(VIDEO)ISPOVIJEST MAJKE AUTISTIČNOG DJEČAKA: Luka je divan, ali u ovom stanju mi je iščašio rame, ubo me u oko, izgrebao nos… - Volim Podgoricu

(VIDEO)ISPOVIJEST MAJKE AUTISTIČNOG DJEČAKA: Luka je divan, ali u ovom stanju mi je iščašio rame, ubo me u oko, izgrebao nos…

Hrabra majka autističnog dječaka, Anja Stojanov, objavila je na društvenim mrežama svoju ispovijest i video snimak jednog od, kako kaže, blažih napada, koje njen Luka ima dva puta nedjeljno.

Dobila je stotine komentara podrške, ali u realnom životu, ona i njen sin je nemaju mnogo. Anja je za “Volim Podgoricu” rekla  da je njena namjera prije svega bila da podstakne edukaciju o tome šta je autizam.

-Većina ne zna kako se manifestuje ova bolest ni ovde u Beogradu i stide se da je pokažu. Sve dok ne počnemo otvoreno da pričamo o tome, umjesto da probleme guramo pod tepih, srvari se neće popraviti – kaže Anja. Ova hrabra majka je, pored svega, ostala bez posla, ali to, naravno, ne može objasniti svim sinu.

Problem ajutizma i bježanja kao jedne od manifestacija ove bolesti izbio je na površinu u Crnoj Gori nestankom jedanaestogodišnjeg Ognjena Rakoćevića. Potraga za ovim dječakom podigla je na noge cijelu Podgoricu i Crnu Goru, ali da će, što se tiče autistične djece i njihovih porodica, sve ostati na tome?

AUTIZAM I BJEŽANJE: Zašto to rade i kako ih zaštiti

Nova saznanja vezana za autizam: Može pomoći u potrazi za Ognjenom!

Koliko  uopšte znamo kroz šta prolaze roditelji autistične djece i kako se bore sa ovom bolešću u situaciji gdje država gotovo da ne prepoznaje ovaj problem?

Anjinu ispovijest prenosimo u cjelosti.

-Autizam, malo ko nije čuo za ovu bolest. Malo ko je osim roditelja, lekara i osobama koje se bave našom decom video kako izgleda napad autistične osobe. Ovo je jedan od blažžih napada koje Luka ima barem dva puta nedeljno. Razlog, nezadovoljstvo jer nije dobio ono što mu treba a ja nisam imala da mu dam. Nekada razlog i nije jasan. Kada se desi u školi zovu me da dođem po njega jer ga pre dve godine ni njih sedmoro nisu usepeli da savladaju.

On je divan dečak, nikada me namerno nije povredio ali u ovom stanju mi je pre dve nedelje iščašio rame, gurno me je pre četri godine pa sam slomila glavu, uboo u oko, probo beonjaču, dva puta sam lomila lakat hvatajući ga, izglrebao nos, kao mali otkinuo ugrziom nekoliko parčića mesa.

I zato kada mi neko kaže da je to samo stanje ali ne i bolest dođe mi da ga udravim iz sve snage. Država se ne meša u naše probleme nikako. Pa kako se ko snađe. Meni uspeva da ga smirim ali sam ja bolesna ostatak dana jer ovo nije lako gledati. Kako objasniti Luki da mama nema para za sve što želi, da nema više posao. Nikako. I to je nešto što me tera u ludilo…. Znam da je ovo tabu tema i da će me mnogi osuditi što sam ovo iznela u javnost, ali ja sada pričam samo o svom detetu i sebi, ne znam kako je njima i da li imaju iste probleme kao ja, te se ograđujem od svih ostalih roditelja i njihove dece sa autizmom – napisala je ova majka i objavila video snimak koji je mnoge šokirao.

Autizam,malo ko nije čuo za ovu bolest. Malo ko je osim roditelja, rekara i osobama koje se bave našom decom video kako izgleda napad autistične osobe. Ovo je jedan od blažžih napada koje Luka ima barem dva puta nedeljno. Razlog, nezadovoljstvo jer nije dobio ono što mu trreba a ja nisam imala da mu dam. Nekada razlog i nije jasan. Kada se desi u školi zovu me da dođem po njega jer ga pre dve godine ni njih sedmoro nisu usepeli da savladaju. On je divan dečak, nikada me namerno nije povredio ali u ovom stanju mi je pre dve nedelje isčašio rame, gurno me je pre četri godine pa sam slomila glavu, uboo u oko probo beonjaču, dva puta sam lomila lakat hvatajući ga, izglrebao nos, kao mali otkinuo ugrziom nekoliko parčića mesa. I zato kada mi neko kaže da je to samo stanje ali ne i bolest dođe mi da ga udravim iz sve snage. Država se ne meša u naše probleme nikako. Pa kako se ko snađe. Meni uspeva da ga smirim ali sam ja bolesna ostatak dana jer ovo nije lako gledati. Kako objasniti Luki da mama nema para za sve što želi, da nema više posao. Nikako. I to je nešto što me tera u ludilo…. Znam da je ovo tabu tema i da će me mnogi osuditi što sam ovo iznela u javnost, ali ja sada pričam samo o svom detetu i sebi, ne znam kako je njima i da li imaju iste probleme kao ja, te se ograđujem od svih ostalih roditelja i njihove dece sa autizmom.

تم نشره بواسطة ‏‎Anja Miomira Stojanov‎‏ في 13 مايو، 2016

3 komentara

  1. Gospođo Anja,

    Još Vam jednom hvala na mailu. Biti roditelj Luki sigurno nije onakav osjećaj i doživljaj kakvom ste se veselili dok ste planirali i očekivali svoje roditeljstvo. Hvala Vam na dijeljenju videa. Za ovako nešto je potrebna prije svega hrabrost, a potom i osjećaj za društvenu odgovornost. Biti spremna i na negativne komentare u svrhu plemenitijeg cilja kao što je edukacija i podizanje svjesnosti o autizmu.Vaša i Lukina priča nije nimalo ugodna i daleko je od onih pozitivnih, inspirirajućih priča kojima smo često svjedoci. Ali je i ona istinita, ispravna. Jer i ovo je autizam. Odlično ste skrenuli pozornost da niste ni Vi, ni Luka problem. Očito je da je Luki sa Vaše strane pružen maksimum kojega možete dati. Ljubav, razumijevanje, prihvaćanje, podrška i rad. No, na ono na što Vi ne možete utjecati, a i Luki i Vama je potrebno je podrška sustava. Pravna zaštita, adekvatna financijska podrška, dostupnost tretmana. Nažalost, toga nema. A ako i postoji toliko je nedovoljna, neadekvatna. Sustav ne prati potrebe naše djece i odraslih osoba sa autizmom. Sustav ne radi na edukaciji šire populacije kako bi ona bila svjesna, stekla određeno znanje kao preduvjet prihvaćanju. Sve je prepušteno snalažljivosti roditelja i njihovom pisanju kako bi javnost bila senzibiliziranija i otvorenija prema djeci i odraslima sa autizmom.

    Još jednom, veliko hvala, svaka čast i pozdrav iz Zagreba

  2. I’ve been following your web site for some time now and finally, I decided to write this post in order to thank you for providing us such a fine content!!!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com