Saslušanje ministara zbog sudskih troškova! - Volim Podgoricu

Saslušanje ministara zbog sudskih troškova!

Poslanici Demokratske partije socijalista Zoran Jelić, Halil Duković, Jasmin Sutović i Maida Bešlić predali su juče inicijativu za kontrolno saslušanje trojice sadašnjih i jednog bivšeg ministra povodom enormnih izdataka za sudske troškove po osnovu sporova iz radnog odnosa. U inicijativi se navodi da se na saslušanje pozivaju ministar pravde Zoran Pažin, finansija Radoje Žugić, odbrane Milica Pejanović i bivši ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Takođe se predlaže da toj sjednici na kojoj će biti kontrolno saslušanje prisustvuje i senator Državne revizorske institucije Branislav Radulović.

DRI je tokom prošle nedjelje objavila podatke o sudskim troškovima za sporove iz radnog odnosa, navodeći da je po ovom osnovu iz budžeta države u periodu od 2012. do 2015. godine otišlo čak 71,3 miliona eura. Nakon što su ovi podaci dospjeli u javnost, poslanički klub DPS je najavio da će tražiti analizu troškova za radne sporove i odgovore od predstavnika resora u kojima su zabilježeni najveći sudski troškovi za sporove nastale povredama prava iz radnih odnosa.

„Inicijativa grupe poslanika DPS biće posebna tačka dnevnog reda današnje sjednice matičnog odbora za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Ukoliko većina prihvati naš zahtjev, tražićemo da kontrolno saslušanje bude upriličeno tokom naredne nedjelje. Tražićemo precizne odgovore na pitanja zašto je toliko novca otišlo na sudske troškove za sporove nastale povredom prava zaposlenih u javnoj upravi, koja su prava povrijeđena, što je uradio državni organ da preduprijedi da dođe do sudskih sporova i što je radila Agencija za mirno rješavanje sporova, kojoj je upravo ovo osnovni posao”, kaže za Dnevne novine poslanik Zoran Jelić.

Jelić ističe da će se kroz kontrolno saslušanje tražiti i utvrđivanje odgovornosti za odlivanje sredstava iz budžeta za sporove koji su možda mogli biti preduprijeđeni ili rješavani kroz Agenciju.

„Očekujemo da većina poslanika u Odboru za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu na današnjoj sjednici podrži našu inicijativu, a ukoliko se to dogodi, onda ćemo tražiti da naredna sjednica matičnog odbora kojoj bi prisustvovali ministri i predstavnik DRI bude održana naredne nedjelje. Ukoliko ne dobijemo većinu, iskoristićemo poslovničko pravo koje omogućava jednoj trećini članova Odbora da pokrenu inicijativu za kontrolno saslušanje jedanput u toku proljećnog zasijedanja parlamenta”, ističe Jelić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com