Robin Hud među hakerima: Osudili su ga na 15 godina, a on im se smijao u lice i postao heroj - Volim Podgoricu

Robin Hud među hakerima: Osudili su ga na 15 godina, a on im se smijao u lice i postao heroj

Hamza Bendelađ je postao heroj Alžira, nakon što je uz pomoć virusa “SpyEye” uzeo 280 miliona dolara od američkog naroda i prebacio ih u humanitarne fondove u svojoj domovini.

Međutim, njegova djela u stilu Robina Huda nisu prošla nekažnjeno, pa su ga tako brzo uhapsila lokalne vlasti i izručile Americi, gdje će odslužiti zatvorsku kaznu od 15 godina. Hamza je ovim potezom postao heroj siromašnih, a zbog slike na kojoj se smije tokom hapšenja, dobio je i nadimak “Nasmijani haker”.

Osim što je dobar sa računarom, Hamza takođe priča pet jezika i odličan je u programiranju, što je prava rijetkost u Alžiru, jer je fakultet rezervisan samo za one sa dubokim džepom.

Na projektu krađe novca od američkih banaka, alžirski haker je radio sa Rusom Aleksandrom Andrejevičem Paninom, a pošto je Hamza uhapšen, oni su virus “SpyEye” prodali u čak 150 primjeraka.

Presuda od 15 godina u zatvoru je izazvala pravi gnijev kod svih obožavatelja njegovog rada, pa su tako hakeri širom svijeta počeli da upadaju u sajtove velikih kompanija poput EirFransa i sličnih, zahtjevajući da se on oslobodi.Hamza Bendelađ – nasmejani haker.

Hakeri su koristili heštegove #FreeHamzaBendellaj i #FreePalestine.

(alo)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com