U ZRELIM GODINAMA: HE “Perućica” danas slavi 56. rođendan - Volim Podgoricu

U ZRELIM GODINAMA: HE “Perućica” danas slavi 56. rođendan

Hidroelektrana HE “Perućica” danas slavi 56 godina postojanja i rada. Početak 2016. godine obilježilo je uspješno poslovanje.

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore, prve količine električne energije crnogorskom elektroenergetskom sistemu isporučila je 1960. godine, a naziv je dobila po  vrelu Perućica, koje izvire u njenoj neposrednoj blizini.

Početak 2016. godine u  najstarijoj crnogorskoj velikoj elektrani  obilježili su uspješni proizvodni rezultati.

U prvom kvartalu proizvedeno je oko 385,5 miliona kWh električne energije, 18 odsto više od plana, dok je za prva četiri mjeseca ostvarena proizvodnja od 456 miliona kWh električne energije. Pozitivan proizvodni trend i povoljne hidrološke prilike očekuju se i u nastavku godine, pa je realno da bude ostvarena i godišnja projekcija od 920 GWh električne energije.

HE “Perućica” prošlu godinu završila je sa  proizvedenih 783 GWh, što predstavlja udio od 27,28 odsto  u ukupnoj proizvodnji električne energije u proizvodnim objektima EPCG.

Razlog nešto niže proizvodnje u 2015. godini je, kako ističu iz EPCG, lošija hidrološka godina od 2014.

“Tokom 2015. godine ostvarena količina padavina je 1525 lit/m2 što je 23 odsto manje od  dugogodišnjeg prosjeka padavina. Loše hidrološke prilike su naročito bile izražene tokom drugog, trećeg i četvrtog kvartala, gdje je realizacija padavina bila manja 45 odsto od dugogodišnjeg prosjeka-pamtimo svi decembar bez padavina”, precizirali su iz EPCG.

Ipak, i pored loše hidrologije, zahvaljujući izuzetnom zalaganju svih zaposlenih u elektrani, “Perućica” je ostvarila dobre rezultate, a pouzdanost i pogonska spremnost nije se dovodila u pitanje ni protekle godine.

Od početka rada HE “Perućica” je proizvela 48.067 GWh električne energije, odnosno prosječnih 858 GWh godišnje. Rekordna je bila 2010. godina, kada je  proizvedeno i elektroenergetskom sistemu isporučeno 1.435 GWh.

Tokom prošle godine uloženo je preko dva miliona eura u nabavku i instalaciju opreme.

“Zahvaljujući dobro isplaniranom i sprovedenom tekućem i investicionom održavanju, kao i višemilionskim ulaganjima pogonska spremnost i pouzdanost rada  hidroenergetskog sistema “Perućica” kontinuirano je na visokom nivou. I u narednom periodu ćrmo biti orijentisani na ulaganja u rekonstrukciju, modernizaciju i povećanje kapaciteta  proizvodnih objekata u svom sastavu”, naglasili su iz EPCG.

Oni su kazali da nemjerljiv doprinos uspješnom funkcionisanju sistema daje kolektiv od 160 zaposlenih u HE “Perućica”, koji  odgovornim i krajnje profesionalnim odnosom prema poslu čine da taj objekat i poslije više od pola vijeka rada, ostvaruje odlične proizvodne rezultate.

Povodom rođendana HE “Perućica” Klub dobrovoljnih davalaca krvi EPCG organizovao je akciju doniranja krvi u Upravnoj zgradi kompanije u Nikšiću. To je četvrta akcija Kluba DDK EPCG ove godine, u kojoj je učestvovalo čak 65 davalaca.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com