Gimnazijalac Rade Dačević predstavlja Crnu Goru u Kini - Volim Podgoricu

Gimnazijalac Rade Dačević predstavlja Crnu Goru u Kini

Maturant nikšićke gimnazije “Stojan Cerović” Rade Dačević predstavljaće Crnu Goru na naučnom skupu Nacionalne nedjelje nauke i tehnologije koji se održava od 14. do 21. maja u Pekingu.

“Poziv smo dobili od Ministarstva nauke i tehnologije Narodne Republike Kine. Pored naučnog dijela Crna Gora će biti predstavljena i u kulturno-nacionalnom dijelu ove manifestacije”, kazao je direktor Gimnazije Žarko Raičević koji zajedno sa Dačevićem putuje za Peking.

U muzejskom dijelu palate “Nacija” u Pekingu, za vrijeme trajanja manifestacije, biće izložena crnogorska narodna nošnja.

“Odlazak u Kinu za mene je veliko iskustvo. Biće to prilika za nove kontakte i poznanstva”, kazao je Dačević za “Vijesti”.

Na polju fizike ovaj mladi naučnik postiže zapažene rezultate još iz osnovne škole –  u devetom razredu je nagrađen prvom nagradom na Državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i trećom nagradom na Olimpijadi znanja u organizaciji Prirodno matematičkog fakulteta. Kao gimnazijalac već tri godine osvaja prvo mjesto na olimpijadama znanja. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Ministarstva nauke za najboljeg mladog talenta u oblasti nauke do 20 godina, a prošle godine je dobio nagradu koju fondacija „IV/5 Oikos“ već četiri godine dodjeljuje najboljem nikšićkom gimnazijalcu.

“Ovo je veliko međunarodno priznanje za Gimnaziju ‘Stojan Cerović’”, kazao je Raičević.

Dačević, koji će najvjerovatnije nakon Gimnazije školovanje nastaviti u Bariju, gdje će upisati fiziku, ne zanemaruje ni vanškolske aktivnosti – član je Odreda izviđača “Dragan Cerović-Gigo” i Omladinkog kluba.

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com