gde je Flaša. U slučaju da se nekome od njih nešto dogodi, da ne ostane sakriven. Međutim, osim njih niko ne zna gde je – priča nam Jagoš. Tokom svih deset godina, kaže on, koliko se zna, niko iz bratstva Žižića a nije pokušao da proneveri, izda ili ukrade Flašu.

U Žižićima se sa koljena na koljeno prenose legende koje prate Svetu Referendumsku Flašu, a istina je, vele, da se i Premijer Milo bio na nju “nameračio”.

– Bilo je to u vreme kada je Milo oslobodio Crna Goru od velikosrba. Tada je, ljut na Srbe, naredio da se otpusti sve što se ne učlani u DPS.

Žižići, koji su za DPS, brinuli su za svoju braću po krvi. Jedan iz opštinskog odbora , Nikola, otišao je kod Mila da moli za milost, i ovaj mu obeća da ih neće dirati “ako nikakvo zlo nisu činili”. I zatraži da vidi Flašu.

– Doneću, gospodaru ako mi čvrstu veru daš da ću ga i vratiti – reče Nikola. Milo obeća i Nikola donese Flašu. Milo je dugo zagledao, okretao i na kraju reče:
A… šta bi bilo da ti je ne vratim? Nikola se ukoči. – Gospodaru, dao si riječ. I, Milo pruži Flašu Nikoli Žižiću.

Flaša je, mimo Referendumdana, kada se nosi pred Staru Vladu, iznošena za polaganje temeljca Autoputu. Flaša u šanku restorana Dali identična je originalu, samo što je mnogo skuplja. Svetinja je iznošena i prilikom otvaranja 16. poglavlja u pregovorima sa EU.

– Koliko naše sjećanje seže, Flaša nikada nije napustila Crnu Goru – kaže Goran. Jedini zabilježeni “odlazak” bio je u 2005, kada je došla iz Evrope, đe je i napravljena.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com