Obilježavanje Dana planete u Podgorici: U promet puštena poštanska markica - Volim Podgoricu

Obilježavanje Dana planete u Podgorici: U promet puštena poštanska markica

Globalni sporazum o klimi u sjedištu UN u Njujorku, potpisaće danas skoro 160 državnika, što dovoljno govori kolika opasnost prijeti planeti zbog klimatskih promjena.

To je ocijenjeno na današnjoj centralnoj ceremoniji obilježavanja Dana planete i potpisivanje Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, u zgradi UN u Podgorici, na kojem je puštena u promet i prigodna poštanska markica “Smanji svoj karbonski otisak”.

Ove godine Dan planete se poklapa sa jednim od najvećih događaja u istoriji – potpisivanjem Pariskog sporazuma, koji će potpisati 155 zemlje. U sjedištu UN u Nujorku, u ime Crne Gore, Sporazum će potpisati predsjednik Filip Vujanović.

Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni kazala je da je sporazum u Parizu usvojilo 196 država i organizacija.

“Sve države su pristale da smanje globalno zagrijavanje do ispod dva stepena, a porast temperature na najviše 1,5 stepen. Brojem država koje su pristale da potpišu Sporazum postignut je rekord  zemalja koje potpisuju neku međunarodnu konvenciju u jednom danu”, kazala je Meklun.

Ona je navela da se Crna Gora obavezala da će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte (GHG) za 1.500 kilotona.

“Nekoliko država se obavezalo da će se potpuno osloboditi korištenja uglja, kao što su Kostarika, Norveška, Novi Zeland, Danska, Island i Švedska. Koristiće obnovljive izvore energije kao i mjere za povećanje energetske efikasnosti, kako bi smanjili potrošnju struje u domaćinstvima i industriji. Crna Gora se svojim projektom niskokarbonskog razvoja u turizmu pridružila tim predvodnicama”, kazala je Mekluni.

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Jovović kazao je da će Crna Gora biti među prvim zemljama koje će početi da primjenjuju odredbe Sporazuma.

Generalni direktor Direktorata za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Srđan Mugoša kazao je da je Crna Gora mali emiter GHG, ali da pokazuje posvećenost globalnoj borbi.

“U strategiji o klimatskim promjenama do 2030. godine nalazi se ambiciozni plan za smanjenje gasova za 30 odsto u odnosu na 1990. godinu. Današnji potpis ne predstavlja cilj za sebe, on predstavlja riješenost društva da podijeli globalnu odgovornost”, kazao je Mugoša.

Dan planete Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Turistička organizacija Podgorica obilježile su akcijom sađenja mladica bora i obilaskom prve panoramske rute u Crnoj Gori „Krug oko Korita“, za predstavnike diplomatskog kora, institucija, Asocijacije turističkih vodiča i predstavnike turističkih agencija Crne Gore.

Agencija za zaštitu životne sredine održaće danas niz aktivnosti posvećenih obilježavanju tog ekološkog datuma. Pored ekoloških časova u Beranama i Podgorici, u 17 časova zaposleni u Agenciji, kineskoj kompaniji CRBS i fudbaleri FK Mladost, simbolično će očistiti prostor oko stadiona, a u 18 časova na stadionu FK ,,Mladost’’ iz Podgorice, odigraće se prijateljska fudbalska utakmica zaposlenih iz kineske kompanije CRBS i omladinskog sastava FK,, Mladost’’.

Međunarodni Dan planete Zemlje, 22. april, obilježava se širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Cilj obilježavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Dan Planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, a širom svijeta se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji UN u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma širom svijeta je da se dodatno ukaže na opasnosti koje prijete životnoj sredini, na posljedice koje donosi neodgovoran odnos prema okruženju u kojem živimo, na sve izraženiji problem povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com