Kliničkom Centru fali stotinu specijalista - Volim Podgoricu

Kliničkom Centru fali stotinu specijalista

Kliničkom Centru Crne Gore nedostaje veliki broj specijalista i užih specijalista, tako da je planirano da tokom 2016. godine bude raspisano preko 80 osnovnih specijalizacija i 15-ak užih specijalizacija. Kada se ima u vidu ukupan broj ljekara Kliničnog Centra vidi se da je ovogodišnjim planom potrebno uvećati brojnost kadra za oko 20 %. – stoji u odgovoru Centra za nauku KCCG našem portal na pitanje koliko ljekara specijalista fali u toj ustanovi.

Velike svote novca se izdvajaju za gostujuće ljekare – godišnje oko 500.000 €. Oni su angažovani kao konsultanti za najsloženije dijagnostičke i terpijske procedure koje se mogu obaviti u Kliničkom Centru za koje za sada nema u potpunosti obučen kadar; ili kao radno angažovani ljekari na pozicijama na kojima nedostaje specijalistički kadar. Planom dodjele novih specijalizacija primarno se fokusira na pokrivanje pozicija radno angažovanih ljekara iz inostranstva, ali i na pozicije gdje dopunskim radom KCCG angažuje domaće specijaliste.

-U cilju osvajanja novih najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih procedura postoji određena evolucija. Naime, u početku primjene nove procedure, naši pacijenti prvo odlaze na liječenje u inostranstvo, potom, kada nabavimo potrebnu opremu određeni period vremena ljekari iz inostranstva dolaze kao konsultanti u Klinički Centar gdje obavljaju te procedure i obučavaju naše ljekare za samostalan rad, da bi konačno i naši ljekari ovladali procedurom i samostalno radili. – stoji u odgovoru Centra za nauku KCCG.

Iznos koji se izdvaja za konsultante je veliki, ali opet predstavlja ogromnu uštedu u odnosu na liječenje naših pacijenata u instranstvu smatraju u KCCG i navode primjer da konsultanti koji dođu u Klinički Centar radi obavljanja interventnih neurovaskularnih procedura ili konsultativnih ortopedskih pregleda ili operacija, za svoje dolaske imaju obezbijeđene troškove prevoza, hotelskog smještaja i honorara u iznosu od 150 do 250 €, i obave ponekad i 30-ak pregleda ili intervencija, što bi zdravstveni sistem koštalo više desetina hiljada eura da te pacijente šalje na liječenje van Crne Gore, poručuju iz Centra za nauku KCCG.

-Međutim, pojedine procedure, zbog veoma malog broja pacijenata kojima su potrebne, uvijek će biti dostupne pacijentima samo putem liječenja u instranstvu ili eventualno putem podrške ljekara konsultatnta, jer zbog male učestalosti nije isplativo obučavati naš kadar za iste.- navode iz Centra za nauku KCCG.

(Kodex.Me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com