Marković: Imamo prve ozbiljne bilanse u borbi protiv korupcije i kriminala - Volim Podgoricu

Marković: Imamo prve ozbiljne bilanse u borbi protiv korupcije i kriminala

Napori naše zemlje ka ostvarenju najvažnijih spoljno-političkih prioriteta ne mogu biti usporeni. Ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom ima obilježja ozbiljnih rezultata, što Crnoj Gori daje posebnu reputaciju perspektivne zemlje kandidata na Zapadnom Balkanu, rekao je potpredsjednik Vlade Duško Marković tokom sastanka sa delegacijom Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Delegaciju je predvodila kopredsjedavajuća Odbora Anneliese Dodds.

Marković je informisao delegaciju o napretku naše zemlje u evropskim i NATO integracijma, i sa postignutim rezultatima na tom planu.

Dodds je saopštila da je Evropski parlament konstatovao napredak Crne Gore gotovo u svim oblastima, ocijenivši da je Crna Gora lider u regionu kada govorimo o ukupnoj harmonizaciji političkog i pravnog sistema sa tekovinama Evropske unije.

Marković je sa gostima razgovarao o ostvarenim rezultatima u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te zaštite ljudskih prava, koji su rezultat snažne ustavne i institucionalne reforme.

„Danas Crna Gora ima prilično stabilne i nezavisne institucije, sa prvim ozbiljnijim bilansima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe,posljednji polugodišnji izvještaji o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24 pokazuju visok stepen ispunjenosti, preko 85 odsto, i na to smo kao odgovorna administracija ponosni“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja članova parlamentarne delegacije u kontekstu aktuelnih političkih procesa, Marković je saopštio da naše društveno, političko i demokratsko sazrijevanje pokazuje novi kapacitet koji će omogućiti organizovanje izbornog procesa u ambijentu političkog povjerenja.

„Zadovoljan sam zbog usvajanja lex specialisa koji će omogućiti sprovođenje potpisanog političkog Sporazuma, a raduje me i prilika da opozicija participira u Vladi i u državnoj administraciji, jer je to nova vrijednost za politički sistem, i vjerujem dobra prilika za budućnost zemlje“ – zaključio je potpredsjednik Vlade.

Sagovornici su integracionu politiku naše zemlje ocijenili kao politiku vizije i odlučnosti koja direktno doprinosi regionalnoj stabilnosti. Kopredsjedavajuća i članovi delegacije posebno su zahvalili potpredsjedniku Markoviću na iskrenom i objektivnom pristupu, i sveobuhvatnoj ocjeni stanja u oblastima oko kojih su iskazali interesovanje.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com