Milenko Popović kandidat za potpredsjednika Vlade - Volim Podgoricu

Milenko Popović kandidat za potpredsjednika Vlade

Uni­ver­zi­tet­ski pro­fe­sor, dok­tor eko­nom­skih na­u­ka Mi­len­ko Po­po­vić, kan­di­dat je opo­zi­ci­je za mje­sto pot­pred­sjed­ni­ka Vla­de. Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, on je za tu funk­ci­ju, ko­ja po spo­ra­zu­mu o uslo­vi­ma za fer iz­bo­re pri­pa­da opo­zi­ci­ji, pred­lo­žen kao ne­stra­nač­ka lič­nost.

Po­po­vi­će­va kan­di­da­tu­ra za mje­sto vi­ce­pre­mi­je­ra tre­ba da bu­de dio ukup­nog do­go­vo­ra opo­zi­ci­o­nih stra­na­ka oko mje­sta u Vla­di, ko­ji još ni­je za­vr­šen.
Po­po­vić je ro­đen 1952. go­di­ne u Ni­šu. Di­plo­mi­rao je na Eko­nom­skom fa­kul­te­tu u ta­da­šnjem Ti­to­gra­du 1974. go­di­ne. Post­di­plo­ma­ske stu­di­je po­ha­đao je na Eko­nom­skom fa­kul­te­tu u Be­o­gra­du, gdje je i ma­gi­stri­rao 1984. go­di­ne sa te­zom „Mje­re­nje iz­vo­ra ra­sta ju­go­slo­ven­ske eko­no­mi­je”.

Po­po­vić je dok­to­ri­rao na Eko­nom­skom fa­kul­te­tu u Pod­go­ri­ci 1990. go­di­ne na te­mu „In­ve­sti­ci­je u zna­nje i nji­hov uti­caj na pri­vred­ni raz­voj”. Pret­hod­no je 1981. go­di­ne za­vr­šio spe­ci­ja­li­za­ci­ju na Uni­ver­zi­te­tu u Bir­min­ge­mu – Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja, na te­mu „Teh­no­lo­ški pro­gres”.

Od 2001. do 2004. go­di­ne Po­po­vić je bio pre­da­vač i di­rek­tor Cen­tra za me­đu­na­rod­ne stu­di­je Uni­ver­zi­te­ta Cr­ne Go­re, gdje je pre­da­vao Eko­no­mi­ku evrop­skih in­te­gra­ci­ja. Od 2004. do 2006. go­di­ne bio je na­uč­ni sa­rad­nik In­sti­tu­ta eko­nom­skih na­u­ka u Be­o­gra­du za obla­sti Tran­zi­ci­ja u Sr­bi­ji i Cr­noj Go­ri, Pri­vred­ni rast i Ko­rup­ci­ja. Od 2005. go­di­ne sa zva­njem van­red­nog pro­fe­so­ra an­ga­žo­van je u na­sta­vi na fa­kul­te­tu za po­slov­ne stu­di­je Uni­ver­zi­te­ta „Me­di­te­ran” u Pod­go­ri­ci. Na re­dov­nim stu­di­ji­ma pre­da­je Mo­ne­tar­nu eko­no­mi­ju, Mi­kro­e­ko­no­mi­ju i osi­gu­ra­nje i ura­vlja­nje ri­zi­ci­ma. Na post­di­plom­skim stu­di­ji­ma na ovom fa­kul­te­tu Po­po­vić pre­da­je Eko­nom­sku ana­li­zu i Vred­no­va­nje kor­po­ra­ci­ja.
Po­po­vić je od 2009. go­di­ne van­red­ni pro­fe­sor i na Prav­nom fa­kul­te­tu Uni­ver­zi­te­ta „Me­di­te­ran”, gdje na post­di­plom­skim stu­di­ji­ma pre­da­je Eko­nom­sku ana­li­zu pra­va. Kao van­red­ni pro­fe­sor na fa­kul­te­tu za dr­žav­ne i evrop­ske stu­di­je (FDES) u Pod­go­ri­ci pre­da­je pred­met Eko­no­mi­ja jav­nog sek­to­ra.
Po­po­vić je autor broj­nih na­uč­nih pu­bli­ka­ci­ja iz obla­sti eko­no­mi­je, ob­ja­vlje­nih u Cr­noj Go­ri, Sr­bi­ji, ali i u Nje­mač­koj, Hr­vat­skoj i dru­gim dr­ža­va­ma. Ka­ko je na­ve­de­no u nje­go­voj bi­o­gra­fi­ji, Po­po­vić go­vo­ri en­gle­ski, bu­gar­ski i ma­ke­don­ski je­zik.
Kao ne­stra­nač­ka lič­nost, Po­po­vić je član Sa­vje­ta De­mo­sa.
Ra­ni­je je do­go­vo­re­no da mje­sto mi­ni­stra unu­tra­šnjih po­slo­va pri­pad­ne De­mo­su, od­no­sno Go­ra­nu Da­ni­lo­vi­ću. Iz­vje­sno je da će ta par­ti­ja pred­lo­ži­ti i ge­ne­ral­nog in­spek­to­ra u Agen­ci­ji za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost. Gra­đan­ski po­kret URA je kao ne­stra­nač­ku lič­nost za mi­ni­stra ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja pred­lo­žio Bo­ri­sa Ma­ri­ća iz Cen­tra za gra­đan­sko obra­zo­va­nje.
So­ci­ja­li­stič­ka na­rod­na par­ti­ja je na sjed­ni­ci glav­nog od­bo­ra do­ni­je­la od­lu­ku da po­dr­ži kan­di­do­va­nje Alek­san­dra Da­mja­no­vi­ća za mi­ni­stra fi­nan­si­ja, a Ra­di­vo­ja Ra­šo­vi­ća za čel­ni­ka u re­so­ru po­ljo­pri­vre­de i ru­ral­nog raz­vo­ja.
Sa sjed­ni­ce Glav­nog od­bo­ra So­ci­jal­de­mo­krat­ske par­ti­je po­ru­če­no je da oni ne­će pred­la­ga­ti kan­di­da­te za mje­sta u Vla­di već da su sprem­ni da te po­zi­ci­je ustu­pe osta­lim opo­zi­ci­o­nim su­bjek­ti­ma.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com