(VIDEO) UNIŠTENA SVETINJA IZ 13. VIJEKA: Mještani noću čuju pojanje iz potopljene Gračanice!? - Volim Podgoricu

(VIDEO) UNIŠTENA SVETINJA IZ 13. VIJEKA: Mještani noću čuju pojanje iz potopljene Gračanice!?

Od svetinje iz 13. vijeka, Valjevske Gračanice, ostao je samo krst koji viri iz vode.

Crkva će uskoro biti poptuno pod vodom i pored mnogih protesta, nastavilo se sa gradnjom brane. U subotu, 14. maja najavljen je litija ispred Vlade Srbije, deveta po redu.

Prema tvrdnjama mještana koji žive u blizini Valjevske Gračanice, noću se iz potopljenog i praznog manstira čuje pojanje.

Brana je počela da se gradi 1987. godine sa turističkom namjenom, a potom od 1992. godine, za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu.

U međuvremenu, problem vodosnabdijevanja je riješen tako da 2016. godine nema potrebe za branom. Pritom, detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi su dokazali da je ova brana opasna. Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva.

Takođe, seizmološke aktivnosti tla nisu praćene na valjan način, iako je to osnovno pravilo pri izgradnji brana. Zemljotresi ili vojna intervencija bi mogli da sruše branu, što bi dovelo u veliku opasnost grad Valjevo koji je udaljen samo 10km od brane i nalazi se na nižoj nadmorskoj visini (za čitavih 180 metara) od brane. Na taj način bi bio potopljen i sam grad svetih Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića.

Potapanje svetinje je naišlo na osudu javnosti, kada su se na društvenim mrežama dijelile potresne fotografje manastira pod vodom.

Tužna slika potpoljene svetinje ostavila je vjernike bez riječi, a njihova poruka kratko je prenijeta na društvenim mrežama:

“Šta reći, a ne zaplakati? Podijelite sliku da svet vidi kako uništavamo sami sebe”, stoji ispod fotografije.

Погледајте видео.

Posted by Ваљевска Грачаница – Valjevska gračanica on Wednesday, March 23, 2016

(Izvor: Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com