Za naručeno UBISTVO plaća se i 150.000 EURA! - Volim Podgoricu

Za naručeno UBISTVO plaća se i 150.000 EURA!

Naručeno, profesionalno ubistvo ima paprenu tarifu u podzemlju: zavisno od položaja žrtve, njenog ugleda u javnom životu ili kriminalnom svijetu naručioci u tom odnosu ponude i tražnje spremni su da iskeširaju i do 150.000 eura, koliko staje, kažu upućeni, povlačenje obarača na snajperu.

Profesor kriminalistike na Policijskoj akademiji u Beogradu, doktor Darko Marinković navodi da osim činjenice ko je meta, cijenu formira i složenost same egzekucije, finansijske mogućnosti naručioca, ali i ugled profesionalnog ubice. Angažovanju profesionalca naručilac ubistva pribjegava kako bi obezbijedio da nikada ne bude otkriven.

Profesor Marinković pojašnjava da su naručena ubistva specifična, jer između samog ubice i žrtve stoji naručilac i njegov odnos sa žrtvom, iz kojeg proističe i motiv.

“Upravo zbog činjenice da se u odnos između naručioca ubistva i žrtve umeće treća osoba kao direktni izvršilac, niti koje spajaju naručioca i žrtvu se u ovim slučajevima kidaju. Naručilac ima čvrst alibi, njegovu umiješanost u zločin je teško dokazati”, pojasnio je Marinković.

On dodaje da je naručilac posljednjim likvidacijama na Crnogorskom primorju želio poslati određene poruke drugim osobama iz kriminalnog miljea.

“Fenomen zloupotrebe narkotika širom svijeta poprimio je razmjere masovne pojave, što utiče na to da unutar ilegalnih narko-tržišta figuriraju kriminalne grupe koje spadaju u kategoriju najsofisticiranijih, najhomogenijih, ali i naj sklonijih primjeni nasilja”, tvrdi Marinković.

On navodi da od ukupnog broja istraga ubistava, više od pola se odnosi na istrage ubistava koja imaju veze sa narko-biznisom.

“Ubistvo osobe koja je uključena u poslove na narko-tržištu zbog prekršenih pravila ponašanja ima za cilj disciplinovanje svih koji isto tako mogu prekršiti uspostavljena pravila”, pojašnjava Marinković. Osim članova konkurentskih kriminalnih grupa on dodaje da se najstrože (smrću) kažnjavaju doušnici koji sarađuju sa policijom zbog čega se tretiraju kao izdajnici navodi Marinković.

Prema dostupnim podacima, jedino je Saša Cvetanović, zvani Pitbul, policiji u Crnoj Gori priznao da je bio egzekutor i saopštio iznos za koji je unajmljen.

On je, navodno, dobio 30.000 eura da ubije Nikolu Bojovića, mlađeg brata Luke Bojovića. Pitbul je u policiji tvrdio daje novac dobio od Slobodana Šaranovića, kojem je motiv za naručeno ubistvo bila osveta zbog prethodne likvidacije njegovog brata i kuma, koju je on pripisivao Bojoviću. Posljednje likvidacije u Crnoj Gori, gdje su se na meti našli Goran Đuričković i Armin Muša Osmanagić, bez sumnje su odradile profesionalne ubice.

Uprkos tome što je jedna ekipa, navodno zadužena za likvidaciju Đuričkovića, spriječena da odradi posao, naručilac je angažovao drugog ubicu koji je budvanskog biznismena u oktobru prošle godine ubio iz snajpera sa zidina Starog grada u Budvi dok je on stajao ispred svog restorana.

Osmanagić je likvidiran u septembru 2014. godine jednim metkom iz puške sa snajperom, dok je izlazio iz bašte svog restorana ,,Savoja“ u Baru. Ubica je na njega pucao iz ukradenog ,,renoa megan“ ljubljanskih registracija, koji je bio parkiran nedaleko od lokala ubijenog.

Nakon što je Osmanagić ,,pokošen“, pretpostavlja se da su se najmanje dva napadača odvezla do depoa željezničke stanice, gdje su zapalili ukradeni automobil i pušku ,,crvena zastava“ iz koje je ispaljen smrtonosni metak kalibra 7,9. Smrtonosni hici na Đuričkovića i Osmanagića ispaljeni su iz snajpera sa više od 100 metara udaljenosti, što ukazuje da se radi o vrhunskim profesionalcima. Direktni počinioci kao ni naručioci ovih likvidacija nijesu još otkriveni. Većina plaćenika često mijenja mjesto boravka, koristeći, po pravilu, falsifikovane dokumente.

“Mnogi od njih održavaju fizičku kondiciju, naročito kondiciju u pucanju. Profesionalne ubice su obično odlučni ljudi, jake volje, umjereni u piću, oprezni u izboru prijatelja, čiji je krug strogo ograničen”, navodi profesor Marinković.

On dodaje da treba imati u vidu da naručioci mogu i da ubiju plaćenog ubicu, kako bi prikrili sve tragove njihove povezanosti i izbjegli plaćanje honorara.

“Ako neko iz grupe plaćenika u toku istrage postane rizičan, u smislu da bude otkriven ili pristane na saradnju sa policijom ubrzo biva eliminisan, odnosno likvidiran”, kaže profesor Marinković.

Posljednjih desetak godina policiju i vojsku u regionu napustilo je više stotina dobro obučenih članova koji su prošli i usavršavanje u inostranstvu, tvrdi sagovornik Pobjede blizak bezbjednosnim krugovima.

Prema njegovim riječima, neki od tih ljudi prešli su na drugu stranu zakona. Uglavnom su ušli u poslove sa drogom. On podsjeća da se kriminal ne ograničava granicama države, pa bivših specijalaca koji rade kao plaćene ubice ima u zemljama u regionu.

“Ubice iz regiona se angažuju prilikom likvidacija kako bi se sakrili tragovi od policije. Kriminalne grupe iz regiona često jedna drugoj pozajmljuju plaćene ubice kako bi im se teško ušlo u trag”, kaže on.

Sagovornik navodi da osim iz regiona u Crnu Goru ,,poslom dolaze“ i plaćenici sa udaljenih destinacija kao što su Latinska Amerika i Afrika.

“Pregledom mjesta sa kojeg je snajperista ,,skinuo“ žrtvu policija je pronašla trag kapljicu krivi. Rezultati analize pokazali su da krv pripada osobi koja potiče sa podneblja Latinske Amerike. To i ne treba da čudi jer tamo kreću svi poslovi sa drogom, a konkretna likvidacija, prema sumnjama policije, ima veze sa obračunom narko kartela”, ispričao je dobro upućeni izvor Pobjede.

On tvrdi da je likvidacija eksplozivom komplikovanija nego vatrenim oružjem, a time i skuplja.

“Nema mnogo onih koji su sposobni da podmetnu eksploziv, aktiviraju ga usred dana a da ne strada niko osim mete koju treba da ubiju”, pojašnjava sagovornik.

On tvrdi da je crnogorska policija u nekoliko slučaja spriječila likvidacije vođa pojedinih kriminalnih grupa.

“U jednom slučaju planirana je likvidacija vođe jedne od crnogorskih kriminalnih gupa. Hapšenjem direktnog izvršioca koji je likvidaciju planirao da odradi tako što bi metu digao u vazduh većom količinom dinamita spriječena je tragediju većih razmjera. Da je uspio u naumu, sve osobe koje bi se našle u radijusu 100 metara oko mete bile bi pokošene”,  ispričao je sagovornik Pobjede.

Interes svake civilizovane države je da kriminalitet svede na najmanju moguću mjeru. Čak se smatra da ona država u kojoj je stopa kriminaliteta, odnosno broj krivičnih djela ispod dva odsto na 100.000 stanovnika predstavlja državu blagostanja. Kada se govori o stopi kriminaliteta, Crna Gora pripada zlatnoj sredini.

U Podgorici i Budvi najviše nerasvijetljenih ubistava

Prema statistici Uprave policije Crne Gore, tokom 2013. i 2014. godine registrovano je 27 ubistava, od čega šest sa nepoznatim počiniocem.

Najviše ubistava tokom posljednje dvije decenije izvršeno je u Podgorici, gdje se dogodilo 15 likvidacija čiji izvršioci nijesu poznati.

U glavnom gradu likvidirani su i visoki policijski funkcioneri Goran Žugić i Darko Beli Raspopović. Ne znaju se imena ubica ni Milana Krstovića, Mladena Klikovca, Srđana Miranovića, Srđana Vojičića, Đorđija Ičevića, poznatijeg kao Đoko Nesanica. Takođe, nepoznate su ubice Darka Pavićevića, Andrije Mrdaka, Vinetua Strugara i Milutina Radovića, kao ni Duška Jovanovića, vlasnika i urednika Dana.

Poslije Podgorice, najviše nerasvijetljenih likvidacija desilo se u Budvi, gdje je, prema policijskoj evidenciji, izvršeno 11 ubistava.

Egzekucije devedesetih i puška M-76

Prvo profesionalno ubistvo iz snajpera izvedeno kod nas dogodilo se na plaži Svetog Stefana, 15. avgusta 1994. godine Budvanin Saša Labović likvidiran je u po bijela dana.

Smrtonosan hitac je ispaljen u trenutku kada je žrtva izlazila iz vode i kada se najmanje nadala napadu. Snajperista, sakriven u šumarku iznad elitnog restorana ,,Pod maslinama” bio je precizan. Labović je pogođen u grudi i na mjestu je ostao mrtav.

Ubica, koji je pucao iz šumarka na obližnjem brdu, ostavio je snajpersku pušku M-76 i pobjegao. Iz istog modela snajperske puške, godinu dana kasnije, u Budvi je ubijen Minja Bećir. On je likvidiran u momentu dok je ulazio u automobil ispred poslovnice „Jata”. Nepoznati snajperista i u ovom slučaju za sobom je ostavio pušku M-76.

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com