DIPLOMATSKI SKANDAL: Vlada falsifikovala izjavu američkog ambasadora pri NATO - Volim Podgoricu

DIPLOMATSKI SKANDAL: Vlada falsifikovala izjavu američkog ambasadora pri NATO

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić tvrdi da je Vlada Crne Gore falsifikovala izjavu američkog ambasadora pri NATO-u Daglasa Luta da je naša država posljednja koja je ugrabila priliku da se približi Alijansi, te da će onda nastupiti pauza u proširenju.

Marko Milačić

“Nakon kraćeg istraživanja – imajući u vidu da javnosti, očigledno svjesno, nije predočen cjeloviti nastup ambasadora Luta – došli sam do integralne izjave sa konferencije u londonskom Aspen institutu gdje je potpuno jasno da američki ambasador pri NATO niti u jednom trenutku svog govora nije pomenuo Crnu Goru”, kazao je Milačić.

Milačić je rekao da je Lut, između ostaloga, u svom govoru na panelu posvećenom odnosima Rusije i NATO saveza poručio da ne postoji šansa da dođe do proširenja NATO-a u bliskoj budućnosti, nigdje ne pominjući ono što mu je, kako tvrdi, inputirano na zvaničnom sajtu Vladinog Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO i putem naslova “Ambasador Lut: Prijem Crne Gore, pa pauza u proširenju alijanse”.

“Još više, osim naslova, u tekstu crnogorska Vlada ambasadoru Lutu u usta stavlja da je na konferenciji “podsjetio da je prošlog decembra NATO pozvao Crnu Goru da se pridruži Alijansi, što je prvo proširenje od 2009.” I to je, kao i naslov teksta, falsifikat Vladine agencije: na Crnu Goru nije podsjetio Lut, već novinska agencija Rojters”, istakao je Milačić.

On podsjeća da se u tekstu Vladine agencije, koja se poziva na Rojtersov izvještaj  stoji i to da je Lut kazao da ,,nema šanse da ćemo postići konsenzus u bliskoj budućnosti o pozivanju Gruzije ili Ukraijine”.

“Time se, uz prethodni falsifikat da je “Crna Gora ugrabila priliku” želi veoma perfidno prikazati kako je Lut zapravo mislio samo na Gruziju i Ukrajinu, ne i na Crnu Goru.  Međutim, kada se pogleda integralni nastup ambasadora Luta, jasno je da on nije posebno istakao Gruziju i Ukrajinu, već je to bio komentar na izlaganje prethodnog govornika koji se posebno pozabavio Gruzijom i Ukrajinom, pa se Lut samo nadovezao, govoreći fokusirano o njima, nikako ih ne izdvajajući kao jedine”, dodao je Milačić.

On smatra da je Vlada Crne željela da preventivno djeluje i preduprijedi eventualnu štetu po ovdašnju kampanju, pa i proces NATO integracija, koju bi mogla imati Lutova izjava da se u skorije vrijeme NATO neće širiti u želji da ne destabilizuje Rusiju.

“Tako je Vlada odlučila da dopuni samog Luta dodajući mu izjavu o Crnoj Gori.  Imajući u vidu da je riječ o ambasadoru jedne od najmoćnijih država svijeta, ovakvo podmetanje predstavlja svojevrsni diplomatski skandal, naročito kada dolazi sa jedne od zvaničnih Vladinih adresa”, zaključio je Milačić.

2 komentara

  1. This is really a good web internet site. Very good clean interface as well as good educational weblogs. We will likely be coming back quickly, thanks for the fantastic weblog. While these types of have a straps to hold child within location while you might be changing them, you should never child unattended when the pad is not buckled in order to anything.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com