OPŠTA OSUDA: Oni koji su tukli romskog mladića, moraju odgovarati! - Volim Podgoricu

OPŠTA OSUDA: Oni koji su tukli romskog mladića, moraju odgovarati!

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudilo je nasilno prebijanje pripadnika romske populacije od strane dvojice muškaraca, a o čemu svjedoči snimak koji se pojavio na društvenim mrežama.

Ministarstvo apeluje na nadležne organe da što hitnije pronađu i procesuiraju njegove počinice.

Foto screenshoot Facebook
Foto screenshoot Facebook

“Nasilje je izrazito negativna društvena pojava koju uporno nastojimo prevenirati i suzbiti u svim aspektima društvenog života i ponašanja. Svaki oblik nasilja predstavlja vid kršenja psihičkog i fizičkog integriteta jedne ličnosti. Jasno je da je za dugotrajne i efektivne promjene u svijesti društva neophodno zajedničko djelovanje svih relevantnih aktera iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava generalno, a dodatno u dijelu unapređenja prava i sloboda pripadnika ranjivih društvenih grupa, što zahtjeva veći senzibiletet. Ovakvi slučajevi, na jedan veoma ružan način, govore o svijesti pojedinaca u našem društvu, i narušavaju sliku građanske, multietničke, i demokratske Crne Gore – navodi se u reagovanju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore takođe je oštro osudio događaj registrovan video zapisom na kome se vidi fizički napada na mladog Roma u centru grada.

-Ovaj vandalski čin mora biti adekvatno procesuiran, počinioci otkriveni i sankcionisani na način kako to nalažu važeći propisi i standardi zaštite od svih oblika rasizma i netolerancije. Pozivamo građane i građanke da daju doprinos u otkrivanju počinilaca, ukoliko eventualno posjeduju korisne informacije i saznanja o ovom događaju. To je nužno građansko sredstvo kojim se dokazuje stepen svijesti društva i namjera da se ne dozvoli ponavljanje bilo kakvog akta nedostojnog čovjeka i vremena u kojem živimo -pozvali su iz Institucije.

 

2 komentara

  1. My husband and i got now thrilled Edward managed to finish off his researching while using the ideas he gained out of the web site. It’s not at all simplistic to just continually be giving out ideas which usually some people have been selling. And we consider we now have you to give thanks to because of that. The type of explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships you aid to instill – it’s everything powerful, and it is helping our son in addition to our family imagine that the situation is excellent, and that is incredibly pressing. Thanks for all!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com