U Crnoj Gori haraju virusi, varičele i šuga - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori haraju virusi, varičele i šuga

Institutu za javno zdravlje u aprilu su prijavljene 1.094 osobe oboljele od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, a uključujući akutne respiratorne infekcije (15.008) i diferencirani i nediferencirani oblik gripa (552) ukupno su prijavljene 16.654 oboljele osobe, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

“Incidencija obolijevanja zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 176,4/100.000 stanovnika, što je za oko 2,4 odsto veća vrijednost od incidencije iz prethodnog mjeseca i za oko 25 odsto veća vrijednost u odnosu na incidenciju iz aprila prethodne godine. Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, incidencija za ovaj mjesec iznosi 2686/100.000 stanovnika”, naveli su u IJZ. U aprilu je najveći broj oboljelih registrovan od akutnih respiratornih infekcija (15.008), zatim vari-čele (883), nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa (552), skabijesa (šuge) (50), streptokoknog tonzilofarin-gitisa (46), akutnog entero-kolitisa (upale debelog crijeva) (32), infektivne mononu-kleoze (16) i enterorokolitisa uzrokovanog kampilobakte-rom (11).

“Ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih šest oboljenja čine oko 95 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu. U aprilu su u odnosu na put prenosa (ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 87,7 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 5,7 odsto i pa-razitarne zarazne bolesti sa 5,2 odsto”, saopštili su iz IJZ.

Podsjećamo, u ovom mjesecu je prijavljeno i pet slučajeva smrti od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (svih pet usljed obolijevanja od gripa), što čini mortalitet od 0,8/100.000 stanovnika.

Bez zaraza u Gusinju i Petnjici

Kako navode u Institutu, zdravstvene ustanove iz 21 opštine prijavile su obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, dok prispjelih prijava obolijevanja od zaraznih bolesti nije bilo iz opština Gusinje i Petnjica.

1 komentar

  1. Spot i’ll carry on with this write-up, I must say i believe this web site needs considerably more consideration. I’ll more likely again to learn considerably more, many thanks that info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com