UPOZORENJE: Širi se bolest kvrgave kože goveda! (INFO) - Volim Podgoricu

UPOZORENJE: Širi se bolest kvrgave kože goveda! (INFO)

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je na opasnost od širenja zarazne bolesti životinja, prije svega goveda, pod nazivom lumpy skin disease ili bolest kvrgave kože goveda.

Ova bolest izaziva morbiditet i mortalitet kod oboljelih životinja, bez terapijskih mogućnosti, a ne prenosi se na ljude. Relativno je nova na teritoriji Evrope, a iz Afrike gdje je prvi put zabilježena i stalno prisutna, tokom 2014. godine preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana I Turske virus je prošle godine stigao u Grčku. Krajem aprila bolest je dijagnostifikovana u istočnoj Makedoniji

“Odmah nakon pojave bolesti u regionu, odnosno Makedoniji, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede preduzela je niz mjera u cilju smanjenja rizika i sprječavanja pojave bolesti na teritoriji Crne Gore. Prethodni ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović donio je Naredbu o zabrani uvoza i tranzita određenih pošiljki radi sprječavanja unosa bolesti u Crnu Goru. Opozvana su izdata rješenja o nepostojanju veterinarskih smetnji za uvoz goveda i proizvoda od goveda kojima se bolest može prenijeti”, piše u saopštenju ministarstva.

Prema jihovim riječima, otome su obaviješteni uvoznici, granični veterinari i nadležni organ Makedonije.

“Uprava za bezbjednost hrane uradila je letak koji sadrži kratku informaciju o boilesti, sa preporukama za držaoce životinja, koji je distribuiran veterinarskim ambulantama. Istovrmeno, naložene su pojačane mjere kontrole zdravstvenog stanja prijemčivih životinja u pograničnim područjima Crne Gore, kao i informisanje vlasnika životinja o simptomima eventualne pojave bolesti. Veterinarske službe Crne Gore su u stanju pojačane pripravnosti, zbog povećanog rizika od unošenja ove zarazne bolesti”, kažu iz sesora.

1 komentar

  1. I definitely wanted to post a small message so as to express gratitude to you for some of the amazing tips you are placing on this site. My extensive internet investigation has at the end of the day been paid with incredibly good details to talk about with my relatives. I would declare that we website visitors actually are truly fortunate to dwell in a fabulous site with so many outstanding individuals with useful things. I feel rather fortunate to have come across your webpages and look forward to some more amazing moments reading here. Thank you again for all the details.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com