GELER PREKINUO DJEČJE SNOVE: Na današnji dan poginula mala Milica Rakić (3) - Volim Podgoricu

GELER PREKINUO DJEČJE SNOVE: Na današnji dan poginula mala Milica Rakić (3)

Mala Milica Rakić (3) poginula je 17. aprila 1999. godine u Batajnici tokom NATO bombardovanja kada je geler od rasprskavajuće bombe uletio u kupatilo i pogodio djevojčicu u glavu dok je sjedjela na noši.

“Za nas vrijeme stoji. Naš bol je isti kao i 17. aprila 1999. godine”, ovo je prije nekoliko godina za Kurir rekla Dušica Rakić, mama male Milice.

Podsjetimo, stambena zgrada u kojoj stanuju Rakići nalazi se u Ulici Dimitrija Lazarevića 8, na šest kilometara od vojnog aerodroma u Batajnici.

Mala Milica Rakić je posle pogibije postala simbol srpskog stradanja 1999. godine. Njene slike i priča o njenoj sudbini brzo su obišli svijet, a čak je i svjetska javnost bila zgrožena činjenicom da je ubijeno nevino trogodišnje dijete.

Freska male Milice

Freska male Milice nalazi se u manastiru Tvrdoš kod Trebinja, tačnije u manastirskoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u jednom medaljonu, slikana zajedno s ostalim mučenicima i mučenicama.

Foto: PrintscreenFoto: Printscreen

Djelo je đakona Nikole Lubardića iz Beograda. Na fresci piše: „Sv. n. muc. od NATO. Milica dete“.

Spomenik  na Tašmajdanu

U beogradskom parku Tašmajdan postavljena je bista u liku malene Milice, koja je simbolizovala stradanje 79 djece. Iste godine je ukradena, a po treći put je bista otrkivena septembra prošle godine.

1 komentar

  1. I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com