Srušio se avion sa 66 putnika, olupina se traži u Sredozemlju - Volim Podgoricu

Srušio se avion sa 66 putnika, olupina se traži u Sredozemlju

Avion kompanije Edžipter koji je u srijedu uveče poleteo iz Pariza za Kairo nestao je sa radara iznad Mediteranskog mora, saopštila je rano jutros egipatska aviokompanija. U avionu se nalazilo 56 putnika i 10 članova posade, potvrdila je egipatska avio kompanija. Zvaničnici egipatske avijacije saopštili su da se avion srušio.

12.37

Francuski predsjednik Francoa Oland potvrdio je da se avion srušio, a na konferenciji za štampu istakao je da nijedna hipoteza ne smije biti isključena kada je riječ o uzrocima pada.

Grčki zvaničnici takođe su ranije danas potvrdili da se avion A320 srušio u Sredozemno more.

11.56 Brodovi se uključuju u potragu


Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova razmijenilo je danas poruke saučešća sa Francuskom povodom nestanka aviona.Ovo saopštenje je prvo zvanično priznanje da su ljudi iz aviona v.erovatno poginuli.

10.22

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama egipatski avion koji je iz Pariza poletio ka Kairu srušio se na 130 milja od grčkog ostrva Karpatos, navodi AFP pozivajući se na izvore iz grčke avijacije.

9.16

Neimenovani egipatski zvaničnici rekli su da se traga za olupinom aviona zato što je “potvrđena mogućnost da se avion srušio” jer nije prinudno sletio ni na jedan obližnji aerodrom.

8.42

Zvaničnici egipatske avijacije saopštili su da se avion srušio, prenio je AP.

8.37

Izvor iz ministarstva odbrane Grčke navodi da vlasti istražuju i izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je naveo da je vidio “vatru na nebu” nekih 130 nautičkih milja južno od ostrva Karpatos, prenosi Blic navode Rojtersa.

8.22

“Nijedna teorija ne može biti isključena kada je riječ o nestanku aviona Edžiptera”, rekao je premijer Francuske Manuel Vals. Francuska vlada održaće hitan sastanak oko 8 i 30 u kome će diskotovati o nestanku aviona na letu Pariz-Kair, prenosi Gardijan. Francuski predsjednik Fransoa Oland se već čuo sa kolegom iz Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Egipatski državni list “Ahram” izvijestio je da nije bilo poziva u pomoć iz aviona i da je posljednji kontakt sa pilotom ostvaren desetak minuta prije nego što je letjelica nestala. Kontakt je postignut oko 280 kilometara od obale.

Pao u more?

Avion leta MS804 poletio je u srijedu u 23.09 po lokalnom vremenu (21.09 GMT) s 59 putnika i deset članova posade. Nestao je s radara kada je ušao u egipatski vazdušni prostor oko 2.45 po lokalnom vremenu (00.45 GMT).

“Let Edžiptera MS804 izgubio je kontakt s radarima u 2.45 po kairskom vremenu”, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da je avion nestao dok je letio na visini od oko 16 kilometara.

Avion je najvjerovatnije pao u more, rekao je portparol egipatskog civilnog vazduhoplovstva Ihab Raslan za kanal Skaj njuz Arabija, prenosi AP.

Egipatske i grčke snage pokrenule su potragu za avionom.

U avionu se nalazi 15 francuskih državljana, 30 egipatskih, 1 državljanin Velike Britanije, 1 državljanin Belgije, dva Iračana, 1 državljanin Kuvajta, 1 Saudijske Arabije, po 1 državljanin Sudana, Portugala, Alžira i Kanade, saopštila je avio kompanija.

U martu je jedan otmičar preusmjerio avion Edžiptera koji je poleteo iz Aleksandrije prema Kipru. Poslije šest sati pregovora, otmičar je oslobodio putnike. Džihadisti iz Islamske grupe preuzeli su odgovornost za pad ruskog aviona koji se srušio 31. oktobra 2015. godine na sjeveru Sinaja. U toj nesreći su stradala 224 putnika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com