Medicinska sestra zamijenila bebe: Majki na podoj donijela tuđe dijete - Volim Podgoricu

Medicinska sestra zamijenila bebe: Majki na podoj donijela tuđe dijete

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije obavila je nadzor u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” prošlog petka, nakon što je porodilja prijavila da joj je zamijenjena beba.

Inspekciju je pozvala sama uprava klinike. Istim povodom, po pozivu supruga porodilje u „Front” su stigli i inspektori MUP-a.

Direktorka GAK „Narodni front” prof. dr Snežana Rakić izjavila je za „Politiku” da je medicinska sestra greškom zamijenila identifikacionu tračicu, koja se stavlja preko grudi bebe, i majci na podoj odnijela tuđe novorođenče.

“Medicinska sestra koja je napravila propust suspendovana je i u toku je unutrašnji stručni nadzor. Još rasvjetljavamo sve okolnosti, vjerovatno će medicinska sestra dobiti otkaz. Upravo da se ovakve stvari ne bi događale, prije nešto više od dva mjeseca uveli smo novi sistem identifikacije beba i porodilja, preko kontrolnog broja na tračici koju na ruci stalno nose i majka i beba. Ovaj sistem je još u fazi testiranja. Majka je upravo primijetila da se ovaj broj ne slaže sa brojem na tračici koja se dodatno stavlja preko grudi bebe”, objasnila je dr Rakić.

Direktorka ističe da je „Narodni front” veliko porodilište, u kome u prosjeku dnevno na svijet dođe 30 beba. Zato je u prošlosti bilo slučajeva da se dogodi zamjena beba, pa je i DNK analizom moralo da se utvrđuje čije je dijete. Srećom, u ovom poslednjem slučaju propust je odmah utvrđen, tako da nikakve dodatne analize nisu rađene.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com