KONFERENCIJA “MOĆ ŽENE”: Žensko preduzetništvo u regiji - Volim Podgoricu

KONFERENCIJA “MOĆ ŽENE”: Žensko preduzetništvo u regiji

 

 Udruženje preduzetnica Crne Gore organizovalo je konferenciju “Moć žene” povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva. Prisutnim učesnicama obratili su se  ministar za ljudska i manjinska prava u vladi Crne Gore dr. Suad Numanović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović.

panel3

Ova konferencija organizuje se svakog trećeg petka u maju mjesecu kada se u svijetu obilježava Svetski dan ženskog preduzetništva.Ova 2016. godina značajna je iz više razloga, tako da je tema ovogodišnje konferencija bila prožeta  obilježavanjem jubileja koji Crna Gora obilježava ove godine, odnosno desetogodišnjice od obnove nezavisnosti.  Samostalna  država Crna Gora napravila je vrlo značajne korake u tih deset godina.  Izazovi koji stoje pred Crnom Gorom u narednom periodu, nisu mali, niti beznačajni, a vrlo su zahtjevni. Crna Gora se vrlo odvažno odnosi prema brojnim preuzetim obavezama, i hrabro korača integracionim putevima ka članstvu u vrlo važnim savezima EU i NATO, istakao je Ministar Numanović.

panel1

Gradonačelnik Stijepović, čestitavši preduzetnicama ovaj praznik pozdravio je koleginice gradonačelnice iz regiona Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Crne Gore, koje su najbolji primjer uspješnih i ostvarenih žena, koje se nalaze na čelu lokalnih samouprava gradova u Regionu. Glavni grad je posvjećen podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti što svjedoči i potpisan protokom o saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava kao i usvojeni  Akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za period 2016- 2017. Godine. Posticanje razvoja ženskog preduzetništav koje realizujemo i planiramo u narednom periodu kroz niz konkretnih mjera, organizovanje sajmova ženskog preduzetnoištva posticanje razvoja starih zanata, izrada suvenira,  proizvoda ručne radinosti, i slično; izdali smo i brošuru o primjerima uspješnog ženskog preduzetništva, a promovišemo i aktivnosti žena na selu i izbor najuspješnije preduzetnice na selu, nosioci ovih aktivnosti su Sekretarijat za preduzetništvo i Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici uz saradnji sa Včadom Crne Gore. Gradonačelnik je pomenu o memorandum koji je potpisan sa Udruženjem preduzetnica Crne Gore.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore zahvalila se svima što su uveličali svojim prisustvom konferenciju Moć žene koja se održava četvrtu godinu za redom, i na podršci Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Glavnog grada. Napomenula je koliko je značajan Akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za period 2016- 2017. godine, u okviru poglavlja 3. Rodna ravnopravnost u ekonomiji. Takođe Sjernice razvoja ženskog preduzetištva koje je u avgustu prošle godine usvojila Vlada na predlog Ministarstva za Ljudska i manjinska prava. Performans na početku dogadjaja govori šta znači moć, svi mi volimo das mo preduzimljivi na neki način i ova modna revija od jedne ideje došli smo do konkretne realizacije realizacije i šta znači preduzimljivost. Takođe je napomenula saradnju i  učešće Balkanske mreže žena na ovom događaju.

Gradonačelnice regiona su nakon uvodnog djela imali priliku da dodjele  nagrade najboljim preduzetnicama, što posebno daje notu ovoj manifestaciji, podsticaj i priznanje ženskom preduzetništvu, kao i priznjanja institucijama koje podstiču razvopj ženskog preduzetništva.

panel

Ovaj dan je naime obilježen na način kako se   od 2001.godine slavi svugje u svijetu i to treći petak mjeseca maja, nagrade su dodjeljene u sledjećim kategorija; Naj preduzetnica u 2016.godini je Edita Klein, vlasnica Hemijske čistione „Pingvin“ Dragana Đurašković, suvlasnici i direktorki  ”DM kristal” DOO iz Podgorice za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u oblasti pokretanja sopstvenog biznisa; Nagradu “za doprinos u promociji ženskog preduzetništva Crne Gore i institucionalnoj podršci na nacionalnom i međunarodnom planu” nagrada je uručena dr Suad Numanović,  Ministar za ljudska i manjinska prava; “za doprinos afirmaciji i poboljšanju socijalno-ekonomskog statusa nevladinog sektora kroz socijalne inovacije i socijalno preduzetništvo” nagrađena je Sabina Talović, direktorka Otvorenog Centra “Bona Fide” iz Pljevalja  “za podsticaj ženskog preduzetništva na sjeveru Crne Gore” nagradu dobija Almasa Rizvanović, namještenica na projektima Opštinske kancelarije za rodnu ravnopravnost iz Bijelog Polja i dvije nagrade  “za doprinos razvoju regionalne saradnje i promocije ženskog  preduzetništva” Anna Kirilova Kristova, direktorka Balkanskog udruženja žena u zanatima i dr Sanji Popović Pantić, predsjednici Udruženja poslovnih žena Srbije, jer za ove dvije nagrađene može se reći das u napravile iskorak u podršci i saradnji preduzetnicama Crne Gore kroz niz regionalnih aktivnosti i seminara.

panel2

U okviru manifestacije održana je panel diskusija žena parlamentarki regiona  kako one vide žensko preduzetništvo. Govorilo se o jačanju i umrežavanju žena regiona, alternative i povezivanja tržišta, dobrim primjerima i praksama preduzetništva i jačanje kapaciteta poslovnih organizacija koje se bave ženskim preduzetništvom i koji su to izazovi ženskog preduzetništva. O stanju ženskog preduzetništva govorile su Kristina Krizanac, gradonačelnica Sinja, Vesna Salović, gradonačelnica Surčin, Amra Babić , gradonačelnica Visoko, Savina Petkova,  predsjednica Opšinskog vijeća Plovdiva, Miranda Rira, gradonačelnica Prenjas, Emilija Redžepi, liderka partije i poslanica skupštine Kosova, Amela Čekić, gradonačelnica opštine Gusinje. Gradonacelnica Surcina Vesna Salovoc poslala je video poruku preduzeticama i svim prisutnim na konferenciji, što daje posebnu notu ovom događaju kao I na značaju, jer su nedavno završeni izbori u Srbiji I gradonačelnica nije bila u prilici učestvovati.

U svome izlaganju načelnica Babić je istaknula: “Samo ekonomski snažna žena je istinski slobodna i nezavisna, te kao takva u poziciji da doprinese pozitivnom razvoju zajednice. Preduzetnice kroz jačanje privatnog sektora pomažu ekonomsko jačanje društva, žene u politici rade na stvaranju boljeg poslovnog okruženja. Svojim radom i nesebičnim zalaganjem žene čine ovaj svijet mjestom jednakih šansi za sve, pravednijim i ljepšim”.

Gradonačelnica Sinja Kristina Krizanac, navela nam je pozitivne primjere svoje opštine i kako oni pomažu žensko preduzetništvo, kroz klastere i planiranje strategijama i određenim dokumentima kroz budžetske linije. I da bi rado bila domaćin nam u nekoj bliskoj budućnosti kroz studijsku posjetu preduzetnica Crne Gore.

Ovaj panel nas je sve podstakao na razmišljanje da li je dovoljno da imamo dvoje žene liderke partija u zemljama Jugoistočne Evrope, da u Bugarskoj imamo jednu predsjednicu skupštine opštine i jednu gradonačelnicu, na kosovo takođe jednu gradonačelnicu. Da se zapitamo gdje se krije moć žene, koju energiju crpe da balansiraju sve uloge u društvu koje imaju a da budu uspješne i da od kolega političara imaju korektno ponašanje.

Na konferenciji su iznešena iskustva preduzetnica iz Regiona, razgovarano o međusobnom povezivanju i saradnji, te je kroz razmjenu iskustava istaknut i zajednički cilj: jačanje i umrežavanje žena Regiona, povezivanje tržišta i jačanje kapaciteta poslovnih organizacija koje se bave ženskim preduzetništvom, a posebno podsticajne mjere koje državi stoje na raspolaganju sa akcentom na fiskalne politike i olakšice za žene koje pokreću biznis.

Konferencija je  imala  B2B sastanke uz podršku Enterprise Europe Network Montenegro i   Business Start-up Centar Bar, gdje su imali priliku da  razgovaraju svi  učesnici pored navedenih tema, i o ostalim interesantnim temama,  preduzetništvu žena u zemljama regiona, podršci civilnog sektora ženskom preduzetništvu, mogućnostima umrežavanja žena preduzetica regiona, budućim zajedničkim projektima, povezivanje organizacija na regionalnom nivou i mnogim drugim pitanjima koja se odnose na ekonomske preduslove unapređenja preduzetništva generalno, kao i mogućnost za razmjenu iskustava i sklapanje partnerstava. U nastavku, motivacioni govor Ivane Malović, vlasnice i trenerice ID Faktora, te promocija preduzeća po modelu “Preduzeće koje podržava porodicu”.

Zaključak ove konferencije jeste da se udruže žene regiona i da ima ovakvih dogadjaja više, kao i da posjeti Crna Gora opštine Regiona koje su bile dio ove manifestacije.

CRNOGORSKE PREDUZETNICE KAO MANEKENKE: Pogledajte kako su se snašle!

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com