Pogledajte kako se SNALAZI Italijan u Podgorici - Volim Podgoricu

Pogledajte kako se SNALAZI Italijan u Podgorici

Tradicionalno je najveći broj stranih studenata u Crnoj Gori iz okruženja. Međutim, sve češće na ulicama možemo čuti strane jezike, a mladi koji ih govore nijesu samo turisti. Federiko Godi tako studira istoriju u našoj zemlji, a za Vikend novine je govorio o motivima dolaska, iskustvu sa birokratijom, impresijama.

Najveći broj stranih studenata, koji upisuju Univerzitet Crne Gore, dolazi iz susjednih zemalja i našeg govornog područja (Srbija, Bosna i Hercegovina). Ipak, dio studenata dolazi i kroz programe međunarodne mobilnosti. Riječ je o boravcima dužim od mjesec dana, a u akademskoj 2015/16. godini ukupno ih je 16. To su studenti iz Austrije, Italije, Češke, Poljske, Slovenije, Rumunije.

Jedan od njih, Italijan Federiko Godi, student je istorije, a Vikend novinama je otkrio svoje iskustvo boravka u Crnoj Gori koju je zavolio za kratko vrijeme.

“Ja sam u Crnoj Gori na postdiplomskim studijama koje traju šest mjeseci. Riječ je o projektu “Research fellow”. Doktor sam istorije, a za moju tezu sam istraživao italijansku okupaciju Crne Gore tokom Drugog svjetskog rata. U Italiji sam asistent na Univerzitetu u Đenovi, ali sam rođen i živim u Rimu. Želio sam da duže ostanem u Crnoj Gori kako bih završio pisanje moje knjige “Fronte Montenegro””, kazao je Godi. Prema njegovim riječima, istraživački rad mu nije teško pao, jer je to, kako kaže, njegova strast.

Ipak, on naglašava da mu je od velike pomoći bio sistem u Crnoj Gori koji je “jednostavan”.

“Sve se odvijalo brzo. Kada sam sa aerodroma došao u Rektorat sačekali su me ljudi koji su me u sve uputili. Dali su mi brošure na engleskom i crnogorskom jeziku i objasnili koje su mi mogućnosti. Dobio sam mentora i brzo sam počeo da radim”, naveo je Godi. Kako je zaključio, velika prednost crnogorskog sistema je to što birokratija ne oduzima toliko vremena kao u Italiji.

“Moje iskustvo sa birokratijom u Crnoj Gori je sjajno. Kada sam slao mejlove institucijama ovdje, odgovarali su mi odmah sljedećeg dana, što je veoma profesionalno. To je važno za studente jer birokratske procedure mogu završiti za nedjelju dana. To nije slučaj sa institucijama u Italije opet zaostavština populacije. Možda ćete biti iznenađeni, ali mislim da birokratija u Crnoj Gori nije problem”, ističe Godi.

Smješten je u Novom studenstlcom domu u kom živi od 1. decembra, a tamo je naišao samo na gostoprimstvo i dobrodošlicu osoblja i studenata.

“Studenti koji dođu ovdje mogu naići na gostoljubivost i na novi sistem koji je dobar. Na primjer, išao sam na predavanja na fakultet u Nilcšiću i bio sam iznenađen da su bila na italijanskom. To je dobro za studenta. Imam predavanja tri puta nedjeljno i njima sam zadovoljan. Imate i dobru arhivu u biblioteci kojom se koristim. Postoje predavanja na engleskom ukoliko želiš za jedan kurs, ali ja sam se odlučio da naučim crnogorski”, pomenuo je Godi, koji je za vrijeme boravka upoznao studente iz drugih zemalja, ali je stekao i mnogo prijatelja odavde.

“Mislim da je za italijanskog studenta u Crnoj Gori sve jednostavno zato što možeš naići na otvorenost italijanskoj kulturi. Crnogorci vole italijansku kulturu”, priča Godi koji je primijetio da postoje brojne razlike između Crnogoraca i Italijana, ali da ima i nekih sličnosti.

“Prvi put kada sam došao u Podgoricu, naručio sam espreso u jednom kafiću. Popio sam ga previše brzo za konobara. Kazao mi je da usporim i počeo je da priča sa mnom. Pitao me je: „Kako ide?” To je šala, ali važna šala jer govori o značenju vremena i ćaskanja sa ljudima”, objašnjava Godi.

Zbog toga je, kako kaže, ljudima i najviše oduševljen.

“Brzo sam stekao prijatelje ovdje. Crnogorci me vole i mislim da bez gostoprimstva koje imate ne biste mogli toliko brzo da napredujete i da gradite novo društvo. Poznanstva su veoma važna. Italijani znaju šta se ovdje dešavalo devedesetih i ne mogu da vjeruju kada im pričam koliko se sve promijenilo. Crna Gora ima prelijepu prirodu. Takođe, ona je spoj novog, modernog sistema i tradicije. Bio sam u mnogim zemljama Evrope, ali za mene je Crna Gora jedinstvena”, dodao je Godi.

Promoviše knjigu o Crnoj Gori

Godi kaže da mu se ideja za pisanje knjige “Forte Montenegro” javila kada je dobio nacionalnu nagradu za najbolju tezu o savremenoj istoriji Italije.

“Mislim da je ova knjiga važna za moju zemlju jer se istorija u Italiji promijenila od 2000. godine. Takođe, ne postoji nijedna knjiga o italijanskoj okupaciji Crne Gore. Interesantno je kako je crnogorski narod odgovorio na okupaciju, mene je interesovala istorija društva pod okupacijom. Konačno, ja sam veoma srećan što će prva prezentacija moje knjige biti u Podgorici, 21. aprila”, kazao je Godi.

Prevod knjige na crnogorski jezik očekuje sljedeće godine, a već ima nove ideje za pisanje.

“Crna Gora je veoma interesantna i želim da napišem još jednu knjigu o italijanskim logorima u Crnoj Gori. Mamula, Prevlaka, Zabjelo, a bilo ih je mnogo i na granici sa Albanijom. Bilo je i dosta logora u Italiji samo za ljude iz Crne Gore. Crna Gora je važna i za istoriju nacističke okupacije u Evropi jer je ovdje pružen prvi otpor protiv fašista, u julu 1941. To je bio prvi otpor u Evropi”, podsjetio je Godi.

UCG organizuje i Dan dobrodošlice

Strani studenti koji dolaze kroz programe mobilnosti smješteni su u Novom studentskom domu. Ukoliko u domu ostane slobodnih mjesta, nakon raspodjele mjesta crnogorskim i studentima sa statusom stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, pravo na smještaj i ishranu po ekonomskoj cijeni mogu ostvariti i studenti strani državljani.

“Strani studenti koji učestvuju u programima razmjene pohađaju nastavu mentorskog tipa na engleskom jeziku. To znači da sa njima rade profesori, koji su im na raspolaganju za sve upite i konsultacije, pomoć pri odabiru literature i savladavanju seminarskih zadataka. Kancelarija za međunarodnu saradnju UCG organizuje besplatno kurs crnogorskog jezika, Dan dobrodošlice za strane studente, kao i ekskurziju do Cetinja i Kotora. Pruža i pomoć u pronalaženju smještaja, oko dobijanja boravišne dozvole i drugih praktičnih pitanja. Organizovana je i mreža naših studenata tzv. „Buddy network” koja pomaže stranim studentima u prvim danima boravka u Crnoj Gori, integraciji u akademsku sredinu, a takođe organizuje i društvena događanja za strane studente tokom njihovog boravka na UCG”, ističu u ovoj obrazovnoj instituciji.

Strani državljani imaju pravo upisa na studijske programe Univerziteta Crne Gore pod jednakim uslovima kao crnogorski koji plaćaju školarinu, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije uređeno.

“Kada su u pitanju studenti koji borave na UCG kroz programe mobilnosti, oni se najčešće odlučuju za dolazak u Crnu Goru radi obavljanja naučnoistraživačkog rada u sklopu izrade magistarskih i doktorskih teza, ili postdoktorskih istraživanja. Ipak, vrijedi napomenuti da je dolazna mobilnost, kao i odlasci naših studenata na studije u inostranstvo, još na niskom nivou i da se očekuje da će, kroz aktuelni proces reformi sistema studija, to biti promijenjeno prije svega, zbog otvaranja mogućnosti da se naši studijski programi i kurikulumi porede sa onima na evropskom prostoru visokog obrazovanja”, kažu u UCG.

(Vikend novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com