Danas potpisivanje protokola o pristupanju NATO savezu - Volim Podgoricu

Danas potpisivanje protokola o pristupanju NATO savezu

Države članice NATO-a danas će potpisati protokol o pristupanju Crne Gore tom savezu, što će biti jasan znak da Alijansa nastavlja da pomaže u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, saopštio je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

On je rekao da će nakon današnjeg potpisivanja protokola Crna Gora učestvovati na svim sastancima NATO-a kao posmatrač.

„Kad sve članice ratifkuju protokol, Crna Gora će postati 29. članica. To je jasan znak da NATO nastavlja da pomaže u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu“, kazao je Stoltenberg na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uoči dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu.

On je ocijenio da je to istorijski dan i za Alijansu i za Crnu Goru, kao i za stabilnost Zapadnog Balkana.

„Jer proširenje NATO-a članstvom Crne Gore potvrđuje da su vrata Alijanse otvorena i to je novi korak u veoma uspješnoj politici proširenja NATO-a i Evropske unije. Proširenje NATO-a je tokom godina doprinijelo stabilnosti, miru i bezbjednosti u Evropi i Crna Gora će sad biti dio toga“, kazao je Stoltenberg.

On je ponovio da parlamenti svih 28 zemalja članica moraju ratifikovati dokument. „Postoji snažna podrška i potpisaćemo protokol i od sjutra će Crna Gora učestvovati kao posmatrač“.

Kad je u pitanju odluka o načinu pristupanja NATO-u, Stoltenberg je rekao da je na Crnoj Gori da odluči.

„Jer je Crna Gora nezavisna, suverena, demokratska država. Da li će odlučiti u okvru demokratski izabranog parlamenta ili na drugi način, na Crnoj Gori je da odluči“, poručio je Stoltenberg.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com