Za opoziciju debakl, Za vlast pun pogodak! - Volim Podgoricu

Za opoziciju debakl, Za vlast pun pogodak!

Plan Ministarstva finansija da se ponudi koncesija na auto-put da bi se smanjili rizici u ekonomiji, kako je najavio resorni ministar Radoje Zugić, je dobar i ostvarljiv, smatraju u vlasti. U opoziciji, međutim, ocjenjuju daje to samo pusta želja, piše Pobjeda.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić kaže daje davanje koncesije pravi put za svođenje javnog duga na prihvatljiv nivo. On očekuje interesovanje zakoncesiju, odnosno zakup auto-putaprije svega od stranih koncesionara.

“Davanje ove koncesije je jedna od mjera sanacionog plana koji se mora praviti kada se probiju kriterijumi Mastrihta. To je zasadaradna verzijakoja podrazumijeva da se, kada se auto-put izgradi, dionica ili kompletna cesta ponudi koncesionarima u zakup. Iz koncesije bi država dobijala svjež novac i vraćala kredit. Koncesionari bi praktično preuzeli na sebe dio fmansijskog opterećenja”, kaže Jelić.

Na osnovu proračuna koje smo imali prilikom usvajanja Zakona o auto-putu rečeno je daje on dugoročno isplativ.

“To garantuje da će budući koncesionari naći ekonomski interes i zakupiti auto-put. Nije to samo trasa nego i prateći objekti benzinske stanice, grileri, servisne zone… Očekujem da će se javiti strani partneri i da će država po tom koncesionom ugovoru profitirati”, kaže Jelić.

Na pitanje da li očekuje interesovanje domaćih kompanija, Jelić kaže da sve zavisi od cijene i uslova.

“Očekujem da se prvo završi auto-put, odnosno prioritetna dionica pa ponudi koncesija. Prijedlog koncesije nije realno očekivati prije završetka autoputa”, kaže Jelić.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kaže da su namjere Ministarstva finansija da se daju koncesije na auto-put puste želje.

“U Ministarstvu finansija su svjesni daje to neizvodljivo. I Zugić je svjestan da od toga nema ništa, ali mu je to izgovor pred MMF-om da razmišljaju kako da smanje ovo ogromno opterećenje”, kaže Bojanić i podsjeća koliko problema imaju Hrvati da nađu koncesionara za svoj auto-put, koji je odavno završen i u funkciji.

Koncesionara je nemoguće naći jer, kaže on, sve studije pokazuju daje taj projekat neisplativ.

“Jedini načinje da se država obaveže da koncesionaru nadoknadi sve gubitke, što bi bila još gora varijanta od kredita koji smo uzeli od Kine”, kaže Bojanić.

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić kaže da bi svako bio zadovoljan ako bi sve neizvjesnosti i rizike za finansiranje izgradnje auto-puta mogli akceptirati koncesijom ili sličnim aranžmanom.

“Opcija o davanju koncesije kako bi se obezbijedila eventualno nedostajuća sredstva čini se opravdanom, a čak bih rekao i samonametnutom imajući u vidu cjelokupnu finansijsku situaciju. Vjerujem, ipak, daje to lakše zamisliti nego i realizovati, ali svakako nije bez šansi”, smatra Kostić.

On kaže da će to biti prava prilika da se sazna kako potencijalni privatni investitori gledaju na frekventnost budućeg auto-puta.

“Od te procjene i njene uporedivosti sa drugim mogućim opcijama u regionu zavisiće stepen njihovog interesovanja i nivo ponude. Ipak, rano je za bilo kakve prognoze”, kaže Kostić.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kaže da postojeći model gradnje autoputa treba preispitivati tek nakon dubinske analize. O smatra da neformalna ideja o davanju koncesija ima dva ozbiljna nedostatka.

“Prije 16 mjeseci smo donijeli zakon o auto-putu, a još nijesu počeli glavni radovi, niti imamo glavni projekat, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti ustupanja nečega što još ne postoji. Uz to. prije sedam-osam godina smo već imali pokušaj da kroz koncesiju gradimo auto-put, ali je taj projekat neslavno okončan jer se na tender nije javila nijedna ozbiljna kompanij”, kaže Damjanović objašnjavajući nedostatke ideje o davanju koncesije.

On smatra da država mora da pokaže ozbiljnost i detaljno informiše parlament i javnost o pravim razlozima zastoja u realizaciji projekta.

Pored toga mora se, kaže on, napraviti ozbiljna analiza produžetka roka trajanja gradnje, odnosno troškova, uključujući i valutne rizike.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com