Herceg Novi: Da li su radnici Vodovoda prevareni - Volim Podgoricu

Herceg Novi: Da li su radnici Vodovoda prevareni

Radnici DOO Vodovod i kanalizacija koji su za poboljšanje stambenih uslova , prije osam godina dobili po 8.000 eura tvrde da je riječ o bespovratnim sredstvima, dok je tadašnji direktor firme Zoran Šabanović, kategoričan da je riječ o kreditima koji moraju biti vraćeni.

“Odlukom upravnog odbora (UO) JP Vodovod i kanalizacija , od 3. marta 2008. godine, 28 radnika je dobilo po 8.000 bespovratnih sredstava koji su im uplaćeni na njihove žiro račune kod ovlašćenih banaka. Dijelu radnika koji su se dodatno zadužili kod banka do 20.000 eura , po istoj odluci , uplaćen je iznos od 2.000 eura za “pokrivanje” kamata”, objašnjava zastupnik radnika , advokat Petar Zloković.

Zloković navodi da postoji još jedna odluka sa istim datumom i zavedena pod istim brojem, koja nema pečat, a kojom UO preduzeća odobrava sredstva zaposlenima koji su konkurisali za raspodjelu sredstava za rješavanje stambenih pitanja dodjelom kredita u iznosu od 8.000 do 10.000 eura, sa grejs periodom od tri godine, uz godišnju kamatnu stopu od 3 odsto i rokom vraćanja od pet godina.

“Postoji samo jedna validna odluka UO, a neka tužilac ispita na koji način se pojavila i druga datirana na isti datum i zavedena pod istim brojem”, ističe advokat Zloković.

On navodi da su sredstva dobijena po proceduri i u skladu sa Pravilnikom za rješavanje stambenih potreba zaposlenih.

Radnici su tek tri godine, nakon što su im uplaćena sredstva za poboljšanje stambenih uslova, obaviješteni da će im kao rata za vraćanje kredita, od plate mjesečno biti odbijano po 10 eura. Istovremeno su potpisali “papir” za koji tvrde da su tek kasnije saznali da je ugovor o kreditu, jer su dobili samo njegov dio , uz uvjeravanje, da je riječ “o dokumentu proforme” .

“Firma im nikada nije dala taj nazovi ugovor. U novembru prošle godine radnicima je ponuđen aneks ugovora kojim traže da radnici prihvate da su 2008. dobili kredit sa rokom otplate od pet godina i kamatnom stopom od 3 odsto. U ankesu se više ne pominje suma od 10.000, već 9. 470 eura. Vrše se pristici na radnike, međutim ovih 28 radnika koje ja zastupam, to neće potpisati, jer je odlukom UO definisano da su dodijeljena sredstva bespovratna”, pojašnjava advokat Zloković.

Podsjećamo da je preispitivanje zakonitosti dodjeljenih kredita pokrenula državna revizija krajem prošle godine. Nakon toga je Odbor direktora o svemu obavijestio ODT u Herceg Novom.

Nije bilo političkih motiva

“Bez želje da ulazimo u motive kojim su tadašnje rukovodstvo JP „Vodovod i kianalizacija“ rukovodilo da izvrše raspodjelu ovih bespovratnih sredstava, kategorički tvrdimo da se nismo rukovodili bilo kakvim političkim motivima kada smo uzeli sredstva, jedini motiv bila je potreba da poboljšamo naš prostor za stanovanje, kroz zakonsku proceduru, koja je lako provjerljiva”, navode zaposleni.

Šabanović: Priča o kreditima je politički motivisana

Aktuelizovanje dodjele kredita radnicima Vodovoda za rješavanje stambenih pitanja nakon osam godina, je politička priča, kazao je novinarima bivši direktor ovog preduzeća Zoran Šabanović.

Smatra da u odlukama koje je tadašnji UO Vodovod donio jednoglasno, nema krivične odgovornosti i da su radnici dobili kredite, a ne bespovratna sredstva za poboljšanje stambenih uslova.

506621c77209016e9e467c25acfffd22

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com