Studentsko inženjersko takmičenje po prvi put u Podgorici (FOTO) - Volim Podgoricu

Studentsko inženjersko takmičenje po prvi put u Podgorici (FOTO)

Regionalno studentsko inženjersko takmičenje EBEC Balkan, koje se po prvi put ove godine održava u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore u Podgorici, svečano je otvoreno danas i trajaće do 9. maja.

Takmičenje EBEC Balkan organizuju lokalne BEST grupe iz Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Mostara i Podgorice. Okuplja 48 takmičara, pobjednike lokalnih rundi iz navedenih gradova, a takmičari studenti tehničkih fakulteta nadmetaće se u dvije kategorije timskom dizajnu i studiji slučaja.

Timski dizajn je jedno od najpopularnijih i najkreativnijih kategorija studentskih takmičenja i podrazumijeva rješavanje određenog inženjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju kao što su dizalica, katapult i letjelica. Sa limitiranim resursima i vremenom studenti treba da koriste svoje znanje i da u timu od četiri učesnika konstruišu traženu spravu. Napravljenu mašinu testiraju pred publikom i stručnim žirijem.

Studija slučaja je druga kategorija takmičenja, učesnici dobijaju zadatak da riješe tehničko-menadžerski problem koji je stvaran ili često pojavljivani korporativni problem. Učesnici treba da obezbijede skup rješenja koji će istaći njihovo poznavanje problema, kao i tehnika za rješavanje takvog problema. U Studiji slučaja učesnici imaju mogućnost da pokažu svoje znanje, iskustvo, originalnost i da istaknu retoričke sposobnosti.

Takmičenje u kategoriji Studija slučaja biće podijeljeno u dva dijela.

Najavljeno je da će se u nedjelju, 8. maja organizovati prezentacije i diskusije na temu startup-a i preduzetništva među mladima, a prezentacije o start up – ovima održaće Dražen Žujović, ispred TourViaMe i Đuro Stojanović i Blažo Crvenica ispred Budo Finder-a, prvih uspješnih start-up priča u Crnoj Gori, kao i Ratko Bataković, direktor Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, iz Nikšića, koji će studentima predstaviti aktivnosti i mogućnosti koje Tehnopolis nudi i upoznati ih sa djelatnostima ovog centra.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com