ONLINE PETICIJA: Ognjenova ulica u Podgorici, evo gdje možete POTPISATI - Volim Podgoricu

ONLINE PETICIJA: Ognjenova ulica u Podgorici, evo gdje možete POTPISATI

Fondacija Akter je pokrenula online peticiju kojom se traži da jedna ulica u Podgorici dobije ime po Ognjenu Rakočeviću, autističnom dječaku koji se u jedanaestoj godini života utopio u Morači.

Cilj inicijative je skretanje pažnje na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

“Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem. Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice”, ističu  u saopštenju.

Podsjećaju na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, nakon što je preminula od rijetke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu.

 “Uslijedilo je i donošenje „Zojinog zakona”, koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti. Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese „Ognjenov zakon”, koji će olakšati liječenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične djece. Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam “Ognjen Rakočević””, zaključuje se u saopštenju fondacije Akter.
Inicijativa će biti upućena nadležnim organima Glavnog grada – Podgorice.
Peticija se može potpisati OVDJE

3 komentara

  1. Bolje da se izgradi ustanova za autisticnu djecu i djecu sa posebnim potrebama.Ulica imamo dovoljno a takvih objekata vrlo malo.Da se nazove po nasem dragom Ogiju ,da se nikad ne zaboravi i da se nikad ovakav slucaj ne ponovi!

    1. PODRŽAVAM U POTPUNOSTI PREDLOG ZA FORMIRANJE USTANOVE KOJIA BI NOSILA IME OGNJENA RAKOČEVIĆA!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com