SUBNOR: Crna Gora neće biti Ravna Gora - Volim Podgoricu

SUBNOR: Crna Gora neće biti Ravna Gora

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata SUBNOR zahtijeva od nadležnih državnih organa da hitno ponište Rješenje o registraciji NVO “Ravnogorski pokret”.

Uoči 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako kažu u SUBNOR-u, vrlo neprijatno iznenadilo demokratsku javnost u Crnoj Gori i šire, registracijom NVO “Ravnogorski pokret u Crnoj Goro”. Kako ističu, to je organizacija koja otvoreno propagira fašističku ideologiju i njen program i zahtijeva prekrajanje istorije i istine o ulozi Draže Mihailovića i četnika u Drugom svjetskom ratu.

“Drsko i nečuveno, vrijeđanje slavne NOB,  hiljade poginulih partizanskih boraca i ogromnog broja  nevinih žrtava četničkih pogroma, registrovanjem “Ravnogoraca”, omogućivanjem  da ostvaruju program “kame i krvi” direktno se udara u državno i društveno biće Crne Gore, u njen međunacionalni i međuvjerski suživot. Zar se može osporiti činjenica da su samo na sjeveru Crne Gore četnici (prema sopstvenom priznanju) ubili, poklali i zapalili oko 13.000 neboračkog a to znači nevinog muslimanskog stanovništva.  Zar se mogu zaboraviti Lazine, Grotulja, Kolašinski zatvor, Zabjelo, logori srijeljanja i ubijanja”, navedeno je u reagovanju SUBNOR-a.

Kako naglašavaju, već u prvim javnim nastupima, čelnici “Ravnogorskog pokreta u Crnoj Gori” (Ivan Milošević – Vijesti, 3. maja 2016.) pokazuju svoje mračno lice – poručujući Muslimanima i  Bošnjacima “da se ne plaše” (neće ih klati) ali moraju znati koja nacija ima “pravo prvenstva”, a ko su “građani drugog reda”.

“Još ima živih svjedoka četničkih zločina. O njima postoje brojni pisani dokumenti Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, kao  i  obimna četnička dokumentacija. I, umjesto zastiđa i osude, na djelu je, nereagovanje državnog i političkog vrha, povampirenje  četništva, rehabilitacija Draže Mihailovića, veličanje njegove uloge “rodoljuba i heroja” i pripisivanje masovnih zločina – komunistima i partizanima. To je ravno zločinu”, stoji u reagovanju.

U SUBNOR-u su poručili da Crna Gora nije i neće biti Ravna Gora.

“Svjesni svoje snage, slobodarskog duha i tradicije našeg naroda, njegove etike, ali i činjenice da se „od zla domaćega“ najteže braniti, spremni smo i sposobni da prepoznamo i onemogućimo svaki oblik, pojavu i izraz fašističkog djelovanja, svejedno da li mijenja dlaku ili se poziva na evropske i civilizacijske vrijednosti”, navedeno je u reagovanju.

Ovog puta, ističu, fašizam javno izlazi na crnogorsku društvenu scenu.

“Toj pojavi ćemo se, sa svim demokratsko opredijeljenim ljudima energično suprotstaviti “ravnogorcima”, sigurni da ćemo ih uvijek poraziti”, zaključeno je u reagovanju.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com