Groblje za njemačke vojnike - Volim Podgoricu

Groblje za njemačke vojnike

Groblje za poginule njemačke vojnike iz Drugog svjetskog rata, čiji se posmrtni ostaci nalaze u Crnoj Gori, biće izgrađeno u krugu vojnog aerodroma Golubovci. Shodno sporazumu Crne Gore i Njemačke iz 2011. izgradnju groblja površine 2.600 metara kvadratnih finansiraće Vlada Njemačke.

Potomci njemačkih vojnika u Crnoj Gori, SUBNOR i gradska opština Golubovci podržavaju tu inicijativu. No, ima i onih koji su protiv.

Crnogorska i njemačka vlada su prije pet godina potpisale sporazum o grobovima stradalih u ratovima, kojim je regulisano da će ,,Vlada Crne Gore i Vlada SR Njemačke uzajamno, za prošlost i budućnost, besplatno i na neograničeno vrijeme obezbijediti da se zemljišne površine, koje služe kao ratna groblja, koriste kao trajna počivališta njihovih stradalih u ratovima”.

Potomci njemačkih vojnika u Crnoj Gori, kako za naš program kaže jedan od njih Srećko Šenk, pozdravljaju taj civilizacijski čin države da nađe i obezbijedi mjesto za pokop zemnih ostataka njihovih predaka:

„To je civilizacijski…Mislim da je to bilo normalno i zaočekivati jer ti ljudi treba da dobiju to što će da dobiju. Naravno da ima otpora i njih će uvijek biti ali ja ponavljam to je dobro, humano i civilizacijski da se to uradi. Drugi potomci njemačkih vojnika koje znam i sa kojima razgovaram o tome dijele isti utisak i osjećaj – da je to dobar potez države Crne Gore.“

Nakon odustajanja od kasarne “Milovan Šaranović” u Danilovgradu, Vlada je odlučila da groblje izgradi u krugu vojnog aerodroma Golubovci.

Predsjednik gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić kaže:

„Mi apsolutno poštujemo tekovine NOR-a ali poštujemo i žrtve Drugog svetskog rata. I kroz poštovanje tog kompletnog procesa i dešavanja mi nemamo ništa protiv da takav jedan spomen kompleks ili spomen obilježje nađe mjesto na vojnom aerodromu, kao što je i predviđeno odlukom Vlade na prijedlog Ministarstva odbrane. Dakle, što se nas tiče ne postoji nikakav otpor čak ni neka velika priča o tome.“

Prvobitnu odluku da groblje za njemačke vojnike izgradi u kasarni u Danilovgradu, Vlada je izmijenila jer su se tome usprotivile porodica Šaranović i predstavnici SUBNOR-a.

No, sada u SUBNOR-u, kako za naš program kaže potpredsjednik Ljubomir Sekulić nemaju ništa protiv nove lokacije za njemačke vojnike u krugu vojnog aerodroma u Golubovcima:

„Mi nemamo ništa protiv toga. To je civilizacijski čin jer svako ima pravo na grob i to su uradile sve evropske zmlje i to na bazi reciprociteta. Neka se to groblje formira u Crnoj Gori ali se nijesmo saglasili da se to uradi u krugu kasarne narodnog heroja Milovana Šaranovića. Dakle, mi smo potpuno saglasni sa novom lokacijom koju je Vlada Crne Gore odredila.“

Generalni konzulat SFRJ godinama vodi intenzivnu kampanju protiv sahranjivanja njemačkih vojnika i podizanja spomenika u nekom od aktivnih objekata Vojske Crne Gore.

Čelnik Generalnog konzulata Marko Perković kaže da je na sceni sramni nastavak njemačke okupacije i danas aktuelna, ali malo sofisticiranijim metodama. Sporazum dvije vlade iz 2011. je prema Perkoviću neustavan a izgradnja groblja podvala crnogorskim antifašistima:

„Dok se spomenici narodnim herojima ruše oni hoće njemačkim vojnicima da podignu spomenik. Nije u pitanju civilizacijski čin sahrane nego je u pitanju način i to što će ih sahraniti u krugu kasarne i to je perfidnost i podvala koja se nameće antifašističkog Crnoj Gori. Crnogorska država u procesu evropskih integracija pristaje na sve što od njih traži Njemačka pa i na jedno takvo poniženje, a što je u brojnim tekstovima i argumentovano i objavljeno.“

Prema procjenama njemačkog Narodnog saveza za brigu i staranje o njemačkim ratnim grobovima,u Crnoj Gori se nalaze humke sa ostacima tijela dvije hiljade njemačkih vojnika.

Njihovo iskopavanje je počelo prije dvije godine u Nikšiću, na lokaciji Kapino Polje gdje je sahranjeno 112 njemačkih vojnika.

Posmrtni ostaci sa te i drugih lokacija prenešeni su u Bar gdje su privremeno smješteni u prostoru namijenjenom u te svrhe na katoličkom groblju Lovrijenac.

(RSE)

2 komentara

  1. Hello I found the Free Simple Shopping Icons Download | Design, Tech and Internet post very interesting therefore I’ve included our track-back for it on my own webpage, continue the great job:)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com