Srbija: Počela izborna tišina - Volim Podgoricu

Srbija: Počela izborna tišina

U ponoć je počela izborna tišina koja će trajati do nedelje 24. aprila u 20 časova kada se zatvaraju birališta. Tišina podrazumeva zabranu izborne propagande.

Građani Srbije će u nedelju na vanrednim parlamentarnim izborima glasati za novi sastav Skupštine Srbije.

Pored parlamentarnih, održaće se i lokalni i pokrajinski izbori koji se po planu održavaju ove godine.

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine učestvuje 15 lista.

Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića, a građani će pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Na Kosovu i Metohiji izbori će biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje izlaze dan ranije, u subotu, 23. aprila, od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, dok će glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnog Gori, Češkoj i Švajcarskoj biti obavljeno takođe u nedelju.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Srbija će zvanične rezultate izbora znati najkasnije do 28. aprila u 20 sati, do kada Republička izborna komisija (RIK) ima rok da ih utvrdi i objavi u “Službenom glasniku”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com