Stijović: Policija konstantno preduzima koordinirane mjere radi pronalaska Ognjena - Volim Podgoricu

Stijović: Policija konstantno preduzima koordinirane mjere radi pronalaska Ognjena

Povodom aktivnosti koje se preduzimaju na pronalasku maloljetnog Ognjena Rakočevića iz Podgorice, načelnik Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata i nasilja u porodici Radovan Stijović, kazao je da su do sada pretraženi svi pravci koji vode od kuće dječaka ka bližoj i široj teritoriji grada, a to podrazumijeva da je od strane policijskih službenika pretraženo brdo Gorica koje se nalazi u neposrednoj blizini kuće, bivša vojna kasarna Morača, Njegošev park, lijeva i desna obala rijeke Morače i sama rijeka, kao i svi ostali djelovi grada na teritoriji Glavnog grada.

Stijović je kazao da je prijava o nestanku maloljetnog Ognjena iz Podgorice, starog 11 godina, zaprimljena je četvrtog maja u Centru bezbjednosti Podgorica. Prijavu je podnijela majka dječaka koja je kazala da se dječak tokom prethodne noći udaljio od kuće.

“Službenici CB Podgorica su istog dana, odmah po prijavi, osim lokalne raspisali i nacionalnu potragu za dječakom. To znači da je svaki policijski službenik ne samo u Podgorici već i u Crnoj Gori upoznat sa sadržajem prijave, odnosno da posjeduje fotografiju, opis i ostale osobenosti opisa dječaka”, kazao je načelnik MUP-a.

On dodaje da od momenta prijave o nestanku dječaka, policijski službenici konstantno preduzimaju koordinirane mjere i radnje na terenu u cilju njegovog pronalaska.

Osim uniformisanog i civilnog sastava službenika CB Podgorica, u pretragu su uključeni policijski službenici iz sjedišta Uprave policije, Posebne jedinice policije uz angažovanje pasa tragača, ronici Specijalne antiterorističke jedinice, a koji su u stalnom kontaktu sa Dežurnom službom CB Podgorica, uz koordinaciju Službe za potražnu djelatnost i dežurnih starješina CB-a.

Podršku policiji u traganju za dječakom pružaju Sektor za vanredne situacije MUP-a, Vatrogasna služba, Komunalna policija, pitomci Policijske akademije, udruženje kajakaša i druga sportska udruženja, nevladine organizacije, taksi udruženja, druga udruženja i građani, na čemu smo im izuzetno zahvalni.

“Službenici CB Podgorica su izuzeli i predgledali snimke sa nadzornih kamera na objektima u blizini kuće dječaka kao i na teritoriji grada gdje je od strane građana prijavljeno policiji da je primijećeno lice sličnih karakteristika kao dječak. Na žalost, snimci koji su do sada izuzeti nisu bili od pomoći jer na njima nije primijećen Ognjen”, kazao je Stijović.

Dodao je da se potraga, osim na terenu, istog dana kada je prijavljen nestanak dječaka vršila i uz upotrebu drona koji je ustupljen od strane građanina, a koji je vršio snimanje nepristupačnog terena obale Morače i ostalih djelova grada.

“U potragu je uključena i Avio – helikopterska jedinica MUP-a koja iz vazduha pretražuje zone teritorije Glavnog grada”, kazao je načelnik MUP-a.

Na pitanje novinara da li se država kasno sjetila da upali helikoptere, dronove, da pošalje ronioce u Moraču, angažuje pse tragače i počne da predvodi grupe građana koji su lutali vrletima Morače i raznim naseljima Podgorice, Stijović je kazao:

“Ja mislim da nije. Vi očekujete informaciju istog trenutka. Više stotina policajaca je angažovano od prvog dana. Današnje uključivanje helikoptera nije kasno, a vojska za sad nije uključena jer su kapaciteti policije dovoljni”, kaže on.

Stijović je rekao da ne postoji zakonski rok u kom se ovakve akcije završavaju i da je za sad je apsolutno isključena mogućnost otmice.

Pretraga terena je i do sada vršena zajedno sa građanima, uz plansku koordinaciju i predvođenje policije. Takođe, građani su se i mimo toga samoorganizovali i pretraživali teren.

“Budući da policijski službenici svo vrijeme postupaju po planu potrage za dječakom, u cilju raspoređivanja svih zainteresovanih uključenih u potragu na najbolji mogući način, već smo pozvali građane da se danas u 15,00 časova okupe na Trg Republike u centru Podgorice, odakle ćemo svi zajedno, uz predvođenje policije, nastaviti planski pretragu terena koja traje od dana prijave nestanka dječaka”, kazao je načelnik.

On je zamolio građane koji planiraju da organizovano vrše pretragu da o tome blagovremeno obavijeste policiju, “kako ne bi došlo do preklapanja više grupa na istom mjestu, odnosno kako bismo sinhronizovano rasporedili ljudstvo i tehniku kojima raspolažemo”.

Građanima je za ove situacije, kao i za prijavu bilo kakvog korisnog saznanja o Ognjenu, na raspolaganju besplatni policijski broj 122.

“Svaka prijava će, kao što je to i do sad bio slučaj, biti provjerena”, zaključio je Stijović.

Na Facebook stranici “Pronadjimo Ogija” postavljen je video snimak potrage za dječakom.

“Snimak obale Morače iz drona, potez od Ambasadora do Milenijuma i stara kasarna Morača i okolni tereni. Što nas više gleda veća je šansa da primijetimo nešto što do sad nismo! Ako vidite nešto, screenshot i javite nadležnima, pa će otici da pogleda neko ko je u blizini.”, navodi se na Facebook stranici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com