PODGORICA: Nadamo se da momak žrtva brutalnog nasilja nije pretrpio teže povrede - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nadamo se da momak žrtva brutalnog nasilja nije pretrpio teže povrede

NVO Juventas osudio je rasistički napad na mladog Roma u Podgorici i pozdravio najave nadležnih da će upotrijebiti svoje kapacitete da se utvrde sve činjenice vezane za ovaj događaj, te identifikuju i procesuiraju počinioci.

“Uzimajući u obzir veoma snažnu socijalnu distancu većinske populacije prema romskoj manjini, broj Roma na pozicijama odlučivanja, broj Roma angažovanih u policiji, broj zaposlenih Roma, obuhvat Roma u stanju potrebe različitim oblicima socijalne zaštite, obuhvat obrazovnim programima, posebno srednjim obrazovanjem, na žalost, lako zaključujemo da su Romi u izrazitom riziku od socijalne isključenost. Pobrojano sa sobom nosi i nepovjerenje u institucije sistema, manje učestao kontakt sa institucijama i veću izloženost diskriminaciji, pa i nasilju”, navodi se u saopštenju Juventasa

iz te NVO dodaju da slučajevi nasilja nad Romima, uzimajući u obzir da su nerijetko rasistički, te imaju karakteristike zločina iz mržnje, moraju biti oštro sankcionisani i biti prioritet u postupanju policije i tužilaštva.

“Neprijavljivanje napada koje trpe građani, često oslikava nedostatak povjerenja žrtve da će institucije stati na kraj problemu sa kojim se suočavaju. Izražavamo nadu da momak koji je žrtva nasilja nije pretrpio teže tjelesne povrede i da će se brzo oporaviti i od drugih posljedica prikazanog brutalnog nasilja. U isto vrijeme očekujemo i da nasilnici odgovaraju pred pravosudnim organima. Da bi bili društvo jednakih i hrabrih, moramo adekvatnije stati na put nasilju. Crna Gora mora biti zemlja sa nultom tolerancijom prema rasizmu i nasilju motivisanom mržnjom”, zaključuke se u saopštenju Juventasa

3 komentara

  1. Nisu ovo Crnogorci! Ovakvih nesoja ima i kod Srba i kod Crnogoraca i kod Roma. Ne osudjujte nacije vec pojedince. Ni jedan normalni crnogorac nebi ovo dopustio.

  2. Hey, just looking around some blogs, seems a pretty nice platform you are using. I’m currently using WordPress for a few of my sites but looking to change one particular of them over to a platform similar to yours as a trial run. Anything in particular you would recommend about it?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com