Hrvatska: Legalizacija marihuane od maja - Volim Podgoricu

Hrvatska: Legalizacija marihuane od maja

Medinski kanabis od polovine maja trebalo bi da se nađe u legalnoj prodaji u apotekama u Hrvatskoj.

Kanabis se, međutim, neće naći na listi hrvatskog Zavoda za osiguranje, već će ga pacijenti sami plaćati. Hrvatski Dnevnik nezvanično saznaje da bi cijena kanabisa za mjesečnu terapiju mogla biti između 1.500 i 2.000 kuna odnosno od 200 do 270 eura.

“U ovom trenutku ne očekujemo da će on biti na listi, zato što se radi o liječenju simptoma, a ne o lijeku u onom smislu u kojem su naši ljekovi na listi”, kaže direktorka HZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Kanabis će se uvoziti iz Kanade, a distribuiraće ga Imunološki zavod u obliku kapsula.

“Biće dostupni u dvije jačine i izdavaće se pacijentima isključivo u apotekama na recept propisan od izabranog ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste”, rekla je dr Romana Katalinić iz sektora za ljekove Ministarstva zdravlja

U Hrvatskoj medicinski kanabis trenutno mogu dobiti samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, side i djeca oboljela od rijetkog epileptičkog sindroma.

Hrvatska struka, ipak, u izlječenje ne vjeruje. Cilj legalizacije je zaštita pacijenata od ilegalnih nabavki, često problematičnog kvaliteta, piše Dnevnik.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com