34 prijave protiv roditelja koji su odbili da vakcionišu djecu - Volim Podgoricu

34 prijave protiv roditelja koji su odbili da vakcionišu djecu

Zdravstvena inspekcija podnijela je prošle godine 32 zahtjeva, a za prva tri mjeseca ove godine još dva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Vijestima su kazali da su prijave protiv roditelja dobili iz domova zdravlja tj. od ambulanti izabranih pedijatara.

Oni, po važećem Zakonu, prekršajno mogu da odgovaraju novčanom kaznom do 500 eura.

Ministarstvo zdravlja odlučilo se da predloži povećanje iznosa ovih kazni, ali i zabranu upisa nekavcinisane djece u vrtić i školu u nacrtu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Izuzetak su djeca kod kojih postoji medicinska kontraindikacija, koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalizacije ili stručni tim za kontraindikacija. Javna rasprava je u toku.

Vakcinacija je, i po važećem Zakonu, obavezna protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubele, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence tipa B.

Vijesti su Ministarstvo zdravlja pitale da li se zakonska odredba, po kojoj djeca koja nijesu vakcinisana protiv ovih bolesti ne mogu da budu upisana u školu ili vrtić, kosi sa članom 75 Ustava Crne Gore, po kojem je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno.

Iz tog resora su odgovorili da predloženo zakonsko rješenje nije u suprotnosti sa Ustavom, jer  je odredbama člana 69 Ustava propisano da svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Vakcinisanje je jedan od prioritetnih oblika preventivne zdravstvene zaštite protiv određenih zaraznih bolesti”, istakli su oni.

Iz Ministarstva zdravlja su pojasnili da je građanin, shodno  Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, dužan da unapređuje svoje zdravlje i da niko ne smije da ugrozi zdravlje drugih građana.

Odgovorili su i da je obaveznost vakcinacije za ulazak u vaspitno obrazovne ustanove prisutna u većini država SAD, a posebno rigorozna u Kaliforniji, Virdžiniji, pojedinim provincijama Kanade (Ontario, Manitoba, New Brunswick), u Australiji.

“U Evropskoj uniji vakcinacija je obavezna u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji, Litvaniji, Hrvatskoj, a za pojedine vakcine protiv difterije, dječje paralize i tetanusa postoji obaveza i u Francuskoj, Grčkoj”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva su zaključili da o obaveznosti vakcinacije kao preduslova za upis u inostrane škole najbolje mogu da posvjedoče roditelji učenika koji odlaze na školovanje u inostranstvo.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će obuhvat vakcinacije u Crnoj Gori povećati kroz unapređenje komunikacije sa roditeljima, organizovanjem sastanaka sa onima koji imaju dileme oko vakcinacije, ali i indirektno, putem edukativnih radionica za predstavnike medija kako bi se javnosti prenosile naučno provjerene informacije.

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojem nevakcinisana djeca, takođe ne mogu da budu upisana u obrazovne ustanove, stupio je na snagu u martu u Srbiji.

Hrvatski Ustavni sud je prije dvije godine odlučio da samostalna odluka roditelja da li će vakcinisati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo i da je obaveza vakcinisanja u skladu sa ustavom i zakonom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com