Prava manjina u Crnoj Gori – stvarnost ili iluzija - Volim Podgoricu

Prava manjina u Crnoj Gori – stvarnost ili iluzija

 Konferencijom “Prava manjina u crnogorskom društvu – stvarnost ili iluzija, koja je održana juče u Hotelu “Podgorica” završen je projekat Voljni i sposobni – edukacija žene Muslimanke.

Na temu jednakosti manjina govorila je Edita Dautović, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Biljana Pejović, načelnica odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstvo za  ljudska i manjinska prava, Aeta Salh, magistarka za rodnu ravnopravnosti i naučnica, Sead Mandić i Sabina Talović, direktorica „BonaFide“ Pljevlja

-Projekat „Voljni i sposobi“, podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kreiran je sa posebnom pažnjom da bi svoje aktivnosti bazirao na očuvanju, regeneraciji i prosperitetu kulture Muslimana. Projekat je omogućio povezivanje muslimanskih žena na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu i to promovisanjem njihove kulture i tradicije na ovim prostorima – kazala je Dautović.

Ona je dodala da će promovisanje posebnosti običaja tradicije i kulture, rezultirati zbližavanjem manjinskog stanovništva i njihovom boljom povezanošću. Edukacijom u okviru Projekta smo, kako je rekla, uticali na povećanje emancipacije i ekonomskog razvoja žena muslimanskog življa i na taj način doprinijeli poboljšaju kvaliteta njihovog života.

Projekat promoviše i podiže svijest o rodnoj  ravnopravnosti koja podrazumijeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, jednak položaj i jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava i sloboda i korišćenje ličnih znanja i sposobnosti za razvoj društva, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada. Ravnopravnost žena i muškaraca je osnovna dimenzija zaštite i promovisanja ljudskih prava i  rodna ravnopravnost se odražava i u samoj porodici.

-Projekat je pokazao koliko je važna edukacija ženama i ženska solidarnost, povezao i umrežio žene. Postavlja se pitanje ko, kako i kada može pomoći savremenoj ženi da poboljša svoj položaj u društvu? Ako se podrazumjevaju uslovi opštecivilacijskog napretka savremenog svijeta i aktivnosti pojedinaca onda je brže i značajnije poboljšanje položaja moguće kroz stalne aktivnosti neofeminističkih pokreta i građanskih inicijativa u kojim će žene stalno ukazivati na svoj položaj, puteve i načine njegovog poboljšanja. U vrijeme globalizacije to pitanje dobija na sve većem značaju. Borba za primjenu i poštovanje ljudskih prava stvara prostor za emancipaciju žene u savremenom društvu – rekla je Dautović i naglasila ulogu medija u procesu neophodne emancipacije žene, kojoj se svakim danom nameću novi načini i sredstva porobljavanja i potiskivanja na marginu društva.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com