Prilika za 40 novih radnih mjesta: Otvorena pilana na Njegovuđi (FOTO) - Volim Podgoricu

Prilika za 40 novih radnih mjesta: Otvorena pilana na Njegovuđi (FOTO)

Pokretanje proizvodnje u novoj pilani na Njegovuđi, koja je danas svečano otvorena, obezbijediće zaposlenje za oko 40 radnika sa područja Žabljaka i održivo korišćenje drvnih resursa ovog područja. Izgradnja pilane i pokretanje proizvodnje rezultat su kontinuiranog nastojanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da pronađe investitora koji će ne samo otvoriti nova radna mjesta, već i povećati stepen dodate vrijednosti kroz preradu i osvariti multiplikativne efekte na dalji razvoj žabljačke opštine.

Pilanu je danas svečano pustio u rad ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, zajedno sa predstavnicima Opštine Žabljak i investitora “Pelengic Trade” iz Bijelog Polja.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja pilane na Njegovuđi, jer je, kako je rekao, riješen još jedan problem u Crnoj Gori.

“Zaposleni su ljudi, pokrenuti proizvodnja i izvoz. Podsjećam da smo po prvi put u januaru ove godine imali veći izvoz od uvoza drvoprerađivačkih proizvoda iz Crne Gore. Ovaj trend će se nastaviti. U okviru pilane ima prostora da se otvori i peletara, a u okviru biznis zone Žabljaka i niz drugih firmi. Nadam se da ćemo kao i do sada, u trouglu Ministarstvo, Opština i investitori, biti u prilici da otvaramo i druge pogone, što potencijal žabljačkog kraja čini većim. Potrebno je fokusirati se na stvaranje veće dodatne vrijednosti koja će ostati lokalnoj ekonomiji, ali i podstaći razvoj drugih djelatnosti. To je ono što treba da pokrene dalji razvoj Crne Gore”, ocijenio je ministar Ivanović, i dodao da bez većeg rada i veće posvećenosti ne može biti bržeg napretka.

131517229854104281798082168388641058165651n

Vlasnik “Pelengić trade” Ratko Pelengić kazao je da je u izgadnju i opremanje pilane investirano više od milion eura.

Osim prerade drveta, kako je pojasnio, u okviru pilane funkcionisaće eksplatacija šuma, transport i proizvodnja biomase. Pored 33 direktno zaposlenih radnika u pilani, investitor planira da angažuje i 30 radnika za eksploataciju šume. Pelengić je izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore, posebno ministru Ivanoviću, kao i Opštini Žabljak na ogromnom zalaganju i podršci u cilju uspješne realizacije projekta.

13139146985410444846473863724439713134450n

Izvršni direktor “Pelengic trade” Momo Jokić kazao je da je u toku obuka 16 radnika, od kojih su 8 bivši zaposleni stare pilane na Njegovuđi koja je bila u vlasništvu grčke firme “Karapidis Bros”, a koja godinama ne radi. Dodatno, u toku je konkurs za 32 radnika čiji će prijem biti odmah nakon praznika. Prema riječima Jokića planirani kapacitet pilane je 30.000 kubnih metara drveta na godišnjem nivou, tačnije za 8 mjeseci sezone za drvoprerađivače.

„U ovom momentu imamo jednogodišnje koncesije na teritoriji opštine Žabljak. Očekujemo raspisivanje tendera za dobijanje 10-godišnjih koncesija, što će nam omogućiti dugoročno planiranje proizvodnje“, kazao je Jokić. On je podsjetio da se „Pelengić trade“ bavi drvoprerađivačkom djelatnošću gotovo tri decenije. U pilani u Bijelom Polju, osim proizvodnje rezane građe, od 2012. godine proizvodi se i biomasa, a planira se uskoro i pokretanje pogona peletare. Većina proizvoda se izvozi.

Potpredsjednik Opštine Žabljak Vasilije Jakšić kazao je da je otvaranje pilane od strateškog i višestrukog značaja za opštinu, jer se pokreće prerada drveta na ovim prostorima i otvara se mogućnost za zapošljavanje značajnog broja ljudi. Prema riječima Jakšića, opština će po osnovu koncesija imati prihode koje će iskoristiti za ulaganje u infrastrukturu i objekte za razvoja Žabljaka.

131332989854104181798095332694346448912851n

“Ključna stvar je što će i otpad od drveta ići u izvoz, a dio u proizvodnju peleta u pogonu u Bijelom Polju. Jakšić je izrazio nadu da će investitor uspjeti da dobije i dugoročne koncesije kako bi krenuo u narednu fazu projekta na Njegovuđi, a to je, kako je planirano, proizvodnja finalnog proizvoda, prije svega “durmitorske kuće”.

Zadovoljstvo zbog zaposlenja nijesu krili ni radnici pilane. Posebno je bio zadovoljan Milovan Bojović, bivši radnik stare pilane na Njegovuđi koja je bila u vlasništvu grčke firme “Karapidis Bros”.

“Zadovoljan sam i prezadovoljan kako je bilo prije. Ostali su nam dužni, bila je katastrofa. Sada radimo kod čovjeka, radimo u svom mjestu, zarađujemo. Kompanija je dobra, nadam se da će biti posla”, kaže Bojović.

Šansu da znanje stečeno na fakultetu primijeni dobio je i mladi Žabljačanin Ljubiša Knežević, diplomirani inžinjer šumarstva.

“Srećan sam što sam odmah nakon fakulteta dobio zaposlenje. Ovo je velika stvar za sjever i Žablja. Trebaju ljudi da se vraćaju selu i da razvijaju svoj kraj, jer imamo potencijala”, kazao je Knežević koji se zahvalio na ukazanoj prilici i u ime drugih radnika.

131028799854105615131282016470362160477162n

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, Ministar je iskoristio priliku da predstavnicima svih medija u Crnoj Gori čestita Dan slobode medija.

“Nadam se da ćete vi kao mediji smoći snage da se oslobodite kukolja koji postoji među vama, ne samo radi sloboda koje svi hoćemo nego i radi odgovornosti koja ide podjednako sa slobodama. Slobode imaju svoja ograničenja, a to je da ne treba dirati u slobode drugih. Tada smo zapravo slobodni”, poručio je ministar Ivanović.

Na pitanje vezano za eventualno preispitivanje neuspjeha investicije u staru pilanu na Njegovuđi, ministar Ivanović je kazao:

“Uvijek će biti dobrih i loših ljudi, dobrih i loših investitora, dobrih i loših radnika, dobrih i loših novinara. Tome nema lijeka. Ali, ako se budemo zajedno borili da uvodimo standarde, da budu istaknuti oni koji vrijede, postižu više i stvaraju, a oni koji su suprotni tome da ne budu promovisani, između ostalog i kroz medije, onda ćemo napraviti jedan veliki pomak”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com