DAUTOVIĆ: Iza uspješne žene stoji majka ili svekrva - Volim Podgoricu

DAUTOVIĆ: Iza uspješne žene stoji majka ili svekrva

 

Konferencija “Moć žene”  koja se održava 20. maja u Podgorici, okupiće veiliki broj uspješnih preduzetnica iz Crne Gore i regiona. Organizator ovog značajnog događaja je Udruženje preduzetnica Crne Gore i njegova predsjednica Edita Dautović, žena koja je veoma mlada ušla u preduzetničke vode, izborila se sa izazovima, i sada vodi uspješnu agenciju “Millennium” za promet nekretnina i pružanje računovodstvenih usluga. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore i Balkanskog udruženja žena u zanatima,  promoterka socijalnog preduzeća, ambasadorka ženskog preduzetištva Crne Gore u inostranstvu. Stigla je i da odbrani magistarsku tezu Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori, da dobije nekoliko prestižnih regionalnih nagrada za doprinos razvoju ženskog preduzetništva.

edita1

-Ambiciozna i uporna žena danas može uspjeti i u jednom društvu punom raznih predrasuda i barijera kakvo je naše. Treba da imate jasnu viziju onoga što želite, i uspjeh neće izostati, iako neće uvijek biti lako – kaže Edita za “Volim Podgoricu”.

Može li se reći da se žensko preduzetništvo “razlikuje” od muškog? Da li žene drugačije vode posao, da li su, recimo, smirenije, odgovornije, itd…

Žene su sigurno odgovornije i to je praksa potvrdila. One su, isto tako, opreznije kada investiraju, i ne žele mnogo da rizikuju. Zbog toga su, vjerovatno, žene vlasnice mikro i malih, rijeto srednjih preduzeća.

Na koje načine Udruženje pomaže preduzetnicama? 

Udruženje preduzetnica Crne Gore ohrabruje sve žene u Crnoj Gori da pronađu ličnu motivaciju i da se uključe u preduzetničke aktivnosti. Cilj okupljanja preduzetnica u ovo Udruženje je njihovo povezivanje na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu, kao i podsticanje razvoja sopstvenih preduzetničkih ideja, mogućnosti, potreba članica i udruženja, kroz druženje, izložbe, sajmove, konferencije, okrugle stolove, tribine, javno zagovaranje, putovanja i dosadašnje obrazovanje i samoobrazovanje članica udruženja.

Konkretna podrška je ekonomski i pravni savjet i u prvoj godini poslovanja besplatna knjigovodstvena usluga za svaku preduzetnicu koja startuje u biznisu.

Da li je, po Vašem mišljenju i iskustvu, ženama teže da uspiju u biznisu i zašto?

Procentualno su žene obrazovanije od muškaraca, ali kako bi to došlo do izražaja moramo prevazići stereotipe o podjeli posla, izići iz patrijarhalrnih okvira. Ženama u biznisu nije lako jer nemaju poreske olakšice, olakšice pri registrovanju firme, niti grejs period za kreditna zaduženja kod poslovnih banaka po povlašćenim uslovima. Preduzetnice dobijaju vrlo malo informacija vezanih za biznis i preduzetništvo, tako da projekti često budu usmjereni u pogrešnom pravcu i pogrešnim osobama pa izostane direktna podrška i pomoć preduzetnicama

Neophodna je veća institucionalna podrška i povezanost preduzetnica kako bi bi se bolje pozocionirale na tržištu. Potreban je pomoć vezana za edukaciju i lični napredak u rukovođenju biznisa. Žene bi trebale stalno isticati svoje želje i težnje kako bi bile vidljivije i ostvarile veću podršku. Treba posvetiti značajniju pažnju osnaživanju žena, da sebi više vjeruju, i više vrednuju svoj rad i trud. Žene su samo na papiru ravnopravne sa muškarcima i jaz među njima je vidljiv u pet ključnih oblasti-ekonomskim mogućnostima, učešću u privredi, političkim funkcijama, zdrastvu i obrazovanju. Udruženje preduzetnica želi to da promjeni, pomogne da se smanji razlika u tim ključnim oblastima i tako popravi standard žena u Crnoj Gori.

Da li je tačno da iza svake uspješne žene stoji muškarac, a izuzeci samo potvrđuju pravilo, ili je to teza muškaraca koji na žensku emancipaciju gledaju kao na urušavanje “prirodnog” poretka – “žena je za kuću stvorena”…?

edita

Često znam da kažem: “Dok je meni mene”, i taj slogan je karakterističan za privatni biznis, i smatram da se većina mogu pronaći u njemu. A što se tiče drugog dijela pitanja mogu reći da iza svake uspješne žene stoji majka ili svekrva, u mnogim slučajevima i jedino ona sama, a poredak se svakako davno urušio.

Počastvovane su danas majke, koja koincidencija?

Da, to kažem na dan majki. Majčin dan je praznik u čast majki i materinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u maju. Generalno smatram da ključ uspjeha preduzetnice leži u njoj samoj a onda podršci i pomoći majke i svekrve, naročito na našim prostorima gdje nisu uređeni vtići, produženi boravak za djecu. To je onaj “balans između porodice i posla” podržan od majke i svekrve.

U poslednje vrijeme se više priča o ženskom preduzetništvu, i jača raspoloženje za podršku ženama. Ima li to konkretnog efekta? Da li je danas, u odnosu na prije par godina, više žena koje pokreću biznise umjesto da traže posao? 

edita11

Poslovno okruženje u kome preduzetništvo danas funkcioniše značajno se razlikuje od onog  u prošlosti. Preduzetništvo svoju reafirmaciju doživljava u zemljama koje se vraćaju otvorenoj tržišnoj privredi, to je slučaj i sa Crnom Gorom. Ono je u njima nada za hiljade ljudi i žena koji ostaju bez posla i koji žele da pokrenu sopstveni biznis i tako riješe problem egzistencije svoje porodice i daju doprinos bržoj promjeni privredne strukture i definitivnom napuštanju zaostalosti i siromaštva. Istraživanja evolutivnog puta preduzetništva pokazuju da je ono bilo prisutno u određenim oblicima u svim civilizacijama i da mu korijeni siježu u daleku prošlost svrsishodne ljudske sudbine.

Žene su oduvijek bile preduzimljive samo što se tome nije davalo zančaja. Žena današnjice u Crnoj Gori nije svjesna da je preduzetnica, naročito žene iz ruralnog područja.

Vlasnica ste agencije za nekretnine, u posao ste ušli isključivo vlastitim snagama, a danas ste uspješna preduzetnica. Šta je najvažnije za ženu u biznisu? Ideja, vizija, odlučnost…ili nešto treće?

Potičem iz preduzetničke porodice, moj otac se bavio privatnim biznisom od ‘86 godine, kada je napustio društvenu firmu. Njegov biznis je bio vezan za prevoz i trgovinu prvih deset godina, a poslednjih dvadeset godina bavio se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda.  Shvatila sam još kao srednjoškolka da su nosioci ekonomskog razvoja savremenog doba preduzetnici koji svoj kvalitet i uspiješnost manifestuju konkurentnošću i poboljšanjem tržišne pozicije. Stekla sam iskustvo i spremnost na rizik i pokrenula vlastitit biznis.

Vaša poruka ženama, preduzetnicama, i onima koje će to tek postati?

Jako sam srećna kao preduzetnica, upravljam svojim vremenom, organizujem se na svoj način, primjenjujem sve trendove i mogućnosti u svom radu, imam fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, skraćeno radno vrijeme, odsustvo sa posla zbog edukacije, sajmova, konferencija, foruma, smatram da mi to ne bi mogao nijedan drugi vid zaposlenja priuštiti. Sebe vidim u privatnoj sferi, a ako bih nekada dobila ponudu za rad u državnim institucijama iskoristila bih je samo ako je to zbog viših ciljeva, kao što je u ovom momentu, pored mog privatnog biznisa viši cilj promocija i podrška ženskom preduzetništvu. Tu pokušavam da pružim maksimalan doprinos afirmaciji i razvoju ženskog preduzetništva.

(Volim Podgoricu)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com