MJEŠTANI PARK ŠUME ZAGORIČ NIŠTA NIJESU POSTIGLI PROTESTOM ISPRED ZGRADE GLAVNOG GRADA - Volim Podgoricu

MJEŠTANI PARK ŠUME ZAGORIČ NIŠTA NIJESU POSTIGLI PROTESTOM ISPRED ZGRADE GLAVNOG GRADA

Bli­zu dvi­je sto­ti­ne mje­šta­na Park šu­me Za­go­rič oku­pi­lo se ju­če is­pred zgra­de Glav­nog gra­da ne bi li od gra­do­na­čel­ni­ka Sla­vo­lju­ba Sti­je­po­vi­ća iz­dej­stvo­va­li pri­hva­tlji­vo rje­še­nje pro­ble­ma za pre­ko 500 po­ro­di­ca ko­ji su du­žni da za uzur­pi­ra­nu ze­mlju po­ro­di­ca­ma Vu­či­nić i Sta­ma­to­vić pla­te ade­kvat­nu na­dok­na­du. Na­kon dva sa­ta pro­te­sto­va­nja, ko­je je po­če­lo šet­njom od gro­blja Za­go­rič do Nje­go­še­ve uli­ce bez za­u­sta­vlja­nja sa­o­bra­ća­ja i bez ijed­nog po­vi­ka, Za­go­ri­ča­ni su se ku­ći vra­ti­li ne­za­do­volj­ni­ji ne­go što su bi­li. Pet pred­stav­ni­ka mje­šta­na na sa­sta­nak su umje­sto gra­do­na­čel­ni­ka pri­mi­li Ča­slav Ve­šo­vić i Bo­ris Mu­go­ša, za­mje­ni­ci gra­do­na­čel­ni­ka. Pred­stav­ni­ci­ma me­di­ja ni­je bi­lo do­zvo­lje­no da pri­su­stvu­ju sa­stan­ku na­vo­de­ći da će im se sa­op­šte­nje po­sla­ti na­knad­no. Na­kon sat i po vre­me­na pred­stav­ni­ci gra­đa­na iza­šli su iz zgra­de Glav­nog gra­da ka­ko su na­ve­li, pot­pu­no ne­za­do­volj­ni jer su iz uda in­si­sti­ra­li da ne pred­u­zi­ma­ju ni­šta dok se ne ura­di DUP i dok oni ne raz­go­va­ra­ju sa po­ro­di­ca­ma Vu­či­nić i Sta­ma­to­vić.
– Na sa­stan­ku nam je re­če­no da Glav­ni grad že­li da se za­u­zme za nas i po­mog­ne nam da ri­je­ši­mo pro­ble­me ali da su nji­ho­ve mo­guć­no­sti ja­ko ma­le. Tra­že od nas da naj­pri­je sa­če­ka­mo da se ura­di De­talj­ni ur­ba­ni­stič­ki plan. Re­kli su da će raz­go­va­ra­ti sa po­ro­di­ca­ma Vu­či­nić i Sta­ma­to­vić i ako bu­du mo­gli, ka­ko smo shva­ti­li da sa nji­ma na­pra­ve ne­ki „so­ci­jal­ni kar­ton” pa da po­ro­di­ca­ma ko­ji ne­ma­ju mo­guć­no­sti da pla­te od­jed­nom ve­li­ku svo­tu nov­ca da­ju po­volj­ni­je uslo­ve pla­ća­nja, da ih ne sta­vlja­ju u isti rang sa oni­ma ko­ji su na­pra­vi­li vi­le. Vi­še pu­ta su po­no­vi­li da ne že­le da nam obe­ća­va­ju ne­što što ne mo­gu is­pu­ni­ti, da oni ne mo­gu uti­ca­ti na od­lu­ke su­da već da mo­ra­ju ra­di­ti po za­ko­nu. U sva­kom slu­ča­ju, po­no­vi­li su sve kao i pro­šlog pu­ta, ni­šta no­vo ta­ko da smo mi opet osta­li na „če­ka­nju” – pre­ni­je­li su na­kon sa­stan­ka Ra­do­van Je­re­mić i Dar­ko Ve­šo­vić, čla­no­vi or­ga­ni­za­ci­o­nog od­bo­ra.
Mje­šta­ni su ne­go­do­va­li is­ti­ču­ći da je pri­ča Glav­nog gra­da pre­si­pa­nje iz šu­pljeg u pra­zno, da su ih oni do­ve­li u si­tu­a­ci­ju u ko­ju su se na­šli i da sad ne smi­ju bje­ža­ti od od­go­vor­no­sti.
– Mi ni­je­smo pri­je 60 i ku­sur go­di­na do­šli na ze­mlju ni­ti Vu­či­ni­ća ni­ti Sta­ma­to­vi­ća već na dr­žav­nu ze­mlju. Še­zde­set go­di­na sam sa po­ro­di­com iz­dva­jao za stam­be­nu iz­grad­nju, di­na­ra mi dr­ža­va da­la ni­je i sad me ta ista dr­ža­va ba­ca na uli­cu. Ovo je sra­mo­ta. Pred­la­žem da se sva­ki dan oku­plja­mo is­pred zgra­de Glav­nog gra­da pa da vi­di­te ka­ko će Glav­ni grad zna­ti šta tre­ba da ra­di. Dr­ža­va je tim Vu­či­ni­ći­ma i Sta­ma­to­vi­ći­ma od­u­ze­la ze­mlju, a ne mi, zna­či da je dr­ža­va du­žna da im pla­ti, a ne mi – po­ru­čio je Mla­đen Šće­pa­no­vić, su­gra­đa­nin.
Dar­ko Ve­šo­vić je pri­je ula­ska u zgra­du Glav­nog gra­da pro­či­tao po­du­ži spi­sak stva­ri ko­je za­htje­va­ju od Glav­nog gra­da.
– Mo­li­mo gra­do­na­čen­lni­ka da jav­no iz­ne­se po­da­tak ko­li­ko je Glav­ni grad pla­tio ze­mlji­šte za gro­blje Za­go­rič i Elek­tro­pri­vre­da za tra­fo­sta­ni­ce, jer ima­mo sa­zna­nje da je pla­će­no is­pod de­set eura po kva­dra­tu a na­ma se tra­ži 40 eura. Ta­ko­đe, mo­li­mo Glav­ni grad da ofor­mi ko­mi­si­ju o pro­cje­ni re­al­ne vri­jed­no­sti ze­mlji­šta, po­zi­va­mo i advo­kat­sku ko­mo­ru i sve advo­ka­te da se jav­no iz­ja­sne o ne­za­ko­ni­tom po­vra­ća­ju ze­mlji­šta i da osu­de ne­za­ko­ni­te rad­nje na­ših ko­rum­pi­ra­nih su­do­va. Tra­ži­mo da Ustav­ni sud Cr­ne Go­re uki­ne ne­za­ko­ni­te pre­su­de i pred­met vra­ti na po­nov­ni po­stu­pak i od­lu­či­va­nje, da se iz­vr­ši re­vi­zi­ja po­stup­ka i da spe­ci­jal­ni tu­ži­lac pre­i­spi­ta za­ko­ni­tost rje­še­nja o po­vra­ća­ju i obe­šte­će­nju. Na­po­mi­nje­mo da ci­je­ne i tro­ško­vi sud­skih po­stu­pa­ka vi­še­stru­ko pre­va­zi­la­ze na­še mo­guć­no­sti, pri­či­nja­va ogrom­nu šte­tu i do­vo­di u pi­ta­nje nu­žno iz­dr­ža­va­nje na­ših po­ro­di­ca – pro­či­tao je Ve­šo­vić.
Oni su od Glav­nog gra­da tra­ži­li da ih u ro­ku od 15 da­na pi­sme­nim pu­tem oba­vi­je­ste o nji­ho­vim za­htje­vi­ma.
– Na­kon to­ga ro­ka gra­đa­ni će od­lu­či­ti o me­to­di da­ljeg po­stu­pa­nja i or­ga­ni­zo­va­nja. Uko­li­ko se ni­ko ne ogla­si od pro­zva­nih in­sti­tu­ci­ja bi­će­mo pri­mo­ra­ni da sva­ko­dnev­no iz­la­zi­mo na pro­te­ste pa čak i da blo­ki­ra­mo sa­o­bra­ćaj­ni­ce i oba­vi­je­sti­mo evrop­ske in­sti­tu­ci­je i pre­du­zme­mo dru­ge ra­di­ka­la­ne mje­re sve dok se dr­ža­va ne sje­ti da ri­je­ši naš pro­blem – pro­či­tao je Ve­šo­vić.
Po­dr­šku mje­šta­ni­ma ju­če su pru­ži­li i pred­stav­ni­ci opo­zi­ci­je i to Dra­gan Iva­no­vić, od­bor­nik SNP-a, Ni­ko­la Baj­če­tić, od­bor­nik De­mo­krat­skog fron­ta, Bo­ris Pe­jo­vić, od­bor­nik De­mo­sa kao i pred­stav­ni­ci Gra­đan­skog po­kre­ta ot­po­ra, NVO Park šu­ma Za­go­rič…
S.R.

Glav­ni grad: Po­la­zna tač­ka je iz­ra­da DUP-a
Iz Glav­nog g­rada je na­kon sa­stan­ka sa­op­šte­no da je već do­ni­je­ta od­lu­ka za iz­ra­du plan­skog rje­še­nja ko­ja će usko­ro bi­ti ob­ja­vlje­na u Slu­žbe­nom li­stu.
– Na­kon to­ga će u naj­kra­ćem ro­ku, u skla­du sa za­ko­nom, bi­ti ob­ja­vljen po­ziv za iz­ra­du DUP-a „Za­go­rič 5”. Do­no­še­nje DUP-a je po­la­zna tač­ka odr­ži­vog i kva­li­tet­nog rje­še­nja tog pro­ble­ma i gra­đa­ni tog pod­ruč­ja tre­ba da, u me­đu­vre­me­nu, pri­ku­pe što vi­še po­da­ta­ka o spor­noj imo­vi­ni ko­ja bi bi­la zna­čaj­na start­na po­dr­ška pla­ne­ru u ci­lju što br­že iz­ra­de plan­skog do­ku­men­ta – sa­op­šte­no je iz Glav­nog gra­da.
Oni su na­gla­si­li da Glav­ni grad ne mo­že da do­no­si od­lu­ke ko­je su u su­prot­no­sti sa za­ko­ni­ma i sud­skim pre­su­da­ma, te pri­hva­tio ini­ci­ja­ti­vu gra­đa­na da ostva­re kon­takt sa Mi­ni­star­stvom ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja ka­ko bi se na­pra­vi­li so­ci­jal­ni kar­to­ni za sve mje­šta­ne Park šu­me Za­go­rič, uko­li­ko oni već ne po­sto­je, u ci­lju po­sti­za­nja ve­ćeg ste­pe­na to­le­ran­ci­je i sen­zi­bi­li­te­ta za na­pla­tu ze­mlji­šta od gra­đa­na ko­ji su u sta­nju so­ci­jal­ne po­tre­be.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com