Ko je Veliki brat u Bijelom Polju? - Volim Podgoricu

Ko je Veliki brat u Bijelom Polju?

Sa video-nadzorom na javnim površinama suočeni su ovih dana i Bjelopoljci, koji u razgovoru za Dnevne novine apeluju na nadležne da ih što prije izvijeste ko im i zbog čega krši pravo na privatnost.

“U Tršovoj ulici u strogom centru Bijelog Polja na zgradi koju zovu ‘Lepa Brena’ duže vremena je instalirano nekoliko kamera koje su okrenute prema ulici. Pokušavali smo u lokalnoj upravi saznati ko ih je instalirao i u koju svrhu, ali uvijek se nailazilo na zid ćutanja. Došao je trenutak da javno zapitamo čije su to kamere i koga one prate”, kazao je jedan od stanara te ulice.

Slična je situacija i u Ulici lješničkoj, koja vodi prema istoimenom prigradskom naselju.

“Dvije kamere su postavljene na električni stub i okrenute ka ulici. Instalirane su strogo na javnoj površini i u prvi mah smo pomislili da su postavljene sa namjerom da se otkrije neko ko krade struju sa pomenutog stuba. Ali vremenom smo shvatili da su kamere postavljene u druge svrhe. Neprijatno je prolaziti tim putem kada si uvjeren da te neko posmatra. Zato tražimo od nadležnih da se oglase i saopšte javnosti čije su to kamere”, kazao je jedan od mještana Lješnice.

Ova problematika aktuelizovana je minulih dana, kada su mediji objavili da su širom Kotora, Podgorice i Berana instalirane kamere na javnim površinama, te da nije poznato ko ih i zbog čega postavlja. Slučaj je dospio u ruke Vrhovnog državnog tužilaštva, a potom se u cijelu priču uključila i Agencija za zaštitu ličnih podataka, zatraživši da svaka opština provjeri da li se i u kojoj mjeri na ovaj način krši pravo na privatnost na njenoj teritoriji.

Istina, u pojedinim gradovima uslijedila su i hapšenja, te pretresi tokom kojih su nađeni dronovi, kamere, risiveri i drugi tehnički uređaji. Niko, međutim, ne zna koliko je kamera i prisluškivača ostalo instalirano na javnim prostorima širom Crne Gore, koliko se njih ne može uočiti golim okom, a ni u kojoj se mjeri zaista krši pravo na privatnost svih nas.

Kamere postavljaju za siguran grad

Iz lokalne uprave saopštili su Dnevnim novinama da je u toku realizacija projekta “Bijelo Polje siguran grad”, kojim je predviđena ugradnja sistema video-nadzora na najvažnijim raskrsnicama i saobraćajnicama u gradu.

Po završetku projekta on će, kako kažu, proći stroge kriterijume koje postavlja Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

“Specijalizovana komisija pri ovoj agenciji pregleda projekat, utvrđuje osnovanost i izdaje odobrenje”, pojasnio je Dnevnim novinama direktor Centra za informacioni sistem opštine Bijelo Polje Vasko Radović.

Po njegovim riječima, u naredna tri mjeseca trebalo bi da kamerama bude obuhvaćeno osam saobraćajnih čvorišta, a ideja projekta je bila stvaranje humanijeg životnog okruženja i unapređivanje kvaliteta života građana.

“Projektom je predviđeno uspostavljanje video-nadzora na ključnim lokacijama u gradu, u skladu sa odredbama o neugrožavanju privatnosti građana, a u namjeri da Bijelo Polje postane bezbjedan grad građani sigurniji na javnom mjestu, u saobraćaju, a najmlađi bezbrižni u zabavištima, školama, dvorištima i igralištima”, kazao je Radović.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com