Đukanović opet zaratio sa Amfilohijem: SPC se otvoreno i neumorno protivi državi Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Đukanović opet zaratio sa Amfilohijem: SPC se otvoreno i neumorno protivi državi Crnoj Gori

Tačno je da Rusija i Srbija imaju veoma moćno oružje u pravoslavnoj crkvi koja se protivi NATO i EU, istakao je prmijer Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu portalu Politiko.

“Anti-NATO snage su i neke političke partije iz opozicije, dio NVO sektora i dio medija. Ali glavni oslonac protivnicima NATO-a u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva. Ona je bila veliki protivnik nezavisnosti Crne Gore. Sramotne su bile njene tvrdnje da Crna Gora ne može sama zato što je mala i da zbog toga treba da ostane “u braku sa Srbijom” i da radi za ruske interese. Zavređuje pažnju to što se crkva protivi državi tako otvoreno i neumorno”, kazao je Đukanović za Politiko.

Premijer Crne Gore je dodao da je to “nažalost naša realnost”.

“To je cijena koju Crna Gora plaća od tragičnog kraja Prvog svjetskog rata kada joj je Srbija anektirala teritoriju i kada je ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva. Od tada Srpska pravoslavna crkva vodi rat protiv nezavisne crnogorske države i nastavlja sa tim i nakon što su građani Crne Gore napravili svoj izbor. Vrijedno pažnje je što SPC istrajava na tome i nakon stava vlade Srbije. Ranije su institucije države Srbije aktivno podržavale anti-crnogorske partije. Mogu reći da je danas ta podrška opala pod vođstvom Aleksandra Vučića”, priča Đukanović za Politiko.

On je dodao da je Srbija danas fokusirana na svoju budućnost unutar Evropske unije, kao i na poboljšanje odnosa sa susjedima uključujući i Crnu Goru.

“To je ohrabrujuće za nas. Ono što nas brine je SPC koja se ponaša kao da ona zna bolje i pokušava da strateške interese usmjeri u drugom pravcu”, ističe Đukanović.

Novinar Politika je konstatovao da su se stvari od 90-ih godina prošlog vijeka promijenile, ali da je Đukanović i dalje na vlasti i pitao ga “da li kao političar iz prošlosti može da vodi državu u budućnosti”.

“Tačno je, u proteklih 25 godina sam pokrivao najvažnije rukovodeće pozicije u Crnoj Gori. Uglavnom sam bio premijer, a pet godina i predsjednik. Napustio sam politiku dobrovoljno dva puta, 2006. i 2010., ali sam osjećao potrebu da se vratim. Imao sam drugačije planove u životu i da sam se za njih odlučio život bi mi definitivno bio lakši. Ali preuzeo sam dužnost u vremenu kada se Jugoslavija raspadala. Morao sam da riješim taj problem. Onda sam kasnije morao da pokrenem državu ka nezavisnosti. Sada dovršavam evro-atlantske integracije. Šta su mi planovi za budućnost? Trenutno razmišljam o izborima u oktobru i potpuno sam posvećen pobjedi, zaključuje Đukanović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com