Dan kad su “saveznički” avioni sravnili Podgoricu sa zemljom - Volim Podgoricu

Dan kad su “saveznički” avioni sravnili Podgoricu sa zemljom

Ni manjeg grada, ni više bombi koje su pale na njega u 20. vijeku. Na Podgoricu su i agresorski i saveznički avioni istresali smrtonosni teret, na njene žitelje, kuće, zgrade, mostove, mlinove, vodenice, ostavljajući pustoš.

Najteže je bilo ono 5. maja 1944. godine kada se na grad sručilo 600 bombi teških preko 400 tona. Tom prilikom, poginulo je 600 građana, a više od 200 teže ili lakše ranjeno.

Iako je u Drugom svjetskom ratu imala jedva 16.000 stanovnika, Podgorica je bombardirana čak 84 puta! U tim napadima poginuo je svaki osmi stanovnik Podgorice. Da stvar bude još gora, grad nije imao bilo kakav veći vojno-strateški značaj.

Počev od 23. septembar 1943. godine, kada su saveznici prvi put bombardovali Podgoricu, računa se da je u njenim ruševinama poginulo više od 2.000 građana

Rečeno suhim statističkim jezikom, porušeno je 80 posto stambenog fonda, a uništena je kompletna gradska infrastruktura.

Ni do dan-danas nitko nije dao valjan odgovor na pitanje – zašto? Pitanje je još mučnije ako se zna da je u tim bombardiranjima poginulo ukupno, slovom i brojem – 17 njemačkih vojnik.

U Podgorici, u krugu bivše zgrade SDK, postoji spomenik, eufemistički posvećen “nevinim žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu”. Iznad postamenta sa ovim natpisom, ispisanim u željeznom reljefu, na specijalnim, jakim željeznim nosačima visi – bomba od više stotina kilograma.

Ironija sudbine je da je u Tološkoj šumi otkriven i spomenik, kako stoji na natpisu, “posadama savezničkih avionima palim za slobodu 1939-1945”. Spomenik je u bijelom kamenu, na lijepom mjestu, na obodu borove šume, preko puta hrvatskog veleposlanstva.

Sa jedne strane postamenta je gore citirani natpis, s oprečne – ploče s britanskom, američkom i crnogorskom zastavom, ispod figure koja liči na pticu presječenu u njenom podnožju.

 

Bombardovanje Podgorice 1945. 01 Дан кад су „савезнички“ авиони сравнили Подгорицу са земљом 

Bombardovanje POdgorice 1944. 06 Дан кад су „савезнички“ авиони сравнили Подгорицу са земљом

Bombardovanje POdgorice 1944. 05 Дан кад су „савезнички“ авиони сравнили Подгорицу са земљом

Bombardovanje Podgorice 1944. 03 Дан кад су „савезнички“ авиони сравнили Подгорицу са земљом

Bombardovanje POdgorice 1944. 04 Дан кад су „савезнички“ авиони сравнили Подгорицу са земљом

Bombardovanje Podgorice 1944. spomenik agresoru Дан кад су „савезнички“ авиони сравнили Подгорицу са земљом

(IN4S)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com