Za dva dana kontrolisano 15.008 osoba, 171 vozilo i oružje! - Volim Podgoricu

Za dva dana kontrolisano 15.008 osoba, 171 vozilo i oružje!

U okviru policijske operacije “Balkan Trigger” (Balkanski okidač) na teritoriji Crne Gore kontrolisano 15.008 osoba i 171 vozilo, a u bazama podataka su odrađene provjere koje se odnose na šest komada vatrenog oružja.

U akciji, kojom je koordinirao Generalni sekretarijat Interpola u Lionu, učestvovali su službenici Uprave policije i Uprave carina, ali i policija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, učestvovali.

Operacija je bila usmjerena protiv nelegalne trgovine oružjem u zemljama Zapadnog Balkana, a trajala je 48 časova, od 17. do 19. aprila.

“Crnogorska kriminalistička i granična policija i carinski službenici dali su doprinos uspješnoj realizaciji ove operacije sprovođenjem pojačanih kontrola na graničnim prelazima, kao i provjerama u bazama podataka i razmjenom korisnih informacija do kojih se došlo tokom ovih aktivnosti“, saopšteno je iz Uprave policije i uprave carina.

Konkretno, na crnogorskoj teritoriji policijski i carinski službenici su preduzeli koordinirane aktivnosti pojačane kontrole osoba, vozila, dokumenata i roba, a posebno na četiri granična prelaza i to Debeli brijeg (prema Hrvatskoj), Dobrakovo (prema Srbiji), Kula (prema Kosovu) i Vraćenovići (prema Bosni i Hercegovini).

“U ovoj operaciji je bilo angažovano 220 crnogorskih službenika, od čega 169 policijskih i 51 carinskih službenika. Na našoj teritoriji je za ta dva dana provjereno 15.008 osoba i 171 motorno vozilo, a takođe su, na upit kolega iz drugih država, izvršene provjere u bazama podataka koje se odnose na šest komada vatrenog oružja“, navedeno je u saopštenju.

Tokom trajanja operacije, Sektor kriminalističke policije je imao svog predstavnika u Komunikacionom regionalnom centru koji je od strane Interpola bio uspostavljen u Sarajevu, a preko kojeg se odvijala komunikacija sa Komandnim i Koordinacionim centrom Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, kao i sa predstavnicima drugih pet država regiona koje su učestvovale u operaciji.

U ovoj operaciji je u drugim državama uhapšeno 14 osoba, a zaplijenjeno skoro 40 komada vatrenog oružja, šest kilograma eksploziva, 11 ručnih granata i 1.300 komada municije.

“Tome su doprinijele i informacije koje je NCB Interpol Podgorica razmijenio sa kolegama iz drugih država“, ističe se u saopštenju.

Operacija “Balkan Trigger” je, osim rezultata djelovanja policija šest država, sprovedena radi jačanja mreže nadležnih organa zemalja Zapadnog Balkana u suzbijanju nelegalne trgovine oružjem, a u svijetlu nedavno izvršenih terorističkih akata u državama Zapadne Evrope.

“Uprava policije, odnosno NCB Interpol Podgorica je inače lider u regionu po broju podataka koje efikasno i u kratkom roku iz nacionalne baze unosi u Interpolovov sistem upravljanja evidencijom i praćenja nezakonitog oružja iARMS. U pitanju su podaci koji se odnose na vatreno oružje za kojim se traga, odnosno koje je otuđeno ili nestalo. Te podatke mogu koristiti svih 190 članica Interpola, što između ostalog doprinosi i preventivnoj ulozi policija zemalja članica Interpola na sprječavanju krivičnih djela u vezi sa vatrenim oružjem, kao i identifikovanju oružja koje je zaplijenila bilo koja policija zemlje članice Interpola a koje je korišćeno u vršenju krivičnog djela“, naglašeno je u zajedničkom saopštenju Uprave policije i Uprave carina.

1 komentar

  1. You wouldn’t picture the best way it could possibly greatly change your current plastic surgery destin fl profits by just practising the particular key points included in seduction strategies.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com