ORIGINALNO PISMO ĐUKANOVIĆA OPOZICIJI: Naglasio sam da PAŽLJIVO birate kandidate! - Volim Podgoricu

ORIGINALNO PISMO ĐUKANOVIĆA OPOZICIJI: Naglasio sam da PAŽLJIVO birate kandidate!

Premijer Milo Đukanović poslao je pismo SDP-u, URA i Demosu da nije prihvatljiv njihov prijedlog da ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja bude Milorad Vujović zbog nedostatka stručnosti u momentu kada nam je u tom resoru ona prijeko potrebna.

CdM je došao u posjed Đukanovićevog pisma koje prenosimo u cjelosti:

Povodom vašeg zahtjeva sa kojim me upoznao gospodin Krivokapić, obavještavam vas da nemam namjeru da proslijedim Skupštini Crne Gore vaš inicijalni predlog za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Razlog takvog stava je moje uvjerenje da predloženi kandidat stručnim profilom ne može odgovoriti veoma specifičnim radnim obavezama tog ministarstva u predstojećim mjesecima 2016. godine. Naime, kako je Crna Gora kandidat za članstvo u poodmaklom procesu pregovaranja, planirano je da tokom prvog polugođa 2016. otvori pregovaračka poglavlja 12 (bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor) i 13 (ribarstvo), a tokom drugog polugođa i pregovaračko poglavlje 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), čime bi se zaokružila, uz životnu sredinu, najteža oblast pregovaranja sa EU.

Podsjećam vas da sam tokom februarske etape parlamentarnog dijaloga, u pripremi političkog Sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, veoma precizno naglasio potrebu pažljivog odabira kadrovskog rješenja za popunu upravo ovog mjesta u Vladi, navodeći vam isto obrazloženje.

Cijeneći, dakle,  da je posao kojim se zajedno bavimo na planu uspostavljanja  većeg međusobnog povjerenja, i povjerenja u izborni sistem Crne Gore, od izuzetnog političkog značaja, smatram da ne smijemo, ni sa tim obrazloženjem, žrtvovati nacionalne interese koji se tiču kredibiliteta države u odnosima sa najvažnijim međunarodnim partnerima kao što je EU.

Računajući na vaše razumijevanje, podsjećam da sam Skupštini prethodno proslijedio četiri inicijalna predloga kandidata za ostala mjesta u Vladi oko kojih smo se saglasili potpisivanjem Sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore.

Iako za ovo obrazloženje to nije najbitnije, želim da naglasim da imam pozitivan stav o moralnom i političkom profilu kandidata kojeg ste predložili za mjesto ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja. Da je sa vaše strane bilo interesa za prethodnim konsultacijama vjerujem da smo mogli doći do rješenja kojim bi izbjegli  sadašnju, obostranu neugodnu situaciju.

Podrazumijeva se da ostajem pri opredjeljenju da je i ovo mjesto sastavni dio  ponude opozicionim partijama, uz očekivanje da kroz dijalog dođemo do personalnog  rješenja koje  garantuje da će se veoma složeni radni zadaci ovog ministarstva obaviti u najboljem interesu države Crne Gore.

Čeka se odgovor opozicije

U toku je sastanak Demos, SDP, URA nakon čega bi trebalo da odgovore Đukanoviću.

Kako javlja portal Cdm, u Skupštinu je pozvan i Milorad Vujović.

OPOZICIJA JOŠ BEZ ODGOVORA ĐUKANOVIĆU: Danilović kao FURIJA napustio zgradu Skupštine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com