Podgoričani najviše kradu struju, a evo i kako - Volim Podgoricu

Podgoričani najviše kradu struju, a evo i kako

Elektroprivreda Crne Gore i dalje ima problema sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, tj. krađom struje, saopšteno je Dnevnim novinama u Direkciji za odnose sa javnošću ove kompanije.

U toku 2015. godine evidentirano je oko 500 slučajeva neovlašćenog preuzimanja električne energije od čega je 300 slučajeva vezano za najveće konzumno područje u Crnoj Gori Podgoricu.

Podnose krivične prijave

EPCG u kontinuitetu intenzivno radi na suzbijanju ovih pojava, pa se poslovima kontrole potrošača direktno bave službe za mjerenje i kontrolu na lokalnom i centralnom nivou. “Kontrole se obavljaju svakodnevno, prema utvrđenim planovima i vanredno, prema potrebi. Otkrivanje neovlašćene potrošnje (krađe, samovoljna priključenja) i kontrola se planiraju prema slučajnim uzorcima, nelogičnim potrošnjama, prijavama čitača, potrošača ili drugih službi EPCG”, kazali su u Direkciji za odnose sa javnošću EPCG.

U slučaju kada nadležna ekipa ustanovi neovlašćenu potrošnju električne energije, potrošač se, kako ističu u EPCG, isključuje sa mreže, a slijedi i krivična/prekršajna prijava protiv potrošača.

“Korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja tetira se kao krađa tuđe pokretne stvari za koju Krivični zakonik član 239. podrazumijeva novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine. Takođe, potrošaču se prema Metodologiji za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne enegije obračunava na taj način ostvarena potrošnja.

Inače, Zakon o energetici član 179, eksplicitno zabranjuje samovoljno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na prenosni ili distributivni sistem i korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja ili suprotno propisima ili uslovima utvrđenim ugovorom koji reguliše snabdijevanje energijom”, tvrde u EPCG.

Evidentirani novi načini krađe

U EPCG su evidentirali niz različitih načina za krađu odnosno neovlašćeno preuzimanje električne energije kojima pribjegavaju pojedini potrošači.

“Kada je riječ o novim brojilima do sada su primijećeni slučajevi uništavanja brojila tzv. elektrošokom ili fizičkim putem. Prethodnih mjeseci upoznali smo javnost sa organizovanom grupom koja je fizički gotovo neprimjetno oštećivala brojila na način što je bušila malu rupu i specijalnim alatom kidala jednu fazu. Na taj način brojilo nije mjerilo precizno. Nizom aktivnosti zaustavljen je rad te grupe, uvedene nove procedure za novootkrivene slučajeve i sankcionisani počinioci”, objasnili su u EPCG.

Ipak, za razliku od brojila bez daljinskog očitavanja, slučajevi manipulacija sa novim brojilima se istog trenutka evidentiraju, a potrošači kod kojih su evidentirane nepravilnosti se zatim nalaze na posebnoj listi i svakodnevno kontrolišu.

“Sistem daljinskog mjerenja koji se implementira u Crnoj Gori predstavlja jedan od najsavremenijih modela koji su trenutno dostupni na svjetskom tržištu i posjeduju alarm koji se aktivira u slučaju svih neovlašćenih radnji na brojilu”, rekli su u EPCG.

Kako su istakli iz EPCG, preduzet je niz aktivnosti i realizovani su investicioni projekte u Distribuciji u cilju dodatnog povećanja kvaliteta isporučene električne energije, smanjenja gubitaka, ali i stvaranja infrastrukturnih kapaciteta za priključenje novih potrošača.

“Svake godine se izdvajaju i znatna sredstva za redovno održavanje skoro 5.000 trafo-stanica i preko 20.000 kilometara vazdušnih i kablovskih vodova”, naveli su u EPCG.

Svakako najznačajniji projekat u tom smjeru Elektroprivreda je otpočela u decembru 2011. godine, a odnosi se na “Unapređenje sistema mjerenja u distribuciji”, u okviru kojeg je ugrađeno oko 165.500 novih, multifunkcionalnih brojila.

“Ovom modernom tehnologijom daljinskog mjerenjaje u prvoj fazi bilo je obuhvćeno oko 43 odsto crnogorskog konzuma, a zahvaljujući toj investiciji gubici u pojedinim trafo reonima smanjeni su nekoliko puta i na nivou su evropskih standarda. Takođe, prilikom ugradnje Novih brojila vrši se i modernizacija niskonaponske mreže u reonima gdje se postavljaju. U ovaj projekt, koji je od strane EBRD-a ocijenjen kao jedan od najboljih za područje Jugoistočne Evrope, investiraće se preko 80 miliona eura”, saopštili su u Direkciji za odnose sa javnošću Elektroprivrede.

Vrijednost druge faze projekta 36 miliona eura

Druga faza Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, čija vrijednost iznosi 36 miliona eura, a u okviru kojeg će se ugraditi 80.000 novih brojila počela je u martu prošl godine.

“Projekat, pored ugradnje brojila, podrazumijeva i rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje odgovara i može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne enrergije. Na ovaj način, osigurana je i dodatna bezbjednost mjernog mjesta i bezbjednost kupaca, a efekti ovog projekta se višestruko pozitivno odražavaju na cjelokupni distributivni sistem kroz povećanje pouzdanosti i sigurnosti snabdijevanja električnom energijom.

Takođe, novim sistemom daljinskog mjerenja utroška električne energije je značajno povećana preciznost mjerenja potrošnje, a mogućnost subjektivne greške prilikom očitavanja brojila svedena na minimum.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com