Nikšićanka velikog srca: Krenula majčinim stopama i postala hraniteljka - Volim Podgoricu

Nikšićanka velikog srca: Krenula majčinim stopama i postala hraniteljka

Nikšićanka Rajka Dimitrijević nastavila je majčinim stopama i odlučila da postane hraniteljka. Trenutno se kod nje nalaze dvoje djece, jedno od dva mjeseca i drugo od godinu i sedam mjeseci.

„Ljubav prema djeci u meni je probudila neke najtananije emocije i javila se prevelika želja da uz, istina veliko odricanje, pomognem nekome ko čeka na topli dom i porodicu“, kazala je Dimitrijević koja je majka troje djece.

Njen čin je, smatra ona, dobar primjer njenoj djeci da uče kako da budu dobri ljudi i pomažu drugima u nevolji.

„Moje iskustvo je neprocjenjivo blago koje se novcem ne može platiti. Sa velikim zadovoljstvom sam ušla u ovu priču. Jednu djevojčicu sam udomila – ona je usvojena. Trenutno je još dvoje djece kod mene koji čekaju svoj put. Jedni dolaze, drugi odlaze. Rastanci su teški, ali emocije se ne mogu obuzdati“, kazala je Dimitrijević.

Prema njenim riječima potpuno se uživjela u ulogu majke mališana koji su kod nje i nikada ih nije odvojila od svoje djece.

„Jednako sam se radovala svakoj izgovorenoj riječi, iskrenom osmijehu, pojedenom obroku. Sav napor mene i moje porodice učinio je da ta djeca budu zaista srećna i da rastu onako kako treba i kako je za njih najbolje“, sa vidnim emocijama kazala je Dimitrijević.

Prema njenim riječima najhumaniji posao, posao hraniteljke, doživljava kao stalnu borbu za uspjehom da djeca budu što bolja, zdravija i srećnija, da iz njenog doma odlaze spremni za nove životne zadatke i da nikada ne osjete da su bili ostavljeni. Apelovala je na sve da otvore svoje srce i postanu hranitelj jer to znači biti dobar čovjek i pokazati da život čine male stvari koje na kraju postaju velika djela.

„Svako dijete treba porodicu“

U sklopu nastavka promocije kampanje „Svako dijete treba porodicu“ poznati crnogorski muzičar Sergej Ćetković učestvovao je u Nikšiću u otvorenom danu posvećenom hraniteljstvu koji je organizovao Centar za socijalni rad.

Ćetković je kazao da se već tri godine trudi da maksimalno promoviše značaj hraniteljstva.

“Sama pomisao da postoje djeca koja odrastaju u insticijama, bez obzira na sve uslove koje im te institucije omogućavaju, ništa ne može da se mjeri sa toplinom porodičnog doma. Dovoljno je da se svako od nas pokrene i učini sve što može da ovoj djeci omogući ljepše i bogatije djetinjstvo”, kazao je Ćetković i pozvao sve da djeci poklone osmijeh, zagrljaj i srećno djetinjstvo i da se prijave da budu hranitelji.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, podsjetio je na istraživanja koja su pokazala da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

“Nijedno dijete mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u institucije. Vizija o Crnoj Gori kao prvoj zemlji u region koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama jasna je i ostvarljiva. Međutim, pred nama je dug put i još dosta napora je potrebno uložiti kako bismo riješili ovaj problem koji je jedno od ključnih pitanja ljudskih prava”, kazao je Perks.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da priča o djeci i njihovom srećnom odrastanju treba da bude prva na listi svih subjekata, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Govoreći o hraniteljstvu Grbović je kazao da je lokalna uprava bila i biće pouzdan partner Centru za socijalni rad kako bi svakom djetetu bilo omogućeno da raste i razvija se u porodičnom okruženju.

„U tom smislu potrebno je razmotriti osnivanje centra zahraniteljstvo na lokalnom nivou. Prethodni period i dosadašnji rezultati govore u prilog činjenici da se za kratko vrijeme može učiniti mnogo, ali i o tome da je potrebno nastaviti sa aktivnostima na tom polju i uložiti dodatne napore kako bi se spriječilo da djeca odrastaju u institucijama“, poručio je Grbović i pozvao sugrađane da se prijave za pružanje usluga hraniteljstva.

Ivan Mitrović direktor Centra za socijalni rad kazao je da je porodica sklonište pred oluju a dom prva linija odbrane i da zato svi moramo biti svjesni činjenice da u našem okruženju postoje djeca koja nemaju ni jedno ni drugo.

„Od 2013.godine Centar za socijalni rad u Nikšiću, kada je krenula kampanja i na snagu stupio novi zakon o socijalnoj dječjoj zaštiti, omogućio da nijedno dijete od tog trenutka ne boravi u instituciji, već da za svako dijete pronađemo hraniteljku porodicu“, kazao je Mitrović.

Prikazani su jednominutni filmovi o pravu djeteta na život u porodici, novi spot o hraniteljstvu, a balerine iz Umjetničke škole “Vaso Pavić” izvele su balet u koreografiji Viktorije Strugar na pjesmu Ane Štefok „Tebi, mama”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com