Krivokapić smijenjen, Đukanović dobio nove ministre! - Volim Podgoricu

Krivokapić smijenjen, Đukanović dobio nove ministre!

Ranko Krivokapić više nije predsjednik Skupštine Crne Gore. Na inicijativu DPS-a i manjinskih stranaka, parlament ga je smijenio dva sata poslije ponoći. Na tajnom glasanju, za smjenu Krivokapića glasala su 43 poslanika, a protiv je bio jedan.

Skupština Crne Gore prethodno je izglasala nove članove vlade izbornog povjerenja koji su položili zakletve. Milorad Vujović i Petar Ivanović su novi potpredsjednici Vlade, Goran Danilović je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević je ministar finansija, Boris Marić je ministar rada i socijalnog staranja i Milenko Popović je ministar poljoprivrede.

Parlament je izglasao i Lex specialis koji je poseban zakon na osnovu kog će se primjenjivati Sporazum o slobodnim i fer izborima. Za je glasalo 49 poslanika, protiv ih je bilo 20, a uzdržanih je šest.

Evo što su poslanici saopštavali tokom cjelodnevne maratonske rasprave na kojoj se pričalo o svemu i svačemu – od Germana preko distribucije u Plužinama do preplanulog tena Nebojše Medojevića.

Ako propadne sporazum, protesti će doći na red

Poslije predstavnika poslaničkih klubova, za govornicu je stao sam Krivokapić. On je istakao da su, poslije 110 godina parlamentarizma, u Crnoj Gori na snazi iste podjele, krakovidosti i zarobljenosti.

„Računao sam do večeras, a sad sam počeo da sumnjam, da su neki zreliji od Narodne stranke 1998. godine. Oni su tada bili puni vojnika. DPS zajedno s njima. Nadao sam se da je za 18 godine sazrio neko, a ne samo SDP. To što smo građanska partija nekome smeta“

„Žao mi je ako ne vidite koliko je blizu oktobar“, rekao je on.

Osvrnuo se na višegodišnje savezništvo sa DPS-om.

„Nezavisna Crna Gora nama je bila cilj, njima sredstvo. To je pokazalo iskustvo“, istakao je on.

„Glavna vijest nije Milo, nije Ranko ni neko treći već da nam pada kreditni rejting i da nećemo moći da vraćamo dugove. Moraće da plate oni koji su kršili zakon. Za godinu, dvije, ali sačekaćemo. Mi znamo sačekati i dobiti. Mi nijesmo partija koja je plaha“, kazao je Krivokapić.

„Tražim ljude koji su najbolji ako imamo zajednički cilj“, dodao je on.

„SDP će biti jači nego ikad na izborima“, kaže Krivokapić.

Dodao je da DF pomaže DPS-u.

„Ostaćete opozicija koja se bori da ostane opozicija. To je pubertetska politika“, rekao je on.

“Ako propadne sporazum, protesti će doći na red”, naglasio je Krivokapić.

Mandić: Krivokapić i Marović poklekli kao i Momir Bulatović

Andrija Mandić iz DF-a je ocijenio da su dva stuba vladavine Mila Đukanovića upravo Krivokapić i Svetozar Marović.

„Oba stuba su poklekla kao i Momir Bulatović“, rekao je Mandić.

„Mi se radujemo što je Đukanović ostao sam i što ćemo uskoro da ga oborimo“, dodao je on.

„SDP je zainteresovana samo za novac, moć, pljačka vlastitih građana i zanima je da obezbijedi pozicije za vrh stranke“, naveo je on.

DF još jednom poziva sve kolege, uključujući Pozitivnu, da bez DPS-a zajedno formiraju tehničku vladu i pozovu ljude na proteste.

Bojanić predlaže da se glasa javno

Završne riječi prekinuo je Mladen Bojanić koji je podsjetio da se dalje na zna šta je većina neophodna za razrješenje Krivokapića. Pita se je li to aposlutna većina od 41 poslanika ili prosta većina od prisutnih.

„Predlažem svim kolegama da na kraju javno glasamo“, rekao je Bojanić.

Za sad niko nije prokomentarisao njegov prijedlog.

Demos neće glasati: Neka se pokaže nova parlamentarna većina

Goran Danilović iz Demosa ponovio je da neće glasati za smjenu Krivokapića.

„Neka se pokaže nova parlamentarna većina izglasana 27. januara. Neka Vas smijene oni koji su Vas izabrali“, rekao je on.

„Ja mislim da ni Vama nije žao ako ta nova većina ovdje bude utvrđena. Mi treba da napravimo novu“, dodao je Danilović.

Naglasio je da nije on lično izabrao Krivokapića za saveznika.

„To je uradilo vrijeme. Iz ovoga žara ne smije da bukne plamen. Želim da spasim ne sobu nego kuću“, rekao je on koji treba da postane novi ministar unutrašnjih poslova.

„Izbora će biti ako budu pošteni ili ih neće biti“, naglasio je on.

Nejasno kako će SNP glasati

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da ne pravi razliku između Krivokapića i Mila Đukanovića, ali i dalje nije jasno kako će SNP glasati. Milić nije saopštio da će glasati ni za ni protiv niti da će biti uzdržani.

„Od 2003. godine nikad nijesam podržao Vaš izbor. Vi nijeste jedan od onih koji se mijenjaju“, kaže Milić.

Kažu da onaj ko spaljuje mostove za sobom mora da bude vraški dobar plivač. Neki su možda pokušali da spaljuju mostove za sobom. Crna Gora ne zaslužuje one koji ne misle jednako o svim svojim građanima“, rekao je Milić.

Rastoder: Krivokapić smeta jer je od Skupštine napravio bespogovornog vladinog kontrolora

U ime SDP-a Rifat Rastoder poručio je da je Krivokapić uzdigao Skupštinu od bespogovornog vladinog servisa do bespogovornog vladinog kontrolora.

„Uprkos dobroj volji da sve razumijem, nemoguće je da se otmem utisku da je ceremonijal oko provjere povjerenja u vladu tokom januara zaključno sa grožničavim insistiranjem da se smjeni Krivokapić ustv. samo pokušaj skretanja pažnje sa brojnih problema“, rekao je Rastoder.

Osim Skupštine, DPS je pokušala da ukroti i tužilaštvo, smatra Rastoder.

„Zato SDP smeta. SDP je najozbiljniji konkurent na narednim izborima. Poslušnici nastavljaju najprljaviju moguću kampanju protiv SDP-a. Ne prezaju od najgrubljih i ličnih napada“, rekao je on.

Abazović: DPS je ranjiva i pobjediva

Dritan Abazović iz GP URA je u završnoj riječi ocijenio da je najvažniji cilj demokratska smjena vlasti.

„DPS je 2011. godine pokrao izbore zajedno sa SDP-om. Nemojmo da mislimo da je DPS nepobjediva. Oni su ranjivi i pobjedivi. Ja vjerujem da ćemo 9. oktobra zajedno slaviti. To će biti najveća pobjeda od referenduma 2006. godine“, rekao je Abazović.

“Nova vlada moraće da radi od sjutra. Radiće praznicima i vikendima”, naglasio je on.

Istakao je i da postoji mogućnost da opozicionari koji ulaze u vladu izbornog povjerenja bojkotuju izbore ako budu imali čvrste dokaze da DPS i dalje zloupotrebljava pozicije.

“Ako ne uspijemo, a otkrijemo zloupotrebe niko ne garantuje da nećemo izaći na ulice. Vlast je bliža kriminalcima nego građanima”, rekao je on.

Dodao je da mu se ne sviđa smijena Krivokapića.

„On jeste bio na listi koja je krala i za sebe i za druge, ali mislim da nije dobro da u ovoj situaciji u kojoj se poremetio reljef parlamenta i raspale sve stranke osim DPS-a, da se mijenja struktura Skupštine“, rekao je on.

Uprkos polemici koja traje od 13:30h nije jasno da li postoji većina koja bi izglasala smjenu Krivokapića. „Za“ će glasati, kako su najavili, DPS, BS, LP, HGI, Forca a očekuje se da ruku podigne i SD. DF i SNP još nijesu jasno saopštile kako će glasati dok su SDP, Demos i GP URA kao i Nik Đeljošaj najavili da uopšte neće glasati. U parlament do noćas nijesu došli poslanici Pozitivne Crne Gore mada su najavili da će glasati ali nijesu rekli kako.

Rasprava o tome ko je što kad obećao?

Kako se rasprava o razrješenju Krivokapića privodi kraju, uzavrele su strasti na relaciji DPS – SDP. Milutina Simovića je isprovociralo što je Krivokapić rekao da je SDP vrlo planski istrpjela posljednje dvije godine koalicije sa DPS-om.

„Što mi danas ovdje činimo, ako smo 19. februara ove godine čuli obećanje Krivokapića kada je kazao da će podnijeti ostavku istog trena kad premijer prihvati sve ostale uslove sporazuma? U međuvremenu sporazum je usaglašen, ostavke još nema nego se grčevito borite koristeći ustavne i neustavne mehanizme“, kazao je Simović.

Krivokapić je Simoviću odgovorio da treba da izračuna koliko je vremena prošlo od 19. februara do 26. aprila kada je sporazum potpisan.

„Kad je premijer prihvatio sedam uslova i kad je Radojka Rutović podnijela ostavku? Kako sam mogao podnijeti ostavku kad je premijer dva mjeseca bježao od sporazuma? I danas bi on pobjegao da ja nijesam istrajan. Ispuniću obećanje kada bude glasanje. Dva puta sam tokom pregovora ponudio ostavku. Premijer je bježao u političkom smislu. Da je sve prihvatio odmah, odmah bi imao moju ostavku. A, vi ste poslije tri dana podnijeli inicijativu. Sad, evo izvolite, raspravite“, rekao je Krivokapić.

Simović je uzvratio:

„Hajde da završimo ovu priču što prije i da se suočimo sa voljom narodnih predstavnika“.

Priča se, međutim, usmjerila na priznanje krivice visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Raško Konjević je pitao Simovića:

„Što mislite o tome što je Marović priznao krivicu da je, kako prenose mediji, šef kriminalne organizacije?“.

„Biće prilike da dam komentar u odnosu na to interesovanje, ali ne sad kada vi na tome insitirate“, rekao je Simović. Krivokapić je rekao da će to biti „neprilika“.

Konjević se, zbog toga što mu Simović nije odgovorio na pitanje, obratio svim poslanicima DPS-a.

„Da je neko iz SDP-a juče potpisao sporazum o priznanju krivice ja sam siguran da biste vi iz DPS-a sjedjeli cijeli dan i ne bi progovorili riječ o tome“, kazao je Konjević.

Kad se završi rasprava, šefovi poslaničkih klubova daće završne riječi nakon čega se glasa.

Ranije danas, rasprava je tekla ovako:

Vuković: Ne možemo da budemo mimo svijeta

Prije nekoliko godina počele su da se slažu kockice koje sada treba da završe taj mozaik, poručio je poslanik DPS-a Miško Vuković na početku rasprave o smjeni Krivokapića koju su upravo oni tražili.

„Procedure su kičma demokratije. Politizacija vodi nestanku i kompromitaciji demokratije. DPS insistira na poštovanju Poslovnika i izborne volje crnogorskog birača“, naglasio je Vuković.

„U posljednje tri godine stvari su krenule opasno protiv standarda savremenih demokratija pod izgovorom osvajanja novih parlamentarnih svjetova. U ovom trenutku ne možemo da pristanemo da budemo mimo svijeta“, rekao je on.

„Tražimo da idemo dalje. Treba da se eliminišu razlozi lutanja u posljednje tri godine“, istakao je Vuković.

Knežević: Od oca nacije do političke halucinacije

Poslanik DF-a Milan Knežević podsjetio je na niz izjava Krivokapića o premijeru Milu Đukanoviću.

„'Milo je svake godine bolji’. Pogađajte ko je ovo rekao, a nije Beba Džaković? Vi, gospodine Krivokapić“, kaže Knežević.

„Dakle, od oca nacije do političke halucinacije“, rekao je on.

„Oni su krali zajedno sa Vama i za Vas“, istakao je Knežević.

„Tvrdite da su svi izbori od 1998. pokradeni što je dokaz da, kad ste dobijali mandate na listi koju je herojski  vodio Milo Đukanović, Vi ste bili saučesnik u krađi. Odgovaralo vam je gospodo iz SDP-a. Skrivali ste se iza obnavljanja nezavisnosti i državnih simbola“, rekao je on.

„Dok smo mi bili ganjani kao zvijeri, Vi ste ganjali međunarodnu karijeru. Vodili ste svitu, citrali Sartra, Helmuta Kola, predsjedavali OEBS-om, a DPS je kupio fakture kad ste popili kafu, cijeđenu pomorandžu i ispitivali da li čistačice bolje čiste kod Vas ili u Simovićevom kabinetu“, rekao je Knežević.

Dodao je da mu je nebitno hoće li Krivokapić ostati na čelu parlamenta. Od njega traži da kaže sve što zna o protestima 24. oktobra.

„Ko je od političara iz vrha vlade ili DPS-a planirao likvidacije lidera DF-a? Ko je zadužio automate, heklere i pištolje da se proganjaju građani i lideri opozicije“, pitao je Knežević, a potom se obratio i Rašku Konjeviću koji je u vrijeme protesta bio ministar unutrašnjih poslova.

„Ustani i kaži sve što znaš!“, poručio je Knežević.

Bojanić: Samostalni poslanici glasaće sa opšte dobro „što god to značilo“

Šef poslaničkog kluba samostalnih poslanika Mladen Bojanić kaže da razumije dramatiku i ozbiljnost trenutka zbog čega je je 11 poslanika tog kluba postiglo jednoglasan dogovor o Krivokapiću.

„Svaki član našeg kluba donijeće odluku shodno svom političkom uvjerenju u opštem dobru, što god to značilo. Može da glasa za, protiv ili da bude uzdržan“, rekao je Bojanić, pa se ispostavilo da je bio ironičan kada je govorio o dramatičnoj situaciji u parlamentu.

Šabović: Ne mogu pare u džep i obraz na mjesto

U ime poslanika SDP-a, Džavid Šabović je ocijenio da su se poslanici uoči decenije obnavljanja nezavisnosti, okupili da smijene jedinog čovjeka iz državnog vrha koji je za njenu nezavisnost bio od početka.

„A, smjenu traže oni koji su prije 15 godina organizovali referendum protiv nezavisnosti. Čestitaju Šešelju slobodu, a ne čuh ih da su juče čestitali onom drugom“, rekao je Šabović.

„Ne može partija koju vodi šef kriminalne grupe da trpi čovjeka kao Krivokapića na čelu parlamenta“, rekao je on, a potom se obratio poslanicima DPS-a.

„Vama politika treba da je ogadite ljudima, da dokažete da se njome bave samo nemoralni“, rekao je on.

„Ne mogu pare u džep i obraz na mjesto“, naveo je Šabović.

Dodao je i da u DPS-u ima dosta ljudi koji žive od plate. Njih je pozvao da, ako ne smiju javno, makar na tajnom glasanju odbiju razrješenje Krivokapića.

„Nijeste svi isti. Očekujem da makar jedan to danas dokaže“, poručio je on.

Kalač: Bošnjaci podržavaju smjenu Krivokapića

Bošnjačka stranka glasaće za smjenu Krivokapića, najavio je Almer Kalač.

„Od njega očekujemo da se prilagodi situaciji u kojoj je opozicija po sopstvenom izboru“, rekao je on.

Dodao je, međutim, da je Krivokapić sve vrijeme primjereno i korektno vodio parlament.

Popović: Liberali za smjenu, ali ne znaju što će biti ishod tajnog glasanja

Andrija Popović iz LP kazao je da je jasno da opozicionar ne može da predstavlja većinu u jednom domu.

„Razrješenje je uslov da se nova politička realnost usaglasi sa demokratskim standardima i parlamentarnom praksom“, naveo je Popović.

„Što će se dešavati na tajnom glasanju, nije u našem domenu jer se ne zna šta je čiji interes“, dodao je on.

Popović je, u svakom slučaju, zahvalio Krivokapiću na konstruktivnoj saradnji.

Abazović: Nijesam postavio Krivokapića, neću ga ni smjenjivati

Dritan Abazović iz GP URA kaže da on i kolega Miloš Konatar neće glasati o Krivokapiću.

„Niti smo ga mi postavili, niti ćemo ga mi smjenjivati. Mislim da je Krivokapić odličan igrač, ali gnjavi loptu. Ne želi da se dobacuje. Umjesto da on smijeni DPS, što mu je više puta nuđeno, danas oni smjenjuju njega“, najavio je Abazović.

Poslanicima DPS-a je zamjerio što ih juče nije bilo u parlamentu kada je trebalo da brane vladu, a danas, kako kaže, pojavili su se da bi odbranili ego šefa i smijenili Krivokapića.

„Ako ste namaknuli taj 41 glas – dobro. Ako nijeste, imate par sati da to uradite. Podijelite koji stan ili garsonjeru“, rekao je on.

Abazović je dodao da je Crna Gora žrtva brakorazvodne parnice braka DPS-SDP.

„I, kako to biva u lošim brakovima, žena za muža priča sve najgore, iznosi se prljavi veš. To ne ide u slučaju kad su ljudi bili u velikoj ljubavi“, rekao je Abazović i dodao da mu je ipak drago zbog tog razvoda.

„Isto tako bih volio da manjinske partije pređu na sunčanu stranu istorije“, kaže on.

Labudović: Žao mi je što Krivokapić ide jer dolazi gori od njega

Emilo Labudović iz DF-a kaže da je Krivokapić jedan od najboljih političara regiona i da mu je žao što odlazi sa mjesta šefa parlamenta jer će, kako smatra, na njegovo mjesto doći samo gori od njega.

„Žao mi je i što ne odlazite u paketu sa Milom Đukanovićem i DPS-om. Žao mi je što Vas ne smjenjuje opozicija i građani kojima ste se popeli na glavu“, kaže on.

Labudović je kazao da je SDP svih ovih godina bila asistent i jatak DPS-u.

„Uvijek ste bili tu da pritričite, podmetnete rame i budete oslonac“, rekao je Labudović.

Krivokapić: Svi da se mijenjamo na bolje

Krivokapić poručuje da svi treba da se mijenjamo na bolje da bismo zajedno mijenjali Crnu Goru.

„Treba da se mijenja i opozicija i onaj časni dio vlasti. Jer, narod strada“, naglasio je on.

Vuksanović: Ime Krivokapića ostaće upisano zlatnim slovima

SDP neće uzimati glasačke listiće što znači da neće glasati o smjeni Krivokapića. Njihova poslanica Draginja Vuksanović kaže da u inicijativi za razrješenje Krivokapića, nije problem mjesto šefa parlamenta, već to što je on predsjednik SDP-a.

„Zato što su Krivokapić i SDP vrlo neugodni svjedoci djela i nedjela u proteklih 25 godina“, navela je ona.

„Krivokapić i SDP nijesu vodili politiku ‘rata za mir’, nijesu deportovali Muslimane, nijesu bili saučesnici Kaluđerskog Laza i Bukovice. Ko je to radio? To su radili oni koji su tek pred referendum napravili otklon od takve politike. Čestitamo što su počeli da slijede politiku SDP-a. Čestitamo na tome“, rekla je ona.

Dodala je da će ime Krivokapića ostati upisano zlatnim slovima u istoriji.

„A, kako će biti upisano ime onih koji su rasprodali državu? Da li je moguće da poslije deset godina od obnavljanja nezavisnosti građani ne žive pristojno?“, pita ona.

„Tek ćemo da vidimo da li će ishod glasanja biti onakav kakav se očekuje“, kazala je ona.

Bulatović: Rekao sam Ranku da Milu pomaže da napravi privatnu državu

DF tek treba da se dogovori kako će da glasa o Krivokapiću, rekao je Predrag Bulatović. On se osvrnuo na, kako je rekao, najveću zabludu Krivokapića.

„Ja sam Ranku uoči referenduma 2006. godine rekao ‘Pomoći ćeš Đukanoviću da napravi privatnu državu, on ne želi nezavisnost’. Ranko mi je rekao da će moći da ga kontroliše. A, postao je njegov saučesnik u pljački i pohari Crne Gore“, naveo je Bulatović.

Lekić: Nijesmo ni za ni protiv Ranka

Demos nije ni za ni protiv smjene Krivokapića, kaže lider Miodrag Lekić.

„Ja nijesam njegov biograf“, naveo je on.

Kaže, ipak, da je Krivokapić nekad bio opozicionar u saveznom parlamentu gdje nije bilo lako zastupati ideje u koje je vjerovao, pa je postao dio vlasti u Crnoj Gori.

„Krivokapić nije imao direktan upliv u dubok proces kriminalizacije crnogorskog društva ali je bio dio establišmenta. Od protivnika niko nije pokrenuo koruptivni momenat protiv njega“, rekao je Lekić.

Nakon dva sata rasprave, Lekić je inicirao pitanje većine koja je neophodna za smjenu. Objašnjenje je dala Draginja Vuksanović.

Vuksanović: Većina je 41 poslanik, ako se ne dogovorimo odlučiće Ustavni sud

„Kada su u pitanju pravnici nema dileme. To je toliko jasno. Svaki student Pravnog fakulteta i koji je položio Uvod u pravo, jasno će zaključiti“, kaže ona.

„Član 91. Ustava Crne Gore kaže da odlučuje većina prisustnih poslanika na sjednici kojoj prisustvuje više od pola poslanika. Ali, amandman 4 koji je kasnije ugrađen kaže da se odlučuje većinom glasova svih poslanika, što je apsolutna većina, odnosno 41 poslanik“, objasnila je Vuksanović.

„Ne može biti da se predsjednik vlade bira apsolutnom većinom, a predsjednik parlamenta prostom“, kazala je ona.

„Ako se ne dogovorimo, o tome će odlučivati Ustavni sud“, navela je Vuksanović.

Pavlović: Krivokapić želio da bude nasljednik Đukanovića

Koča Pavlović iz DF-a smatra da je do svega dovela, kako je rekao, neutemeljena politička ambicija Krivokapića da bude nasljednik Mila Đukanovića. Pavlović kaže da se danas Krivokapića odriču i kolege iz Demosa i GP URA.

„Jedan od ključnih uslova za sporazum u prvom dogovoru je bio da ostanete predsjednik parlamenta. Kad su Vas partneri pustili niz vodu?“, pitao je Pavlović, na šta mu je Krivokapić kratko odgovorio:

„Ima puno važnijih stvari od vašeg pitanja“.

Dragičević: HGI dosljedna principima

Ljerka Dragičević iz HGI podsjetila je da je ta stranka na osnovu koalicionog sporazuma poslije izbora glasala za Krivokapića za šefa parlamenta i zato ju je, kaže, iznenadilo što je SDP u januaru glasala protiv vlade.

„Očekivali smo da ćete sami podnijeti ostavku. Kako nijeste, zbog principa smo potpisali inicijativu za razrješenje. Ostajemo dosljedni“, objasnila je ona.

Pozdravila ga je riječima „Da je vječna Crna Gora!“

Nimanbegu: SDP ne može da se odrekne odgovornosti za ono što je radila

Genci Nimanbegu iz Force kazao je da SDP ne može da se odriče odgovornosti za sve što je radila.

„Nema skidanja odgovornosti sa ‘upozoravali smo’ i ‘rekli smo'“, istakao je on.

Dodao je da se nada nastavku saradnje sa Krivokapićem, ne kao sa neprijateljem, već kao sa saveznikom.

„Koji će prihvatiti nađe realne potrebe“, naveo je on.

Pregovori su počeli dalekog 24. decembra 2015. godine.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com