Firma Kopirajt vraća dva i po miliona opštini Budva - Volim Podgoricu

Firma Kopirajt vraća dva i po miliona opštini Budva

Specijalno državno tužilaštvo potpisalo je novi sporazum o priznanju krivice sa firmom “Kopirajt” i njenim izvršnim direktorom Aleksandrom Armenkom. Dnevne novine saznaju da je sporazum već sačinjen i da predviđa da firma “Kopirajt” nadoknadi štetu od dva i po miliona, koju je pričinila Opštini Budva, dok je za direktora Aleksandra Armenka predviđena zatvorska kazna od pola godine. Nezvanično, višemilionsku štetu neće nadoknaditi Armenko, već Marko Kentera, osnivač ove firme, koji je obuhvaćen izviđajem u svojstvu svjedoka.

Slučaj “Kopirajt” jedan je u nizu modusa korupcionaških prevara, koje se dovode u vezu sa čelnicima budvanske Opštine, uključujući i glavnoosumnjičenog Svetozara Marovića, koji trenutno pregovara sa Tužilaštvom o priznanju krivice.

Ova kriminalna radnja izvedena je, kako se sumnja, na osnovu ugovora o turističkoj valorizaciji kulturnog nasljeđa Budve. Novčani dug od 813.683 eura je misteriozno narastao na preko 3,2 miliona eura, a vjeruje se da je za razliku od gotovo dva i po miliona, oštećena opštinska kasa. Sporni ugovor je potpisan 5. avgusta 2009, a godinu kasnije pred Privrednim sudom dogovoreno je poravnanje po kojem je Opština Budva dužna da “Kopirajtu” isplati 3.256.457 eura.

Taj ugovor potpisao je tadašnji predsjednik opštine Budva Rajko Kuljača i njime je planirano da “Kopirajt” Opštini obezbijedi i suvenire magnete, replike kulturno-istorijskih spomenika i figure, najdalje do 1. aprila svake godine za koji je ugovor važio. Po tom ugovoru, Budva je bila dužna da ovoj firmi do 1. aprila 2013. godine, u osam rata, isplati 813.683 eura na ime obavljenih usluga. Ipak, godinu od potpisivanja ugovora slučaj dolazi pred sud, gdje se Opština obavezuje da Kenterinoj firmi isplati 3.256.457 eura u šest rata. Početkom 2011. godine, Lazar Rađenović, koji je u to vrijeme bio na čelu budvanske opštine, potpisuje novi ugovor koji definiše nove rokove za plaćanje dospjelog duga iz ugovora iz avgusta 2009.

Zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama u vezi sa firmom “Kopirajt”, uhapšeno je nekoliko Budvana, ali među njima nijesu bili zamjenik direktora TO Budve Aleksandar Armenko niti Marko Kentera. Armenko se tada nalazio u Beogradu, a Kentera na proputovanju po Južnoj Africi. Iako su u međvuvremenu u prisustvu advokata saslušavani, Tužilaštvo za njih nije tražilo pritvor.

Priznanja Armenka i Kentere data nadležnom tužiocu još jednom su pokazala da su osumnjičeni Budvani uvidjeli koristi Sporazuma o priznanju krivice. Minulih mjeseci sa Tužilaštvom se nagodio i bivši predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović, koji se sumnjiči za ukupno pet slučajeva, kao i Miloš Marović, sin Svetozara Marovića, koji i sam ovih dan pregovara o krivici. Ovi sporazumi, međutim, još nijesu dospjeli u sud koji treba da ih potvrdi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com